10.1.10

Malesiassa kuohuu: Kenelle Allah kuuluu, osa 2

Kesällä kuultiin kummia Malesiasta. Kristityt ja muslimit kinastelivat siitä kenellä on oikeus käyttää Allahin nimeä. Katoliset haluaisivat käyttää Allahia omissa Raamatun käännöksissä. Tästä seuraa, että papin saarnoissa Jeesuksen isää kutsutaan Allahiksi. Käännytys on helpompaa, kun termit ovat tutut. Oikeudessa päätettiin, että katolisilla on oikeus käyttää Allahia teksteissään. Kuten arvata saattaa, joidenkin muslimien reaktiot voivat olla radikaalista päästä.

Perjantaina Kuala Lumpurissa heitettiin kolmeen kirkkoon palopommeja. Onneksi hyökkäykset on tuomittu kaikkien poliittisten suuntausten suunnalta. Useat Malesian muslimeista eivät näe mitään ongelmaa Allahin käytössä katolisten puheissa. Heille se on saman jumalolennon nimi, jota katoliset tulkitsevat omalla tavallaan. Heidän ääni voi kuitenkin kadota "Allah on suuri" ja "Kuolemme muslimeina" huutojen alle.

Tekijänoikeudet ovat vakava asia Malesiassa.

3 comments:

Anonymous said...

Ohhoh! Mutta eihän muslimien mielestä Jeesus ole jumalan ainoa poika. Aikamoista, mutta toivottavasti aate leviäisi eikä uskonriitoja sotiin asti enää koskaan tulisi. Vain toivoa sopii - En silti alkaisi Suomessa käyttää huntua :) Luterilaiset joutuisivat kyllä todella sitten pyörtämään oppinsa. Raamattu itse antaa tässä tulkinnanvaraa.

Sähis said...

Hyökättyjen kirkkojen lukumäärä on kasvanut:
http://yle.fi/uutiset/ulkomaat/2010/01/hyokkaykset_kirkkoihin_jatkuvat_malesiassa_1359477.html

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Omimisesta suututaan islamistien toimesta enemmän kuin "Happy Holidaysin" "Merry Christmasin" sanomisen sijasta sanova USA:ssa.

Nimenvaihdostapa itsessään on perikristillinen tapa. Monet juhlat on esimerkiksi muokattu sävyltään kristillisiksi. Juhla ja perinteet on säästetty. Näin on helpompi vaihtaa uskontoa. Tehokasta markkinointia, ja perussävyltään suvaitsevaista. (Tosin vain silloin kun ollaan itse valloittamassa uusia alueita. Vähemmistönä ollessaan kristityt, kuten muutkin ihmiset, ovat aina lempeitä. Enemmistössä voi tulla ongelmia.)

Ihme herneilyä. Ilmeisesti Allah on kovin heikko, kun tarvitsee tuollaista puolustusta ja aktivismia. (Vähän kuten Jeesus, joka tarvitsee apua jopa lappujen levittämiseen. Ja niitäkään ei itse kirjoita tai paina.)