21.6.13

Ajatusten kierrätystä New agen parissa

Ben Radford kirjoitti Skeptical Inquirer-lehteen New age -kirjallisuuden plagioinnista. Nähtäväsi esoteerisen tiedon tekijänoikeudet eivät ole kaikille tuttuja. Bradfordin esimerkki tulee vampyyrikirjallisuudesta, joka onkin ollut suosittuna Twilight -kirjasarjan ansiosta/takia. Tietokirjan muotoon tehty opas vampyyrien maailmasta sisältää tietoa, joka on kopioitu nettiartikkeleista tai vanhemmista vampyyrikirjoista.

Itse koin vastaavan ahaa-elämyksen, kun lukaisin läpi The Secret - Salaisuus kirjaa. Se oli melko suosittu hankinta joitain vuosia sitten jopa Suomen vaihtoehtopiireissä, sillä tyylikäs kansa ja mainoskampanja herättivät huomiota. Kirjan sanoma oli yksinkertainen. Ihmiskunnan fiksuimmat olivat jo pitkään olleet tietoisia menetelmästä, jolla he saivat parempaa sisältöä elämäänsä. Niin terveyden, oivallusten kuin varallisuuden suhteen. Not bad. Se onnistuu ajatuksen voimalla. Kun ihminen muutta mietteitään positiivisempaan suuntaan jonkin asian kohdalla, niin hän tavallaan välittää ympäristöönsä tuota positiivisuutta. Salaisessa menetelmässä se vetää puoleensa lisää positiivisia asioita. Toimintaperiaate on ihan maailmankaikkeuden laki.

Sitten selasin läpi hieman vanhempaa kirjaa. Ajatusten laki, W.W. Atkinsson, suomentanut Matti Kurikka, Teosofinen Kirjakauppa ja Kustannusliike, 1905. Kirja opastaa lukijansa ohjaamaa ajatuksiaan positiiviseen suuntaan. Se sisältää idean "vertainen vetää puoleensa vertaisiaan", joka on The Secret -kirjan perusidea. Wanhempi versio kertoo ajatusauran virittämisestä, jotta ihminen saa positiivisia tuloksia terveyden ja ihmissuhdeiden kanssa. Yhtenäisyydet ovat selkeät.

"Meidän ajatteemme on magneetti, joka vetää puoleensa ajatuksia sen  mukaan kuin meidän tietoiset tahi tiedottomat tarpeemme ja halumme niitä kaipaavat. Harjottamalla oikean ajatuksellisen mielialan viljelystä, me voimme saada käytettäväksemme maailman ajatustyön paraat tuotteet. Eiköhän kannata koettaa?"

Näin Ajatusten laki kirjan aloituksessa. Aivan sama periaate on The Secret kirjassa. Sorry, en ostanut sitä omakseni, joten en voi kirjoittaa tarkkoja lainauksia. Tuskin The Secret on rikkonut mitään tekijänoikeuksia. Idea näistä magneettisista ajatuksista ei ilmestynyt pelkästään Teosofiselle seuralle, vaan on enemmänkin kansanperinnettä.

Näistä ostamistani yli sata vuotta vanhoista kirjoista löytyy varmasti muutakin jännää.

2 comments:

Unknown said...

Ja skeptikkopiireissä on kuuluisa Richard Wiseman, jonka kirjan "The Luck Factor" sanoma on käytännössä aivan sama; "ajattele positiivisesti niin susta tulee tehokkaampi". Skeptical Inquirer diggaa kovasti ja Wisemanin ajatuksiin perustuva artikkeli oli kahdessa peräkkäisessä Spektikko-lehdessä joitakin vuosia sitten. Se myy aivan samaa kamaa mutta on kai hyväksytty kun se kuuluu porukkaan.

Anonymous said...

Hm. Edellinen kommentti näyttää tulleen anonyyminä, mikä ei ollut tarkoitus. Ja on kaiketi paras tarkentaa, että mielestäni "The Secret" ja "The Luck Factor" ovat samaa roskaa, joka perustuu "positiiviseen asenteeseen" joka on ajoittain suosiossa bisnesmaailmassa. Ja jota Barbara Ehrenreich on arvostellut.