28.3.12

En halua enää elää tällä planeetalla

Vastaan on tullut entistä masentavia uutisia. Ihmiskunnan pitäisi teoriassa kasvaa ja muuttua asteittain jotenkin parempaan suuntaan. Valitettavasti maailma ei aina toimi kuten haluaisin sen toimivan.

New Yorkin koululaitos päivittää koepapereiden sisältöä. He haluavat varmistaa, etteivät koululaiset altistu haitalliselle materiaalille. Käytäntö ei ole harvinaista, sillä vastaavalla tavalla Yhdysvalloissa varmistetaan, etteivät koemateriaalien valmistajat laita epäsoveliaita sanoja papereihin. Mutta äskettäin julkaistu lista New Yorkista veti minut hiljaiseksi. Halusin aluksi uskoa, että se on vain parodiaa. Vitsi. Aikainen aprillipila. Nähtävästi olin väärässä.

New Yorkin koululaisia halutaan suojella todellisuudelta. Listalla on muista osavaltioista tuttuja kiellettyjä sanoja, kuten:

Köyhyys, avioero, tauti.
Näiden lisäksi on viitisen kymmentä sanaa tai asiaa, joiden käyttöä pitäisi välttää. Niitä ovat mm.

Hyväksikäyttö

Alkoholi, tupakka, huumeet

Syntymäpäivät

Ruumiinnesteet

Syöpä (ja muut taudit)

Katastrofit

Julkisuuden henkilöt

Vaikeita asiota käsittelevät lapset

Tupakat

Tietokoneet kotona (acceptable in a school or library setting)

Rikollisuus

Kuolema

Evoluutio

Kalliit lahjat, lomamatkat

Uhkapelit

Halloween

Kodittomuus

Kodit joissa on uima-allas

Metsästys

Roskaruoka

Taustatietoa vaativat keskustelut urheilusta (PA: JOTAIN HYVÄÄKIN!)

Työttömyys

Ydinaseet

Okkultismi

Parapsykologia

Politiikka

Pornografia

Köyhyys

Rap Musiikki

Uskonto

Uskonnolliset pyhäpäivät

Rock-and-Roll musiikki

Kotoa karkaaminen

Seksi

Orjuus

Terrorismi

Television ja videopelien liiallinen käyttö

Traumoja aiheuttava materiaali (eläinsuojat, jne)

Tuhoeläimet

Väkivalta

Sota ja verenvuodatus

Aseet

Noituus


Melko kattava lista siitä mitä Kukkahattutädit ry:n saunailloissa on nostettu kiukaalle kautta aikojen. Listalle pääse myös sana, jonka kieltäminen katkaisi vertauskuvauksellisesti dromedaarin selän:

Dinosaurus


Viekää huumeet, väkivalta ja seksi, mutta dinosauruksiin ette koske!

Kouluviranomaiset ovat todenneet, etteivät he missään nimessä ole yliampuvia poliittisessa korrektiudessa. He vain haluavat varmistaa, että koepapereiden suunnittelijat ottavat huomioon koululaisten tunteet. Pitkä sanalista johtuu osavaltion monikulttuurisuudesta. Rikkauksien ja luksustavaroiden mainitseminen tekisi köyhemmät lapset kateellisiksi. Yhdysvaltojen historian käsittely ilman orjuuden mainitsemista on myös melko taitava temppu. Jos New Yorkin viranomaiset olisivat oikeasti huolissaan koululaisten ahdistumisesta, olisivat he poistaneet kokeet kokonaan kouluista.

5 comments:

SaaraR said...

Älä suotta masennu. Tuohan on ihan hieno inspiraatiolista. Itse katsoin heti, kuinka monesta listan aiheesta olen tullut vuosien varrella bloganneeksi. >:)

Nyt mietin, mitäköhän voisin kirjoittaa kotoa karkaamisesta, rap-musiikista ja kodeista joissa on oma uima-allas.

Sähis said...

Tähän viittaavaa asiaa oli Jon Stewardin showssa helmikuulla, kun esiteltiin TIME-magasiinin jenkkilässä muun maailman versioista (eurooppa, aasia ja etelä-aasian)poikkeavaa kansiartikkelia saman viikon julkaisusta.

Euro/aasia TIME: Mario Monti ja talouskriisi
USA TIME: Lemmikkieläin tiedettä

Euro/aasia TIME: Arabikevät ja kansannousut
USA TIME: Kotiaskarekiistat

Näitä oli muutama muukin. Hauska pätkä mutten pääse nyt linkkaamaan videoon.

Viimeisen vuoden aikana on ihan aiheesta nostettua huolia siitä, että vanhemmat kasvattaa lapsiaan pumpulissa, eikä lapset opi taitoja ikävien asioiden käsittelyyn. Jenkkilässä taidetaan kokeilla samaa valtakunnallisella tasolla.

Juha Huuhaa said...

Luultavasti jenkkilänkin lapset ovat tarpeeksi nokkelia löytääkseen tuon listan ja kokeillakseen niitä kaikkia.

Kristiina K. said...

Sen verran pitää sanoa - vaikka pyörittelenkin silmiäni tälle - että kyseessä ei ole esim. opetukseen kajoaminen tai etteikö tunneilla, kirjastossa ja koulussa näistäkin asioista voitaisi keskustella.

Uskonnolliset pyhäpäivät ja Halloween esim. ovat hyvin ymmärrettäviä. Mitä hashidijuutalainen lapsi tietää Halloweenistä sen enempää kuin perähikiän kakara Purimista? Terrorismi sitä vastoin voi olla hyvinkin triggeröivä sana newyorkilaisille. Mutta on lapsia, jotka eivät Yhdysvalloissa syntyneenäkään välttämättä altistu kuin oman kulttuurinsa asioille vaikka elävätkin keskellä amerikkalaista yhteiskuntaa.

Minun ymmärtääkseni New Yorkin osavaltio ei ole ainoa eikä ensimmäinen, mutta nähtävästi tällä hetkellä eniten julkisuutta saanut näiden sanalistojensa takia. Kaunis perusajatus on takana, että lasten todellinen edistyminen saataisiin tilastoitua eikä kulttuuristen tapahtumien tietämys. Kyseiset sanat on siis kielletty vain developing test -lomakkeista ja siis näiden testien laatijoilta, ei muualta eikä oppilaita kielletä tai rangaista käyttämästä niitä näissäkään testeissä eikä kyse ole tosiaan siitä, etteikö orjuudesta voisi koulujen sisäisissä kokeissa kysyä. Mielestäni tätä voi ajatella samalla tapaa kuin jos symbolisia kuvia käyttävässä testilomakkeessa pahasti ampaispelkoinen saisi eteensä kuvia ampiaisista. Tällöin tunnekuohu taatusti vaikuttaa lopputulokseen ja samaan pyritään näiden sanojen kanssa - minimoimaan häiriöt.

Edelleen, dinosauriin luut ja vastaavat ovat minustakin naurettavia ;)

Ja tokihan, kun Ameriikan ihmemaassa ollaan, yhtenä selittävänä osatekijänä voi olla syytteiltä suojautuminen.

Ana said...

Tuo sama tunne ("en halua enää elää, hävettää olla ihminen") mulle tulee useimmiten eläinrääkkäysjuttuihin törmätessä. Tälle sanalistalle annoin vain parin rivin kuittauksen


http://kantapoyta.wordpress.com/2012/03/28/tuhmat-sanat/