Haluttua kamaa
Opin jotain uutta joka päivä. Tänään sain tietää, että Yhdysvaltalaisista kirjakaupoista varastetan melkein vuosittain runsaasti yhtä tiettyä kirjaa. En arvannut kovin helposti mistä kirjasta voisi olla kyse. New York Times kokosi listan pari vuotta sitten. Kärkisijoilla heilui Raamattu.
Ymmärtäisin jos listalla olisi joku Harry Potter. Saatanaa palvovat teinit osaavat kuitenkin ostaa (pakottaa vanhempansa ostamaan) tuon noitien kasvatusoppaan.
Raamatun jälleenmyyntiarvo ei ole huima. En keksi miksi joku haluaisi varastaa sellaisen kirjakaupasta. Niitä jaellaan ilmaiseksi
6 comments:
Olisikohan syy niiden varasteluun juuri se, että niit äjaetaan ilmaiseksi. Eihän se nyt kaiketi kirjakaupassakaan yks'kaks ala jotain maksamaan? Eihän?
Otetaan moinen, ilmaiseksi, mukaan ja kas, meillä on varastettu kirja.
Ei ne ole samanlaisia Raamattuja, joita ilmaiseksi jaetaan ja joita myydään kirjakaupoissa. Kirjakaupoissa Raamatuilla on monenlaisia kansia, niistä löytyy monia käännösvaihtoehtoja jne.
Esimerkiksi sellainen Suomessakin kiertänyt entinen kungfu-taitaja kuin Tony Anthony kertoo elämäkerrassaan, että hän aikoinaan varasti Raamatun, koska ei ollut koskaan sitä lukenut, mutta hän halusi lukea sitä. Raamattu oli eräänlainen "kielletty kirja". Anthony jäi varkaudesta kiinni, ja Raamattu takavarikoitiin, mutta Raamattu hänelle silti jäi, koska hän alunperin oli varastanut varmuuden vuoksi 2 Raamattua.
Anthony kääntyi sittemmin kristityksi, mutta varmaan aika monelle Raamattu on jonkinlainen "kielletty kirja": sellainen, jonka ostamista perhe/tuttavat eivät katsoisi hyvällä. Varastamalla Raamatun itselleen pääsee kyseiseen kirjaan tutustumaan. Nykyään tosin on netti, josta myös Raamattua pääsee lukemaan, joten Raamattujen varastelu on varmaan vähentynyt aiemmasta.
^Harvinaisen ontuva "rationalisointi".
Ostamalla kirjaan ei pääse tutustumaan salaa koska ostokset julkaistaan seudun lehdissä?
Ostaessaan Raamatun joku saattaa nähdä, että sen ostaa. Jos ei osta, vaan varastaa, kukaan ei näe, että ottaa sen. Joku tuttu saattaisi osua kauppaan, jos henkilö olisi juuri kävelemässä tai tiskillä Raamatun kanssa. Kun ei tuotetta pitele pidempiä käsissään tai mene sen kanssa kassalle, ei kukaan tuttu voi huomata Raamatun kanssa kulkemista. Eli tällöin henkilön lähipiiri ei saa tietää Raamatun ottamisesta.
Eräs syy lienee myös "Expelled"-ilmiö. Expelled-elokuvaa kommentoitaessa nettipalstoilla ohjeistettiin olemaan maksamatta kyseisestä elokuvasta, ettei sen tekijöitä tuettaisi. Eräskin nettikirjoittelija kertoi "tiedeblogissa" sitten ostaneensa lipun toiseen elokuvaan, ja menneensä sillä lipulla katsomaan Expellediä. Näin hän sai estettyä sen, ettei Expelledin tekijät saisi rahaa siitä, että hän katsoi kyseisen elokuvan.
Jälkimmäinen selitys pätee etenkin toisten maailmankatsomusten edustajiin ylipäätäänkin. Ateisti ei mielellään maksa Raamatusta, koska ei halua tukea niiden painamista. Vastaavasti moni kristitty ei halua maksaa jostain oman maailmankatsomuksensa vastaisen toiminnan edistämisestä.
Onko Raamatun ostaminen oikeasti noin syntistä touhua Yhdysvalloissa kuin anonyymi antaa ymmärtää? Timesin lista kun koski vain Yhdysvaltoja.
Suomessa ainakin Raamatun ostaminen koetaan usein jollain tavoin "noloksi". Ei siis niinkään "syntiseksi". USA:ssakin esim. katujengiin kuuluvan on vaikea ostaa Raamattua: se olisi jollain tavalla "noloa": vastoin omaa, jollain tavoin kovaa ulkoista identiteettiä. En osaa kuvitella jengiläisiäkään ostamassa Raamattua. Ottamassa voin kuvitellakin.
Tämä ei tarkoita, etteikö esim. jengiläinen voisi ostaa Raamattua - moni heistä varmaan niinkin tekee. Mutta varmaankaan kaikki niistä, jotka Raamatun haluavat, eivät aio odottaa, että joku sellaista heille tarjoaa, vaan ottavat sen mielummin itse.
Yhdysvallat on iso maa, ja siellä on monenlaisia kulttuureja. Monissa näistä alakulttuureista Raamatun omistaminen on positiivinen asia.
Mutta osassa taasen ei. Esimerkiksi Jehovan todistajalle klassisen kristinuskon Raamatun hallussapitoa ei pidetä suotavana. Muslimitkaan eivät usein katso hyvällä, jos toinen muslimi lukee kristittyjen Raamattua.
Post a Comment