11.6.07

Uskonvainoa Suomessa

"Poliisi tutkii, onko Enfucellin hallitus syyllistynyt syrjintärikokseen." Tuollaista luki perjantain Kauppalehdessä. Lainailen lisää:

Teknologiayhtiö Enfucellin erotettu toimitusjohtaja Jaakko Happonen syyttää yhtiön hallitusta syrjintärikoksesta. Happonen sanoo saaneensa potkut, koska puhui liian avoimesti uskostaan. Hänet erotettiin yllättäen 10. toukokuuta. Happonen ehti olla espoolaisen Enfucellin töissä pari vuotta ja toimitusjohtajana runsaan vuoden.
Yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jussi Suomela perusteli toimitusjohtajan erottamista näkemyseroilla. Happosen mukaan mitään riita ei ollut, sen sijaan häntä kehotettiin olemaan puhumatta Jeesuksesta ja uskonnosta. Asiaa oli käsitelty kahdessa henkilöstökokouksessa, ja niissä oli sanottu, että uskosta puhuminen pannaan kuriin.
Happonen olisi tyytynyt potkuihin, jos hallituksen jäsenet olisivat pyytäneet anteeksi puheitaan neljässä sanomalehdessä, muun muassa Kauppalehdessä julkaistussa ilmoituksessa. Happonen halusi julkisella anteeksipyynnöllä puolustaa muita uskovaisia, joita kielletään puhumasta vakaumuksestaan töissä.
Jussi Suomelan mukaan eron syyt ovat yrityksen sisäisä asioita, joihin liittyy ulkopuolisia yhteistyötahoja. Hän ei voi niitä julkisuudessa kommentoida.
"Yritimme keväällä puhua tilanteesta Happosen kanssa, mutta hän ei halunnut jutella," Suomela kertoo.

Odotan suurella mielenkiinnolla miten tilanne kehittyy. Jos hallitus on päätynyt erottamiseen, niin kyseessä on aika harras ja toistuva uskosta puhuminen. Sen täytyy olla jo työtilannetta haittaava. Itse en välitä pätkääkään jos minulle aletaan kahvitauolla puhumaan uskosta. Osaan siirtää ajatukseni jonnekin muualle, ja nyökkäilen kohteliaasti. Mielestäni ihmisillä pitää olla oikeus sanoa mitä haluavat, ja samalla muilla on oikeus olla kuuntelematta.
Osaan tarvittaessa myös vaihtaa keskustelua toiseen, mielenkiintoisempaan suuntaa. Jos tilanne on niin paha, että joutuisin pyytämään uskosta puhumiseen taukoa, mutta sitä ei tulisi, niin ymmärrän jollakin tavalla Enfucellin päätöksen. Täytyy vain odottaa tietoja siitä mitä ja miten Jaakko Happonen on puhunut Jeesuksesta työpaikalla. Enfucell ei ole iso firma. Siinä on vain 15 työntekijää. Tämä tekee henkilökemioiden vaikutuksen tärkeäksi.

2 comments:

Anonymous said...

Eikös kuitenkin ole sellainen vähän kuin kirjoittamaton sääntö, että työpaikalla ei puhuta puoluepolitiikasta eikä uskonnosta. Jatkuvan saarnaamisen voi laskea jo työpaikkakiusaamisen piiriin ja siten mielestän oikein hyvä syy irtisanomiseen.

Toivottavasti tässä ei päädytä siihen, että kyseessä olisi ollutsyrjintärikos. Tämä olisi nimittäin hyvä ennakkotapaus ja varoittava esimerkki työpaikkasaarnaajille.

Anonymous said...

Ulkopuoleltahan on mahdoton sanoa mikä on erottamisen todellinen motiivi. Uskonnollisuus voi olla joko syy tai vain väkisin puserrettu tekosyy jolla rasittava tyyppi saadaan pois talosta. Olen todistanut nuoruudessani muutamasta myöhästymisestä nostettua kauheaa mekkalaa jolla lopulta savustettiin eräs hutirekry pois firmasta.

Vaan mistäs sitä tietää kuin sekaisin tuo pomo on ollut, voivat syytökset olla tottakin. Oikeus varmaan kertoo sitten oman totuutensa.