1.6.11

Kännykkä tappaa talossa ja puutarhassa

Olet varmasti nähnyt, kuullut ja maistanut uutisen, jota kaikki hämmästelevät: WHO yhdisti kännykät ja syövän.

WHO:n syöpätutkimusviraston kokouksessa 31 tiedemiehen työryhmä päätyi tulokseen, että tähän mennessä kertyneen tieteellisen tiedon nojalla matkapuhelimien käyttö pitää luokitella mahdollisesti syöpää aiheuttavaksi.

Aiemmin WHO on sanonut, että kännykän käytön ja syövän yhteyksistä ei ole todisteita. Edelleenkin WHO sanoo, että lopullinen vastaus mahdollisesta yhteydestä vaatii vielä pitkällisiä ja yksityiskohtaisia tutkimuksia.


Luonnollisesti, vai pitäisikö kirjoittaa, epäluonnollisesti, Iso Kännykkä on huolissaan uutisesta. Etujärjestö onkin heti rauhoittelemassa uusien kännyköiden ostajia. Tietenkin kännykkäteollisuuden puolustuspuheista vedetään vertaukset tupakkateollisuuden puolustuspuheisiin. Kännykkäteollisuus vetoaa siihen, etteivät tutkimustulokset ole toistaiseksi kyenneet osoittamaan selvää yhteyttä kännyköiden käytön ja syövän yleisyyden välillä. Puolustus pitääkin paikkansa.

Uusi kännykkävaarallisuuden 2B -luokitus on melko selkeä: Mahdollisesti karsinogeenistä ihmisille.

This category is used for agents for which there is limited evidence of carcinogenicity in humans and less than sufficient evidence of carcinogenicity in experimental animals.


Syy-yhteys on vielä hakusessa, mutta alustavien tietojoen perusteella ehkä, mahdollisesti, joissain tilanteissa, juuri ja juuri laskettavissa olevan riskin arvoinen. WHO:n käyttämissä perusteluissa on koottuna edellisiä tutkimuksia, joista on vedetty hyvin varovainen huomautus mahdollisesta syöpäriskistä. Hyvin myötämielisellä tulkinnalla voisi ajatella, että kännyköiden ja syövän välillä on teoriassa mahdollista olla jonkinlainen heikko yhteys, jota ei ole toistaiseksi vahvistettu. Yli viiden miljardin käyttäjän joukosta pitäisi saada laaja otanta, kunhan tehdään tarpeeksi monta ja tasokasta epidemiologista tutkimusta.

Parhaimmassa ja laajimmassa tutkimuksessa havaittiin, että kännyköiden suurkuluttajat olivat - juuri ja juuri - alttiita tavallista suuremmalle aivokasvainriskille. Kuitenkaan kännykän etäisyys ja paikka suhteessa päähän ei vaikuttanut aivokasvainten paikkaan. Jos säteily aiheuttaisi aivokasvaimia, niin ne olisivat yleisempiä sillä puolelle, jolla ihminen on käyttänyt kännykkää. Näin ei kuitenkaan ollut, vaan kasvaimia oli satunnaisesti ympäri päätä, eikä lähellä kännyköiden sähkömagneettista kenttää.

Suurin ja selkein kännyköihin liittyvä vaara on vieläkin niiden käyttö ratin takana. Kännyköiden käyttö lisää auto-onnettomuuksia.

Uutinen WHO:n päätöksestä muuttaa riskiluokitusta ei vaikuta kännykkäetikettiini. Nokia 6555 jatkaa lojumistaan lipaston päällä tai laukun pohjalla. Puheluita tapahtuu vain sen pari kertaa kuukaudessa, kun lehtimyyjät yrittävät saada minua tilamaan Aku Ankkaa. Tekstiviestien kirjoittaminen on yleisempi kommunikaatiotapani kännykällä.

5 comments:

Anonymous said...

Jutussa olisi laajemman perspektiivin vuoksi voinut mainita myös, että mitä muita aineita tai laitteita siihen 2B-luokitukseen kuuluu.

Anonymous said...

Monelle kännykkäkammoiselle saattaa tulla yllätyksenä, että nykyisen WHO luokituksen mukaan mm. kahvi ja (tietyt) kasvikset ovat yhtä syöpävaarallisia kuin kännykän käyttö!

MrrKAT said...

Wuh !
Kahvi oli eräässä suom. tietosanakirjassa mitä mutageenisin aine.

Näin koiran kasvattamana ja koiran kasvattajana täytyy tuoda nenäkäs näkökulma esiin. Kännykät päästävät käytössä kuumetessaan sisuksistaan erilaisia nenällä aistittavia molekyylejä, joista osa voi olla karsinogeenisiä, osa allergeenisia.

Näin osa ihmisistä voisi todella aistiakin "säteilyn" sijaan hajuja, vastaavasti kuten sähköallergia tietokoneen ääressä saattoi olla elektroniikasta haihtuvien eräiden kaasumaisten aineiden aikaansaannos..

Rami said...

http://www.flightforum.fi/forum/index.php/topic,54620.msg1009232.html#msg1009232

"Säteily radiohytissäkään ei tainnut haitata"

Säteilyähän löytyy

Rami said...

http://www.flightforum.fi/forum/
index.php/topic,54620.
msg1009232.html#msg1009232

Oliskos parempi linkki