Raamattu VS Tähtitiede
Tähtitiede innostaa monia maailmankaikkeudesta kiinnostuneita nuoria. Sen alkeet ovat melko helposti ymmärrettävissä. Tähdet ja planeetat ovat yötaivaalla tarkasteltavina ilmaiseksi. Aloitusvälineeksi riittää laadukas kiikari. Kovempien vieroitusoireiden iskeässä hankitaan peiliteleskoppii (PA: on mainio väline). Televisiosta tulee näyttäviä dokumentteja mustista aukoista ja galakseista. Scifisarjat ammentavat maisemiaan aidoista ja mielikuvituksen yhdistelmistä. Yhä useamman eksoplaneetan löytäminen vetää mattoa sen uskomuksen alta, jossa Maa on universumin tärkein likapallo. Risupartaiset tähtitieteilijät ovat jopa populaarimedian lellikkejä.
I'm too sexy for this beard.
Tämän tieteen varjossa eräs uskovainen tähtitiedefani kokee ahdistusta. Hän on nähnyt miten nuoret uskovaiset ovat kiinnostuneita tähtitieteestä. Samalla jotkut eksyvät kauemmaksi Jumalan sanasta. Evoluutioproganda puskee seurakuntalaisten verkkokalvoille televiossa. Sen vastapainoksi on tarjolla David Rives Ministries.
Nuori ja fiksun näköinen David Rives esittelee luennoillaan taivaan kauneutta. Muistuttaen samalla, että kaikki Powerpoint-esityksessä pyörivät tähdet, planeetat ja galaksit julistavat Luojan käsityötä. Raamatusta löytyy selitykset tähtien mysteereihin. Seassa on parisen profetiaa, jotka saavat varmistuksensa taivaan liikkeistä. David kertoo myös siitä miten maallistuneet tähtitietelijät harhailevat pimeässä arvauksineen. World Net Daily on nähnyt miehen tuotannon levittämisen arvoiseksi.
Tässä lyhyt näyte Davidin esityksestä.
Paljon kysymyksiä. Paljon ongelmia Nasalle. Siksi Raamatulla on sananvaltaa, koska Raamatussa on väitteitä maailmankaikkeudesta. Kunnon kristitty tunnistaa kumpi on luotettavampi tietolähde: Raamattu vai ihmisten jumalattomat teoriat?
David on puhunut kouluopetuksen tärkeydestä. Sekä tasapuolisen koulutuksen tarpeesta. Opettajien ei sallita opettavan kreationismia valtavirran tähtitieteen rinnalla, joten opetus on lasten aivopesua.
Big Bang -kritiikin lisäksi David hahmottelee maailmankaikkeuden ikää. Jos maailmankaikkeus ei ole laajentunut hieman noin 13 miljardin vuoden ajan, niin mitkä ovat tähtien oikeat etäisyydet toisiinsa?
Tähtiä on niin monenlaisia, niin monilla etäisyyksillä, ettei yksi tietty mittausmenetelmä voi millään mitata kaikkien tähtien etäisyyksiä. David kertoo pelkästään parallaksin käyttämisestä tähtien etäisyyksien mittaamisessa. Se onkin yksinkertainen tapa verrattuna muihin menetelmiin. Kuitenkaan parallaksikulmalla ei voi mitata tarkasti kaukaisimpien galaksien mittoja. Kaikki muut menetelmät teilataan "tiedemiesten oppineiksi arvauksiksi." Jos tähtien etäisyyttä ei voida selvittää luotettavasti (suom. Davidia tyydyttävällä tavalla), niin samalla ei voida luotettavasti selvittää maailmankaikkeuden ikää.
Davidin videoiden tarkoituksena on luoda kuva maailmankaikkeudesta, joka ei ole satunnainen, eli ei toimi luonnonlakien sanelemien ehtojan kautta. Sen sijaan maailmankaikkeus on ominaisuuksiaan myöten Jumalan säätämä.
Loppuun vielä näyte siitä miten David kumoaa tähtien muodostumiseen keskittyvät teoriat.
Joten tähdet ovat Jumalan rakentamia.
Davidin kaltaiselle yrittäjälle löytyisi markkinarakoa myös Suomesta. Hesarissa kerrotaan, että vain 65 % suomalaisista hyväksyy evoluutioteorian. Sitä todennäköisemmin Suomesta löytyy myös useampi nuoren maailman kreationisti. Varmasti Suomestakin löytyy miehiä, jotka opettavat lapsille tähtitaivaan olevan turvallinen kiinnostuksen kohde, joka ei olekaan ristiriidassa Raamatun kirjaimellisemman tulkinnan kanssa.
6 comments:
Katsoin vain viimeisen pätkän. Jos kaveri on oikeasti harrastanut tähtitiedettä, lukenut sen perusteita ja tuntee edes fysiikan alkeet, hän tiesi itsekin valehtelevansa. Toinen mahdollisuus tietysti on se, että on valittu esiintymiskykyinen astonomian"harrastaja", jonka harrastus rajoittuu tähtikuvioiden tiirailuun kiikarilla ja saarnamieskolleegio on kirjoittanut käsikirjoituksen.
Raamattu ei puhu juurikaan tähtitieteestä eikä sen puoleen biologiastakaan. Muutamasta irrallisesta lauseesta tehdään kuitenkin tieteenvastainen oppi, jota julistetaan kuin se olisi raamatun keskeinen sisältö. Onneksi sellainen "kristillisyys" on ainakin meillä Suomessa marginaalista.
BB teoriaa ja modernia fysiikkaa vastaan hyökätään muutenkin kuin uskonnollisilla argumenteilla. Yksi yleisimpiä perusteita on "En ymmärrä tätä, tämä ei voi olla oikein".
Hassu juttu, ettei kemiaa, molekyylibiologiaa tai sovellettua elekktroniikkaa yritetä mitätöidä samoin perustein. Ne kuitenkin perustuvat juuri siihen fysiikkaan, joka ei voi olla totta.
Itse en ole ateisti, enkä vastusta uskontoja, mutta uskonnon sekoittaminen tieteeseen ei ikinä ole tuottanut mitään positiivista kummallekaan osapuolelle. Kelvoton tiede tai vesittynyt usko ovat ainoat mahdolliset lopputulokset.
Anonymous puhuu asiaa. Teologia voidaan mielestäni harrastaa teologian ja filosofian laitoksilla ei laboratorioissa.
Raamatun sanatarkka tulkinta pitää ymmärtää oikein. Se tarkoittaa, että kaikki, minkä Raamattu opettaa tai pitää totena, on totta. Tämä on toki aika ympäripyöreää, mutta ei voi minkään. Jesajassa sanotaan, että puut paukuttavat käsiään. David varmaan uskoo, että sen ajan puilla oli kädet. Anyways, Raamatussa ei sanota, kuinka vanha maailman kaikkeus on. Siellä ei myöskään sanota, että kreationismi on totta.
En kristittynä tajua, mikä standardissa BB-teoriassa oikein hiertää kristittyjä. Sehän juuri sanoo, että maailmankaikkeus syntyi ilman mitään materiaalista tai fysikaalista (toisin sanoen luonnollista) aiheuttajaa!!! Kun tähän vielä lisätään BVG-teoreema (2003), niin uskovien pitäisi hyppiä riemusta lukiessaan mainstream-kosmologiaa.
Kreationistit (ja wikipedia) luottavat edelleen siihen, että 1991-92 lentänyt Hipparcos-satellitti pystyi optisesti mittaamaan tähtien etäisyydet kolmiomittauksin vain n. 2000 valovuoden päähän.
Kuitenkin radioteleskoopit ovat ylittäneet jo ajat sitten tarkkuudessa optiset teleskoopit. VLBA (Very long baseline array) on suunnilleen maapallon kokoluokkaa oleva radioteleskooppi (eri puolilta palloa yhdistetty signaalit) ja pystyy mittaamaan parhaimmillaan jo 0.000 01 kaarisekunnin tarkkuudella.
Näin esim. Sato et al 2010
http://arxiv.org/abs/1006.4218
mittasi tähtienmuodostus alueen W51Main parallaksiksi 0.185 +-0.010 millikaarisekuntia joka tekee etäisyydeksi 5.41 +0.31/-0.28 kiloparsekia joka on maallikon mitalla 17 600 +- 1 100 valovuotta.
VLBA:lla Reid et al 2009 mittasi Skorpionin tähdenmuodostusalueen SgrB2N:n parallaksiksi 0.130+-0.012 millikaarisekuntia, joka tekee etäisyydeksi 7.7 +0.8/-0.7 kpc eli suomeksi 25 000 valovuotta n. +-10%tarkkuudella.
Osaatko MrrKAT sanoa, mikä uusien parallaksiin perustuvien mittausten heitto oli perinteisiin menetelmiin nähden?
Toki 25 000 valovuottakin on vielä oman galaksimme sisällä ja varsin mitätön matka näkyvässä maailmankaikkeudessa, mutta jos vanha menetelmä (yksi niistä) olisi kressujen epäilysten mukaan hakoteillä, niin kai jo jonkinkaltaista systemaattista virhettä alkaisi jo noillakin etäisyyksillä ilmetä.
Eko ano,
en ihan välttämättä ymmärrä kysymystä.
Kolmiomittaus eli parallaksimittaus on vanha 1800-luvulla kehitetty menetelmä. Ensimmäisenä v.1838 mittasi Bessel lähellä olevan tähden 61 Cygni parallaksin, 0.314 kaarisekuntia kun nyk. oikea arvo on 0.286. Etäisyys on 11.6 valovuotta (=3.26 / 0.286).
1900-luvulla pitkään käytettiin valokuvauspakkoja, otettiin tuhansia kuvia ja niistä mitattin keskiarvot (tarkkuus paranee 1/sqrt(n), missä n on valokuvauslevyjen lkm).
Hipparcos mittasi kulmia noin 0.001 kaarisekunnin (1 mas:n) tarkkuudella kun VLBA pystyy jo 0.000 01 kaarisekunnin (0.01 mas:n) tarkkuuteen.
Kaarisekunti on asteen 1/3600:s osa. Eli VLBA mittaa about 100x kauemmas kuin Hipparcos 1991. Tarkkuuden odotetaan paranevan vielä 10x ja silloin VLBA pystyy mittaamaan koko galaksimme läpi varsin täydellisesti.
Oikeastaan Hipparcos-satelliitin tarkkuus on ilmoitettu aiemmin (wikipedia ym) liiallisesti, oikeasti se pystyy vain muutaman sadan valovuoden etäisyysmittauksiin jos +-10% on tarkkuusvaatimuksena.
Itse asiassa toiseen galaksiin on jo tehty geometrinen etäisyysmittaus v. 1999 Herrnsteinin et al toimesta
http://www.nature.com/nature/journal/v400/n6744/abs/400539a0.html
Siinä mitattiin galaksin keskustaa nopeasti kiertäviä H2O-masereita ("radiolaser"), joiden dopplernopeusmuutokset ja geometrinen liike pystyttiin mittamaan VLBA:lla ja näistä saatiin
Galaksi M106(NGC4258:n) etäisyydeksi
7.20-0.3 Mpc = 23.5 +-1 miljoonaa valovuotta.
Galaksi on ajokoirisssa Otavan hännän alla ja olen nähnyt kiikarilla.
Post a Comment