26.6.07

Jokaisella Behen kirjalla on hopeareunus

Aloitan kertomalla mitä kaikkea hyvää ja hyödyllistä sain irti Edge of Evolution-kirjasta.

1) Behe kirjoittaa selventävällä ja opettavaisella tavalla malariasta. Kirjassa kerrotaan selkeällä tavalla miten malaria tarttuu moskiittojen välityksellä, siirtyy maksaan, aloittaa lisääntymisen punasoluissa ja siirtyy eteenpäin kun moskiitto imee saastunutta verta. Tapahtumasarjaan mahtuu monta monimutkaista biokemiallista reaktiota, ja Behe saa muotoiltua ne luettavaan muotoon. Saman käsittelyn saavat myös malariaa vastaan taistelevat muutokset ihmisten geeneissä.
Kirjassa listataan jopa hyödyllisiä mutaatioita. Sirppisolu on tuttu esimerkki mutaatiosta, joka kuitenkin aiheuttaa pahoja vaikeuksia tarjoamansa immuniteetin ohella. On kuitenkin olemassa mutaatio (oikeastaan kaksi pistemutaatiota) nimeltään C-Harlem, joka on sirppisolumutaation kaltainen. C-Harlem havaittiin New Yorkissa. Se tarjoaa immuniteetin malariaa vastaan, eikä aiheuta negatiivisia oireita, kuten Afrikassa oleva variaatio.
Myös kaloissa oleva "pakkasneste" on aivottoman evoluution tulos. Yksinkertainen muutos ruoansulatusentsyymissä, kopioituminen, ja alkuperäisen kontrolliosion deleetio on mahdollistanut tiettyjen kalalajien elämisen kylmässä meressä. pakkasestoproteiinit estävät kalassa olevan veden kiteytymisen, ja täten jäätymisen. Tutkijat kehittivät mahdollisen kehitysreitin ja ennustivat, että tietynlainen välimuoto olisi olemassa. Myöhemmin tällainen välimuoto löydettiin. Sillä on "pakkasnestettä" ja alkuperäinen ruoansulatusentsyymi. Behen mielestä tällainen hyödyllinen, uusi, ominaisuus on luonnonvalinnan tuottama.

2) Kreationisteja vastaan on nyt tarjolla hyvää materiaalia. Behe on vieläkin lajien yhteisen polveutumisen kannalla. Ja kukapa rationaalinen ihminen ei olisi. Behe perustelee yhteistä polveutumista mm. sillä, että jos kahdelta eläimeltä löydetään samoja piirteitä, mutta niillä ei ole funktiota, niin piirre on peritty yhteiseltä esi-isältä. Hän kertoo erään vakuuttavimman esimerkin; pseudogeenit. Simpanssien ja ihmisten geeneissä on erään rikkoutuneen hemoglobiinigeenin jäänne. Siinä on täsmälleen samat muutokset - samoissa kohdissa - verrattuna toimivaan versioon. Ja nuo muutokset estävät proteiinin tuottamisen.
Lajien yhteinen polveutuminen on fakta. Siitä ei pääse yli eikä ympäri. Ei ole ylimielisyyttä todeta asia näin, sillä perustelut ovat samaa luokkaa kuin Maan kiertäminen Auringon ympäri, DNA:n rakenne on kaksoiskierre tai mannerlaatat ovat olleet joskus yhdessä. Nappaan tähän vielä herkullisimmat palat:

"Over the next few sections I'll show some of the newest evidence from studies of DNA that convinces most scientists, including myself, that one leg of Darwin's theory - common descent - is correct."
s. 65

"Strong evidence from the pseudogene points well beyond the ancestry of humans. Despite some remaining puzzles, there's no reason to doubt that Darwin had this point right, that all creatures on earth are biological relatives."
s. 72

Käännetään nuo vielä siten, että kreationistikin ymmärtää mitä Behe on kirjoittanut: Iso-isäsi pani apinaa.
Jos löydät kreationistin joka rakastaa lainauksia ja auktoriteettejä, niin näillä paloilla saa mukavasti sekoitettua pakkaa. Mitä hän voisi vastata, kun lähteenä on eräs tunnetuin kristitty IDeisti?

Lisäksi sivulla 233 Behe perustelee mikä on tiedettä:
"For many years philosophers have struggled to come up with an airtight definition of science, without much luck. But as a rough-and-ready definition, I count as "scientific" any conclusion that relies heavily and exclusively on detailed physical evidence, plus standard logic. No relying on holy books or prophetic dreams. Just the data about nature that is publicly available in journals and in books, plus standard modes of reasoning."

Tuo on ongelma tieteellisen kreationismin kannattajille. He kun turvautuvat pyhään kirjaan suurimpana auktoriteettina "tieteessä." Varmasti saamme pian nähdä miten Yhdysvaltojen hardcore kreationistit reagoivat näihin kohtiin. He ovat aikaisemminkin huomautelleet ID:n olevan liian irtautunut raamatusta, eikä Behen uusin tuotos varmastikaan helpota tilannetta. Saanopa Behe jopa raamatun käyttämisen luonnontieteellisenä oppaana olevan typerää.

Keskiviikkona paljastan mitkä asiat aiheuttivat itkua ja pään hakkaamista seinään. Esitän myös mikä on se pääargumentti, uusi hiirenloukku, Edge of Evolution-kirjassa.

3 comments:

Anonymous said...

"Behe on vieläkin lajien yhteisen polveutumisen kannalla."

"Jos löydät kreationistin joka rakastaa lainauksia ja auktoriteettejä, niin näillä paloilla saa mukavasti sekoitettua pakkaa. Mitä hän voisi vastata, kun lähteenä on eräs tunnetuin kristitty anti-evolutionisti?"


Kuulostaa aika ristiriitaiselta. Nimittäin väite yhteistä polveutumista kannattavasta antievolutionistista. Behe kannattaa evoluutiota, eikä siis ole antievolutionisti. Hän ei ole ollut sellainen missään vaiheessa.

Anonymous said...

Nimenomaan. ID ei ole antievoluutiota. ID ei ota kantaa käytännössä minkään teorian oikeudellisuuteen; ID ei kumoa vanhaa maata, ID ei ota kantaa yhteiseen kantamuotoon tai Big Bangiin.

Kuitenkin jos tulee tutkimustuloksia, joiden mukaan evoluutio ei toimisi jossain kohdassa, niin se kuitenkin jotenkin on nimenomaan sitä ID -tutkimusta, eikä vain mitään antievoluutiota.

Tämän ristiriidan sisäistäminen suuntaan tai toiseen on siksi aika vaikeaa.

Paholaisen Asianajaja said...

Kiitos kun huomasit ristiriidan, Anonyymi. Korjaan tekstiäni.