12.1.10

Valoa korviin

Vallankumouksellinen kaamoskarkotin päätyi uutisiin. Valkee Oy:n valmistama laite antaa valohoitoa suoraan korvista sisään. iPodilta näyttävä Valkee kytketään korviin. Virta päälle. Led-valo valaisee pääsi. Kaamosmasennus lähtee pois. Lähes kaikilta potilailta.

Neljässä viikossa lähes kaikki vakavista masennus- ja ahdistusoireista kärsineet, kaamosmasentuneet koehenkilöt parantuivat täysin.


Tuotteen tehoa on testattu. Tulokset puhuvat puolestaan. Maikkarin uutisissa ylilääkäri Takala ylistää valolaitetta.

Professori, ODL Terveyden johtava ylilääkäri Timo Takala luonnehtii hoitomenetelmää "vähintään vallankumoukselliseksi".

- Kaikki oireet lievenivät normaalitasolle lyhyessä ajassa, Takala sanoo vahvistaen testiryhmän tulokset.

- Valolla on suora biologinen vaikutus, ja siitä on nyt selkeää näyttöä.


Samainen ylilääkäri Takala on mukana Valkee Oy:n hallituksessa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tuote toimisi. Takala on selvästikin asiantuntija Valkeen suhteen.

Periaatteessa laite voi tietenkin toimia aivan kuten ylilääkäri Takala sanoi. Eihän Valkee ole mikään selvä huijaus kuten korvakynttilät. Valohoidolla saa aikaan helpotusta väsymykseen ja masennukseen. Valo vaikuttaa monella tavalla. Se voi mm. pahentaa migreeniä.

Mutta toimiiko se masennuksen hoidossa korviin kohdistettuna?

Ensimmäinen virallinen tutkimus on lähetetty "tieteellisesti korkealuokkaiseen kansainväliseen julkaisusarjaan." Ehkä se läpäisee ekan askeleen matkalla kohti lääketieteellistä tietoa. Valkee Oy ei ole vielä tehnyt kaksoissokkotutkimusta laitteella. Onneksi sellainen on suunnitteilla.

6 comments:

Ninny said...

Mut jos on niinku blondi, ja joku suuntaa valoo korvast sisään, niin eiks se niinku tuu toiselta puolelta sit ulos? Miten se siinä matkalla ehtii mitää vaikuttaa?

Seriously, miten tämä voi joku ottaa vakavasti? Mutta toisaalta, niinhän Stockmannikin myi kanta-asiakastarjouksina aivan pokkana näitä ihmeen tasapainotarrarannekkeita.. ja todella suolaiseen hintaan, I might add.

MrrKAT said...

Polvitaivekin reagoi erään aiemman tietomurusen mukaan kuulemma valoon, joten tällä esitietämykselle en uskaltanut heti tyrmätäkään mutta tuo PA:n esille tuoma Takalon sitoutuneisuus oli mulle uutinen.

"Kolme vuotta sitten yhdysvaltalaistutkijat Scott Campbell ja Patricia Murphy raportoivat Science-lehdessä säätäneensä ihmisen solukellon uuteen aikaan valaisemalla polvitaivetta lampulla (ks. Tiede 2000 3/1998, s. 45). Muut tutkijat eivät toistaiseksi ole vahvistaneet tätä ilmiötä. "
-Tiede-arkisto


Hiiret joilta puuttui sauva- ja tappisolut, reagoivat valoon. Banaanikärpästen siivet reagoi.
Periaatteessahan meillä kaikilla on kellogeeni joka solussa joka voisi reagoida valoon. (Kasvithan suuntaa valoon kun valoherkkä hormoni auksiini reagoi soluissa).

Mutta toistaiseksi täällä Oulussa on lähipiiriin haissut tässä uutisessa vain härski bisnes..

(eka uutisesta muuten luin nimen muodossa Valhee oy ;)

Lassi§ said...

Kaksoissokkotutkimushan sen sitten kertoo, onko laitteella tehoa. Jotakin kertoo se, että ko. tutkimus ollaan yleensä tekemässä ja tutkimuksessa on mukana myös Oulun Yliopisto.

Aikasemmin valohoitoahan on testattu lähinnä avoimella tutkimuksella, koska on aika hankala pimittää (pun intendet) ihmisiltä se, että saavatko he valohoitoa vai eivätkö saa.

Paholaisen Asianajaja said...

http://www.youtube.com/watch?v=QJrdgqL3lV4

Laitan tämän talteen tänne.

Anonymous said...

http://areena.yle.fi/video/1372789

aiheesta oli nyt prismassa, eikä vieläkään oltu puhuttu mitään kaksoissokkokokeista. Niitähän voitaisiin tehdä korvaan kiinnitettävillä umpiversioilla joista käyttäjä ei voi nähdä ovatko valot päällä vai ei mutta tieto rekisteröityy koneeseen.

Anonymous said...

Unohdin lisätä äskeiseen, että siinä on käyty myös Kuopion yliopiston aurahömpän isän pakeilla.

Valitettavasti jutussa ei otettu kovinkaan paljoa kantaa aurakuvauksen tieteellisyyteen.