11.6.07

Sitkeä jäsenyys

Katolilaisuus on sellainen uskonto josta ei pääse eroon vaikka kuinka yrittäisi. Katolilainen kirkko tekee kaikkensa, jotta sen jäsenet eivät voi erota sen kirjoista. Kun ihminen on kastettu, niin on helpompaa päästä eroon herpeksestä kuin katolilaisuudesta. Toki ihminen voi unohtaa kaiken mitä on opetettu, olla käymättä kirkossa, harrastaa wiccalaisia pakanarituaaleja ja/tai olla ateisti, mutta hän pysyy katolilaisen kirkon rekisterissä. Oman nimen saa sieltä pois paavin käskyllä. Tähän tarvitaan ekskommunikointia, ja sen saa kun on tarpeeksi suuri vaiva kerettiläisine opetuksineen. Paavi ei suostu tekemään tarvittavia papereita jokaisen kirkosta pois haluavan kohdalla.
Tämän on saanut kokea ystäväni, joka on kastettu katolilaiseksi, mutta ei pääse eroon kirkosta. Hän on kaiken käytännön mukaan uskonnoton, ja neopakana. Hänen nimensä kuitenkin pysyy kirkon rekisterissä. Hän saa katolilaisen kirkon Fides-julkaisua postiinsa, vaikka ei ole koskaan maksanut sen laskua ja on ilmoittanut ettei sitä tarvitse enää lähettää. Vuosien myötä asiasta oppii olemaan välittämättä, mutta katolilainen kirkko saa säilyttää yhden nimen pitämässä rekisteriä isona. Olemme suunnitelleet eri tapoja ja tempauksia, joilla hän voisi saada ekskommunikaation. Tosin olemme samalla päätyneet ymmärtämään, että edes raju roolileikkiseksi kirkon alttarilla, pari nunnaa mukaan viekoteltuna, ei olisi tarpeeksi. Pahempaakin kun on tapahtunut katolilaisten pappien riveissä, eikä jäsenyydestä ole päässyt siltikään eroon.

Espanjassa ongelma on tullut esiin suuressa mittakaavassa. Madridin ja Valencian piispat haluavat estää joukkoeron, eivät siis suostu poistamaan tuhansien eroa haluavien nimiä kirkon kasterekisteristä. Maan oikeusasteet ovat määränneet nimet poistettavaksi rekisteristä, mutta piispat eivät tottele.
Espanja on maallistumassa. Virallisten lukujen mukaan vähän yli 80 % kansalaisista on katolilaisia, mutta samalla on selitetty, että vain 48 % harjoittaa uskontoa. Enemmistö espanjalaisista haluaisi vähentää kirkon valtaa. Tämän takia katolilainen kirkko haluaa pitää kiinni katolilaisen maan kuvitelmasta. Olennainen osa puolustusta on pitää oman joukkueen rivit enemmistönä, ainakin paperilla.

Rationalist International, 164/8.5.2007

No comments: