24.6.13

Homofobia-sanan käyttämisestä

Homofobia, tuo sana jolla leimataan ihmisiä tuhmiksi ihmisiksi. Leima, joka aiheuttaa häpeää ja nolostumista julksisissa keskusteluissa. Monet ovat saaneet tarpeekseen sen kuulemisesta. Homofobia on sanana epätarkka esim. sukupuolineutraalin avioliittolain keskusteluissa. Tai ainakin siltä se vaikuttaa niille, jotka valittavat kyseisen sanan käytöstä.

Esim. näin Vastustamme sukupuolineutraalia avioliittolakia -ryhmässä:

Kaikki, jotka eivät hyväksy samaa sukupuolta olevien avioliittoja, pyritään totalitaarisin keinoin leimata homofoobikoiksi eikä asiasta saa olla eri mieltä eikä ole lupa muodostaa omia mielipiteitä. Fasismia.
Toiset huomauttavat, etteivät he pelkää homoseksuaalisuutta. He eivät tarkista ennen nukkumaanmenoa onko sängyn alla homoja. Sanalla leimataan vastustaja heikoksi ihmiseksi, joka ei muka pärjäisi homoille

Homoseksuaalisuus poistettiin sairauksien listalta, mutta tilalle tuli homofobia. Missä luokitus on tehty ja mikä siihen on hoito? Minä en ole homofobinen vaikka pidänkin avioliittoa miehen ja naisen välisenä.

Samaa sukupuolta olevien avioliittoja vastustavat henkilöt eivät ole patologisen fobian kourissa. Tälle pitäisi keksiä osuvampi sana.

 Olen lukenut ahkerasti näistä asioista käytyjä väittelyitä. Enkä ole ylpeä siitä, mutta ainakin olen perillä mitä kansan syvät rivit ovat puhuneet.

Päällimmäisenä vahvana tunteena ei ole fobia. Sen tilalla on inho. Samaa sukupuolta olevista pareista kertovat uutiset saavat kommentteihin nopeasti tietyn sarjan purkautumisia:

Vastenmielistä. Ällötys. Oksetus. Yrjöttää. Ja niin edelleen. 

Mutta sopisiko keskusteluun yleiseksi termiksi homoällötys tai homoyrjötys? Se voi tuoda toivottua tarkkuutta debaattiin, mutta ei parannusta sen tasoon. Itse ainakin aion kokeilla jotakin uutta versiota tulevissa kinasteluissa.

1 comment:

Sanna said...

Eihän homofobia ole homojen pelkoa, vaan homoseksuaalisuuden pelkoa. Homofoobikot "kohdistavat muiden homoseksuaaliin käyttäytymiseen vihan ja pelon sekaisia tunteita" Pienehkön sivistyssanakirjan selityksen mukaan.
Homofoobikoiden reaktio kuulostaa vähän samalta, kuin persujen reaktio persu-sanaan. "Emmä haluu!"