30.1.10

Antioksidanttipillerit, apua vai ei?

Televiossa on pyörinyt antioksidanttien erinomaisuudesta kertovia mainoksia. En mainitse tuotteen nimeä. Antioksidanttitabletteja tilaamalla osallistut arvontaan ja saat mukana musa-cd:n (15 eurolla). Olisiko pillereistä hyötyä?

HyväTerveys-lehdessä (Nro 2, helmikuu, 2010) haastatellaan Marina Heinosta Helsingin yliopistolta. Hän on elintarvikekemian dosentti. Lukija oppii, että antioksidantit ovat tarpeellisia ja hyödyllisiä ihmisen elimistössä.

Mutta ei aivan yksiselkoisella tavalla. Heinoselta kysytään miksi antioksidanttien arvellaan olevan hyväksi ihmiselle.

"Vallalla olevan käsityksen mukaan elimistön antioksidantit voivat estää "pahan kolesterolin", LDL:n, hiukkasten hapettumista, mikä puolestaan ehkäisee plakkien muodostumista verisuonistoon. Tutkimustieto on kuitenkin ristiriitaista, sillä E- ja C-vitamiinia lukuun ottamatta ei ole osoitettu, että antioksidanttien nauttiminen alentaisi sydän- ja verisuonitautien riskiä. Päinvastoin suurten antioksidanttiannosten on osoitettu olevan terveydelle haitalliksi."


Entäs nämä antioksidanttipillerit? Onko niistä mitään hyötyä?

"Useimmat antioksidanteilla tehdyt tutkimukset on tehty purkista saatavilla antioksidanteilla ja yleensä suosituksia suuremmilla annostuksilla annoksilla. Näiden tutkimusten tulokset eivät osoita, että purkista saatavista antioksidanteista olisi terveyden kannalta hyötyä. Purkeissa myydään myös palkon sellaisia antioksidanteiksi mainittuja yhdisteitä, joiden tehoa ei ole lainkaan näytetty toteen ihmiselimistössä."


Periaate on yksinkertainen. Voit ajaa autolla ympäri kaupunkia. Sillä ei ole kovin paljon väliä onko bensatankki täynnä vai vain puoliksi hölskyvä. Auto kulkee samaan tahtiin. Samoin ihmisen elimistö näyttää käyttävän aineita. Monimutkaiset aineenvaihdunnan vaiheet eivät sinällään piittaa siitä onko verenkierrossa täysi määrä antioksidantteja. Kunhan siellä on tarpeeksi. Ylimääräiset antit lilluvat vain odottamassa vuoroaan.

Vältät antioksidanttien puutostiloja syömällä tarpeeksi monipuolisesti. Ei siis pelkkää einespitsaa ja limua illasta toiseen. Joskus niitä värikkäitä juttuja. Niitä mitä koulussa tyrkytettiin. Mitä ne oli? Ai niin! Ei hedelmäkarkkeja tai ketsuppia vaan hedelmiä, marjoja ja kasviksia.

1 comment:

Anonymous said...

Sinänsä samaa mieltä kirjoittajan kanssa, että monipuolinen ruoka on paras keino huolehtia myös antioksidanteista. Sitä paitsi monipuolinen ruoka myös maistuu hyvälle:) Mutta eräs pieni lapsus kirjoittajalla oli - loppukaneetissa ketsupin rinnastaminen epäterveellisiin on sikäli huvittavaa, että ketsupin on todettu olevan erittäin hyvä antioksidanttien lähde, erityisesti lykopeenin.