12.6.11

Lähdössä Japaniin

Juhannuksen jälkeen lähden Japaniin kahden viikon pituiselle lomalle. Ohjelmassani on viikko Kiotossa ja viikko Tokiossa. Junapassin avulla pääsen matkustamaan ympäri saarta. Tuskin kerkiän tarkistamaan miten Fukushima Daichiissa menee, mutta ainakin Fuji -vuoren aion kiertää. Kioton ympärillä on paljon vanhoja temppeleitä, joten pääsen meditoimaan. Samoin sieltä on lyhyt matka Osakaa. Pällisteltävät asiat eivät lopu kesken. Ghibli-museoon olisin halunnut mennä, mutta lippujen saaminen on uskomattoman labyrintin takana. Sitten seuraavalla kerralla.

Japani on herännyt ydinvoiman riskeihin. Fukushiman ydinvoimalasta pääsee jatkuvasti säteilyä taivaalle, mereen ja maaperään. Reaktorit 1, 2 ja 3 ovat kaikella todennäköisyydellä sulaneet. Arviot ydinvoimalan päästöistä tuplaantuivat. TEPCON:n tiedotus on ollut enemmän salailua kuin tiedottamista, jne. Mielenosoittajat vaativat uusiutuvien luonnonvarojen käyttämistä ja ydinvoimasta luopumista. Tokiossa mitattavat säteilyarvot eivät aiheuta huolestumista tämän turistin pääkopassa. Uskallan shoppailla Shinjukun digitaaliromukaupoissa ja selata läpi vanhoja mangataidealbumeita.

Majoitukset on varattu ryokaneihin (majataloihin), joten en altistu tyypilliselle hotellikulttuurille. Kulttuurikohteita on kertynyt must see -listalle hirveästi. Tiedän, että en kerkiä käymään kaikissa. Täytyy ottaa päivä kerrallaan ja stressata mahdollisimman vähän. Oppaana toimii Tokion matkapassi ja vuosien varrella talteen kerätyt vinkit. Napsin kuvia ja laitan tilannepäivityksiä facebookin kautta, jotta sukulaiset ja frendit tietävät minun olevan hengissä. Tarkoituksenani on myös tarkkailla japanilaisen kulttuurin taikauskoa ja huuhaa-tuotteiden etsimistä.

Jos sinulla on vinkkejä matkailijalle, niin laita kommenttia tulemaan.

11 comments:

Anonymous said...

Itse Japanissa 2005 ollessani ei tuo Ghibli museon lipun hankkiminen mitenkään mahdottoman vaikeea ollut. Tai sitten meillä kävi vain älytön munkki, koska muistaakseni kävimme ostamassa lipun jostain museon kanssa samassa kaupunginosassa sijaitsevasta toimistosta ilman ennakkovarauksia.

Sitä en muista, että saimmeko sen heti samalle päivälle vai ei, mutta samalle viikolle kuitenkin.

Lonely Planet - Japan -kirjassa oli kai ohjeet joiden mukaan mentiin.

Zepa said...

Päivitä toki tännekin! Sulle on tulossa hienot pari viikkoa - onnittelen!

Anonymous said...

"Fukushiman ydinvoimasta on pääsee jatkuvasti säteilyä taivaalle, mereen ja maaperään."

Klassinen meemi on klassinen.

Pasi Lepola said...

Kannattaa tuoda sieltä Suomeen nipponin kaupoissa myytävää light vettä. Se menee kaupaksi hyvään hintaan näillä helteillä.

Jarkko said...

Ihan pakko puuttua tuohon kommenttiin ydinvoiman vaarallisuudesta. Olen kyllä siitä ihan samaa mieltä että Tepco on perseillyt ennen onnettomuutta ja sen jälkeen, mutta ei se ydinvoimasta silti vaarallista tee. Fukushiman voimalaonnettomuus on tappanut vähemmän ihmisiä kuin saksalaiset luomuidut. Eivätkä taustasätelymittaukset oikein anna syytä olettaa tulee tappamaankaan esim. syöpäluolemien muodossa.

Ofelia said...

Hyvää matkaa! Minä ainakin odotan kiinnostuneena raporttia japanilaisten hörhöilystä!

Paholaisen Asianajaja said...

Jarkko, olet oikeassa. TEPCO sai huomautuksia laitoksen puutteista vuosia ennen tsunamia, mutta niille ei tehty mitään. IAEA on myös melko munaton järjestö valvoessaan ydinturvallisuutta.

MrrKAT said...

Viitteen ..
http://en.wikipedia.org/wiki/Blood_types_in_Japanese_culture

.. mukaan veriryhmääsi tultaneen kysymään (verirasismin harjoitusta varten) ?

Linkin..

http://www.veripalvelu.fi/www/2611

.. mukaan järkyttyvät jos et tiedä veriryhmääsi.
Sosiologinen koe olisi katsoa reaktioita varsinkin jos vastaa toisille A ("pikkutarkka puurtaja"..) muualla B ("huoleton itsekäs trendipetteri") ja toisaalla "en tiijä".

Tomi said...

Itse oleilin Japanissa kolme viikkoa viime marrakuussa ja ainakin Kioton läheltä löytyvä Nara (pääkaupunki ennen Kiotoa) oli käymisen arvoinen paikka. Laaja puistomainen alue, jossa paljon temppeleitä. Päiväreissu Kiotosta toimi mainiosti. Kiotosta löytyvä Samurai-linna toimivine satakieli-lattioineen oli myös kokemisen arvoinen. Ja jos etelämmäs aiot, niin Aso-tulivuorella haikkailu Kuyshulla oli hienoa. Hyvää matkaa.

Sähis said...

Ei ole pokkaa käydä hakemassa aitoa itämaista akupunktiohoitoa Jet Lagiin?

Lassi§ said...

Itse hommasin Ghibliin lipun etukäteen, mutta kyllä niitä sitten olisi saanut Jaappanistakin varsin helposti vieläpä (vuonna 2008).

Pocari Sweattia kannattaa juoda paljon, jäin niin koukkuun, että olen jauheita tilannut Japanista asti Suomeen