13.6.07

Suvivirsi

Lehtien mielipidepalstoilla on kommentoitu suvivirren roolista koulujen päättäjäisissä. Kyseessä on jokavuotinen ilmiö. Monet ihmettelevät miksi suvivirsi pitäisi korvata suvilaululla, jossa on korvattu Jumala ja muut uskonnolliset termit sekulaarisella runoudella. Joissain helsinkiläisissä kouluissa ei kuultu suvivirttä kevätjuhlien aikana. Nämä koulut ovat kuitenkin vähemmistössä.
Esim. Akaan Seutu-lehdessä ihmeteltiin miksi suomalaiset pakotetaan luopumaan suomalaisesta kulttuuriperinnöstään. Mielipidetekstissä suvivirrelle vaihtoehtoja haluavat ovatkin pelkästään maahanmuuttajia, ulkopuolisia, joiden täytyisi oppia miten maassa eletään. "Maassa maan tavalla, tai maasta pois," sanoo Liikuttunut mummo.
Liikuttunut mummo jatkaa:
"Me emme ole muukalaisia omassa maassamme. Meidän suomalaisten ei pidä alistua muihin uskontokuntiin kuuluvien määräilyyn niin kauan, kuin valtaväestömme tunnustaa evankelisluterilaisen ja ortodoksikirkon oppeja."

Voi jukra! Olen syntynyt Suomessa, kuten vanhempanikin syntyivät. Itseasiassa, sukupuu ulottuu aika pitkälle Suomen historiaan, joten minua ei voi laskea maahanmuuttajaksi. Kuitenkin suvivirren mahdolliset kritisoijat esitetään vain maahanmuuttajien joukoksi, tai ei-kristillisen uskonnon kannattajien mielistelijöinä. Suvivirren puolustajille ei tule mieleen, että Suomesta löytyy "suomalaisia" jotka haluaisivat muutoksen sanoihin ihan katsomuksellisesti neutraalin kevätjuhlan saamiseksi. Jos jotkut eivät näe suvivirressä mitään uskonnollista, niin kannattaisi kokeilla samaa virttä vaihtamalla Jumalan ja Luojan tilalle Allahin.

Tosin täytyy todeta, että en itse jaksa välittää tippaakaan suvivirrestä. Se on kuulemma päätetty olevan uskonnoton laulu, joten sen esittäminen ei tee kevätjuhlasta uskonnollista tilaisuutta. Ja mikäs siinä. En koskaan opetellut virren sanoja. En koskaan laulanut sitä koulun kevätjuhlissa. Enkä muista olleeni keväisin kirkossa koulusta, kuten nykyään on tapana täällä kotipaikkakunnallani. Todennäköisesti mietin kaikkien kevätjuhlien aikana jotain muuta kuin virren veisuuta. Enkä varmasti ollut ainoa.

3 comments:

Anonymous said...

Minulle suvivirsi on tärkeä, MUTTA on nyt esiteltävä
vielä yksi unohdettu ihmisluokka: Minulle sanat menee toisesta korvasta ulos. Yx hailee mitä sanotaan, en muista yhdenkään laulun sanoja, mutta koulun sävelmiä kyllä fanitin niin että tein itse kumilankasoittimen ja soittelin koululaulujen SÄVELIÄ..
oli virsi tai maallinen..

Anonymous said...

Voisin ihan hyvin laulaa Suvivirren, jos Jumalan nimi korvattaisiin Allahilla, Zeuksella tai Ukolla (joka sentään on suomalaista kansanperinnettä) tai millä tahansa muulla jumalalla. Syy on juurikin ateismini: minulle nämä kaikki ovat yhtä epätodellisia.

Virren pääsanoma on kuitenkin, kuinka iloitaan siitä, että on taas kesä, eikä mitään tyyliin "Murskaamme vääräuskoiset".

En estäisi lastani laulamasta Suvivirttä pelkästään siksi, että siinä mainitaan olento, johon en usko. Silloinhan kiellettyjen listalla olisivat myös laulut, joissa mainitaan Joulupukki, Muumimamma, Rölli-peikko jne.

Anonymous said...

Samaa mieltä Juuson kanssa. Joku on sanonut, että jos Jumalaa ei ole, uskonnot tulisi tuhota.

Mutta en usko että sama henkilö olisi satukirjoja polttamassa. Vaikka samanlaista fiktiota hänelle ovat molemmat..