31.1.10

Miksi homeopatiaa myydään?

No siksi että ihmiset ostavat homeopaattisia pillereitä. Ei siksi että homeopatia toimii. Näin totesivat homeopaattisia tuotteita myyvät ja valmistavat tahot Britanniassa. Ehkä taustalla on homeopaattinen logiikka. Esitä toimimaton argumentti, niin potensointi tekee siitä kantaasi tukevan argumentin.

Boots-liikkeen edustaja Paul Bennett totesi Parlamentin paneelille, ettei heillä ole tarjolla mitään tieteellistä evidenssiä homeopatian toimimiselle paremmin kuin plasebo. He eivät usko, että homeopatia ei toimi. Mutta ihmiset jatkavat niiden ostamista, joten varmasti ne toimivat. Boots haluaa ylläpitää monipuolista tuotevalikoimaa. Ja onhan homeopaattiset tuotteet rekisteröity ja valvonnan alaisena.

Tsekkaa tuolta linkin takaa löytyvä video. Paneelin kysymyksiin on vastaamassa myös Ben "Bad Science" Goldacre. Videosarjan 2-osassa homeopatiapillereiden valmistaja alkaa perustella miksi homeopatian toimimattomuuden osoittavat tutkimukset eivät ole hyviä tutkimuksia. Mutta paneelissa oleva mies ei saa millään vastausta esittämäänsä kysymykseen.

"Homeopathic industry is extremely pro reseach and pro trials. What we say is that there have to be good trials."

Britanniassa myydään vuosittain homeopaattisia pillereitä n. 40 miljoonalla punnalla.

2 comments:

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Me skeptikot tosiaan saatamme pintatasolla kokea voitonhuumaa asiasta.

Mutta in facto homeopatiaa ostavien tahojen psykologia on ainut joka kiinnostaa. Myöntämällä että "ei tieteellisiä todisteita, ja myydään vain koska ostetaan" vetoaa ostajiin.

Nimittäin siinä on mukana vainoamisen henkeä. Iso koneisto murskaa pienen.

Ja toisekseen, ainakin mitä tuntemaani ammattihomeopaattiin viittaavat asiat ovat totta, niin kaikki tiede on "luokittelevaa" ja "kylmää". Tieteellisyys ei ole relevanttia. Tutkimus voi heille olla hyvä silti olematta tieteellinen.

Käytännössä lausunto on myynninedistämistä joka tarjoaa näkyvyyttä ja suosiota juuri niissä joissa pitää. Ja samalla saadaan pestyä kädet vastuusta kuin Pontius Pilatus. Kätevää kuin poni.

Jokainen voi olla voittaja, jos jokainen saa määritellä voittamisensa ehdot riittävät joustavasti.

Aqua Fortis said...

Däum.
No en sitten kirjoita tästä aiheesta :\

Also: http://www.telegraph.co.uk/finance/newsbysector/retailandconsumer/6658864/Boots-we-sell-homeopathic-remedies-because-they-sell-not-because-they-work.html