4.3.12

Taas IDeistiä vainotaan, osa 2

Kaksi vuotta sitten Jet Propulsion Labin David Coppedge nousi ID-kiistojen pinnalle. Hän oli jakanut työpaikallaan työtovereilleen älykkäästä suunnittelusta kertovia dvd-levyjä. Se aiheutti pomon raivostumista, vaikka Coppedge vain halusi valistaa heitä pätevästä tieteellisestä teorista. Hän joutui pian vainon kohteeksi. Arvostettu tittelin tiiminvetäjänä vedettiin pois ja hän sai kirjallisen huomautuksen (joka tosin peruttiin vuoden kuluttua). Mutta lopulta Coppedge sai potkut JPL'stä.

Tuo on kreationistien esittämä versio tapahtumista.

Sittemmin asiasta on nostettu syyte, kun Coppedge haastoi JPL'n oikeuteen syrjinnästä. Oikeudenkäynti alkaa keskiviikkona. Sitä ennen lakimiehet ovat kirjoitelleet papereita pitkin poikin pelikenttää. Esileikin aikana selvisi, että Coppedge on jakanut ID-materiaalin lisäksi mielipiteitään myös tasa-arvoisesta avioliitosta.

Sivuilta seitsemän eteenpäin on kopiot NASA'n papereista. Niissä käsitellään Coppedgesta tehtyjä valituksia. Hän on ns. perusarvojen kannattaja. Kalifornian Proposition 8 -lakiehdotus nostatti tunteita kansainvälisissä uutisissa. Myös Coppedge oli kertomassa työtovereilleen mitä avioliitto on.

Hän sai kirjallisen huomautuksen aluperin älykkään suunnittelun tyrkyttämistä. Alunperin lukiessani dokumentteja käsitin väärin niiden tyrkyttämisen ajankohdan. Coppedge ei tarjonnut materiaalia ja mielipiteitään työaikansa ulkopuolella, kuten kirjoitin kaksi vuotta sitten. Hän oli mm. työtoverin toimistossa puhumassa älykkäästä suunnittelusta, vaikka kyseinen työtoveri oli ilmoittanut ettei ole kiinnostunut puhumaan siitä. Coppedge jatkoi rupattelua.

Sama ilmiö toistui 2009, kun Coppedge kiihtyi "ajankohtaisesta poliittisesta asiasta" toisen työtoverin toimistossa. Se oli Prop 8'iin liittyvä väittely. Työtoveri pyysi Coppedgea lopettamaan väittelyn ja poistumaan toimistostaan. Käsittelyn aikana Coppedgen lakimiehet pyrkivät varmistamaan, ettei oikeussalissa oteta käsittelyyn todisteina Prop 8'iin liittyviä valituksia. Salidraamassa yritetään keskittyä siihen oliko pelkkä ID-materiaalin jakaminen potkujen arvoinen asia. Juuri siksi Discovery Institute esittelee kiistan pelkästään ID-elokuvien (Unlocking the Mystery of Life, The Privileged Planet, ja Darwin's Dilemma) lainaamisesta nousseena kohuna.

The Facts
According to a discrimination lawsuit filed in California Superior Court, supervisors at NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) illegally harassed, demoted and retaliated against computer systems administrator David Coppedge without warning after he occasionally loaned pro-intelligent design science videos to some of his colleagues. Coppedge’s actions were deemed inappropriate even though his colleagues were apparently allowed free rein to attack intelligent design in the workplace. After Coppedge filed his discrimination lawsuit, his position was suspiciously terminated by JPL in January 2011. On Nov. 18, 2011, a judge ruled that Coppedge’s case presented legitimate issues of fact and law and ordered that the case move forward to a jury trial. Rather than settle the case, the Jet Propulsion Lab has continued to wage legal war on David Coppedge—wasting precious taxpayer dollars in the process.


Ja siksi meidän ei pidä vaivata pieniä päitämmä sillä, että Coppedgen työtoverit kertoivat hänen keskustelevan uskonnosta ja työtovereiden elintavoista sekä arvoista kesken työpäivää, vaikka he pyysivät häntä lopettamaan. Voit seurata miten käsittelyissä on nostettu näitä valituksia, ja miten Coppedgen väkin on vaatinut niitä kelpaamattomiksi todisteiksi.

Ironia on vahvasti läsnä, kun Coppedgen lakimiehet perustelivat Proposition 8'n poistamista todistelistalta. Aiha oli kuulemma niin tunteita herättävä, että se aiheuttaisi kohtuutonta ennakkoluuloa Coppedgea kohtaan. Ja siksi ei pidä välittää siitä, että kaksi kolmesta valituksia tehneistä työtoveista siteerasi nimenomaan Coppedgen väittelykiihkoa Prop 8'sta.

Oikeudenkäynnin etenemisen kannalta on kuitenkin melko yhdentekevää mistä aiheesta Coppedge on väitellyt työtovereitensa kanssa. JPL perustelee Coppedgen saamia huomautuksia hänen käytöksellään. Joutuessaan vähentämään väkeä sai myös Coppedge lähtöpassit.

Caltech has never argued that it had a “right” to interfere with Coppedge’s political activities, nor does it plan to do so at trial. As Caltech has maintained throughout this lawsuit, it disciplined Coppedge because of the manner of his speech, without regard to the content thereof. Caltech does have the right, indeed the obligation, to regulate employee conduct in the workplace, to prevent unwelcome, offensive and/or disruptive conduct, and that is all Caltech sought to do here.


Btw, David Coppedge kirjoittelee nykyään tällaisella sivustolla. Toivon hartaattomasti, että oikeudenkäynnistä tulee jännittävä.

No comments: