16.6.07

Ei pitäisi lukea tätä lehteä...

Kirkko & Kaupunki, 13.6.2007

Seppo Simola haluaa uskontoa koskevaan keskusteluun sisältöä. "Kristillistä uskoa ja kirkkoa vastaan puhutaan yhtä köykäisin ajatuksin kuin rippikoululaiset ovat esittäneet vuosikymmeniä. 'Voiko Jumala luoda niin ison kiven, ettei pysty sitä nostamaan`"
Tässä olen samaa mieltä. Julkiseen keskusteluun voisi ottaa ihan syvällisempää ja filosofisempaa otetta. Esim. pahuuden ongelmaa voisi miettiä aina silloin tällöin, ja tarkistaa jos siihen löytyisi vastaus tällä vuosisadalla.
"Yksi ateistien ikuisuushokema on, kuinka paljon uskonnon nimissä on ihmisille aiheutettu pahaa ja käyty uskonsotia. Eihän kirkon historia mikään puhtoinen ole, sehän on selvää."
Tässäkin olen samaa mieltä. Ja tavallaan senkin kanssa mitä Seppo kirjoitti heti perään.
"Kannattaako ateistien nyt kuitenkaan niin oman ideologiansa erinomaisuudella rehennellä? Synkkää satoa ovat historiassa niittäneet myös ateistiset opit ja valtiot. Ihmisoikeudet ja ihmishenki ovat olleet varsin halpaa tavaraa ateistien komennon alla."
Kyllä, mutta kumpuaako tuo ihmishengen halpuus itse ateismista vai jostain poliittisesta ideologiasta, kuten vaikkapa kommunismista? Ateismi on sitä, että ei uskota jumaliin. Se minkälaisia moraaleja ja etiikkaa tästä voidaan vetää onkin eri asia. Tästä voidaan vain päätellä, että ihmisten "hyvyys" ja "pahuus" eivät ole riippuvaisia uskonnosta tai uskonnottomuudesta. Ateisti voi olla moraaliton tai moraalinen, siinä missä uskovainenkin.

Mutta Sepolla on lisää asiaa.

"Nykyään kuulee usein myös ajatuksen, että eroamalla kirkosta voi käyttää säästyneet varat hyväntekeväisyyteen. Monikohan oikeasti käyttää?"
Ainakin minä, vaimoni ja nyt kun mietin asiaa enemmän kuin pari sekuntia, niin muistin erään uskonnottoman tuttavapariskunnan joka lahjoittaa omat joululahjat mieluummin rahana hyväntekeväisyyteen.
"Enemmän voisi tehdä hyvää esimerkiksi luopumalla oluenjuonnista ja suuntaamalla varat johonkin hyvään."
Kappas, en juo ollenkaan alkoholia, tai tupakoi, joten pitää varmaan luopua limun juomisesta. Tarkoittiko Seppo, että ateistit ovat juoppoja? Ehkä ei. Paras on jätetty viimeiseksi.
"Moni kirkosta eronnut on siipeilijä, joka kyllä mielellään nauttii kirkon palveluista, muttei ole valmis kantamaan niistä vastuuta."
Mikä onkin suuri häpeä, sillä nykyään on tarjolla sekulaareja versioita niin rippileireille, kastetilaisuuksille, vihkimisille ja hautajaisille.

No comments: