6.3.12

Jumala VS Pat Robertson

Tornadot riehuvat Yhdysvaltojen tasangoilla. Isot myrskyt tekevät tuhoa viiden osavaltion alueella. Joskus alle jää kokonaisia kyliä. Uhreilta ei voi välttyä. Ihmisten tuska ja suru on todellista. Samoin tarve löytää tuskalle jokin selitys. Eihän niin suuri kärsimys ole pelkästään aivottomien luonnonvoimien ominaisuus. Samoin haetaan selityksiä satunnaisesti tuhosta selviytyneille. Tämä tarve on ehkä psykologisesti vahvempi kuin tuhojen selittäminen. Kysymys on selviytyjän kannalta kaikkein tärkein: Miksi minä jäin henkiin kun muut kuolivat?

Samalla periaatteella uutisoidaan ihmepelastumisia. Niissä kerrotaan, että Jumala oli paikalla suojelemassa, kun myrsky repi rakennuksia ja ihmisiä kuoli. Selviytymistarinoissa kunnia kellareihin kerkiämisestä annetaan Jumalalle. Tällaisesta uutisoinnista nousee välittömästä minun kaltaisen rienaajan mielessä eräs epäsovelias kysymys. Miksi Jumala ei suojellut kuolleita?

Vastaava kysymys on esitetty monena vuonna, kun katastrofit ovat tuottaneet samanlaista taivaaseen kohdistunutta kiittelyä. Vastaukseksi esitellään yleensä Herran tuntemattomia teitä. Myrskyillä oli jokin tarkoitus. Jumala salli myrskyjen muodostumisen. Ihmisen rajallinen elämä ei ole mitään verrattuna tulevaan ikuisuuteen. Jumala rankaisee Yhdysvaltoja sen suvaitsevaisuudesta homoja kohtaa (mutta laittaa myrskyt raamattuvyöhykkeelle?) Ja niin edelleen.

Kaikkien teologisten asioiden erikoisasiantuntija Pat Robertson on ottanut kantaa ajankohtaiseen aiheeseen. Hän tietää, ettei Jumala lähettänyt myrskyjä yhdysvaltalaisten niskaan. Robertson kertoo miten tornadoilta suojaudutaan.Myrkskyt laantuvat tarpeeksi vahvoilla rukouksilla. Eikä ole Jumalan syy, jos ihmiset rakentavat talojaan tornadoalttiille alueille. Tai mannerlaattojen siirroslinjojen päälle.

Ikä on tehnyt tehtävänsä Robertsonille, joten en viitsi olla ilkeä. Hän on täysin unohtanut mitä sanoi Haitin maanjäristyksen jälkeen. Tuho johtuikin kansan päälle langenneesta kirouksesta. Hurrikaani Katrina oli Jumalan lähettämä, sillä Hän oli vihainen ärrimurri maan aborttipolitiikasta.

Toisaalta olemme saaneet varmaa tietoa siitä mikä oikeasti aiheuttaa tornadoja. Robertsonin uusin kanta tuhoihin on väärä. Vastaus on Jumala. Hän antoi haastattelun The Onion -lehdelle kymmenen vuotta sitten.

2 comments:

Sanna said...

Taivashan on hyvä paikka, ja kaikki sinne haluaa. Eikö pikemminkin henkiin jääminen tänne surkeaan elämään myrskyjen keskelle ole rangaistus, ja Jumalan suojelussa he, jotka Hän näkee tarpeeksi hyviksi ottaa taivaaseen?

Anonymous said...

Iltalehdestä 08.03.

"Sissiliikkeen tarkoituksena on perustaa Pohjois-Ugandaan valtio, joka pohjautuisi Raamatun kymmeneen käskyyn. Liike on syyllistynyt Ugadassa lukuisiin ihmisoikeusloukkauksiin ja joukkomurhiin, raiskauksiin, silpomisiin sekä kidutuksiin."

Pyhittääkö tarkoitus tässäkin keinot?