13.5.08

Lintujen evoluutiosta

Uusi lintufossiili valaisee lintujen kehitystä. Eoconfuciusornis löydettiin Kiinasta. Tutkijat kuvailevat sitä välivaiheeksi Archaeopteryxin ja kehittyneempien lintujen välille. Kyseessä on siis jälleen kerran kuuluisa "puuttuva lenkki".

Yixian-kerrostumista on löydetty monipuolista elämää, muutamien miljoonien vuosien aikaväliltä. Eoconfuciusornis löydettiin n. 131 miljoonaa vuotta vanhasta Dabeigou kerrostumasta. Arcaeopteryx on n. 150 miljoonaa vuotta vanha. Viime vuosina Kiinasta löydetyt mullistavat lintujen fossiilit ovat olleet 120-125 miljoonaa vuotta vanhoja. Eoconfuciusornis asettuu siis juuri sopivasti siihen väliin josta välimuodon pitäisikin löytyä.

Ja kuin tilauksesta samaisella välimuodolla on ruuminrakenteet kohdallaan. Siivet ovat modernit. Lihas- ja luustonrakenne alkeellisempi kuin nykyisillä linnuilla. Se on kehittyneempi kuin Archaeopteryx ja primitiivisimmät linnut (Confuciusornis), mutta alkeellisempi kuin sitä nuoremmat lintufossiilit. Eoconfuciusornis ei pääsisi ilmaan tasaiselta yhtä helposti kuin kehittyneemmät linnut. Sama vaiva haittasi myös Archaeopteryxiä.

Miten kreationisti tulkitsee kaiken tämän? Soudetaan Bwana joelle. Kauhistus! Alkeellinen lintu eli samaan aikaan kuin dinosaurukset! Darwinismi on taas kuollut. Plus Eoconfuciusornisin nimeen on tupsahtanut ylimääräinen c-kirjain.

Ecoconfuciosomis zhengin löytäminen tukee tätä näkemystä [linnut elivät dinosaurusten aikakaudella]. Näyttää siltä, että luonnontieteiden museoiden pitäisi poistaa julisteet, joissa väitetään lintujen olevan dinosauruksia.


Miksi? Olisiko lintujen pitänyt ilmestyä kuin tyhjästä heti kaikkien dinosaurusten joukkokuoleman jälkeen? Lintujen ja dinosaurusten yhtäläisyydet eivät katoa mihinkään vaikka ne eläisivät samaan aikaan. Lajiutuminen on lähes aina haarautuva prosessi, jossa populaatio jakautuu. Toinen puolisko jatkaa omaa kehitystään, kuten myös se toinen. Molemmat voivat elää samaan aikaan. Tai toinen voi kuolla sukupuuttoon. Luonto toimii näin, eikä siitä pääse yli eikä ympäri.

1 comment:

Anonymous said...

Tämä "aamu-kungfutse" on mielenkiintoinen tapaus. Jään odottelemaan "feature"-luetteloa. Hampaista en niinkään piittaa, mutta kaikenlaiset nikamien fuusiot, erityisesti hännässä, ovat minusta merkittäviä. Archaeopteryx on noiden osalta tosiasiassa lisko. Samoin lentolihasten massa on kriittinen, A:llahan on niin heppoiset lentolihakset, että sen kainalokuopat näkyvät rekonstruktioissa. Ja mahtaako selkäranka kiinnittyä kalloon alhaalta vai takaa. (Sekin kertoo paljon siitä, liikkuuko otus pääasiallisesti dinon lailla vai linnun lailla.)

Anageneesiin fiksautuneelle kreationistille on turha yrittää selittää mitään. Kelpo Bwana joen mielestä A:n ja Eo-c:n olisi pitänyt "käskeä" kaikkia muita dinoja kuolemaan sukupuuttoon jotta ne kelpaisivat välimuodoiksi, etkä sinä mahda asialle mitään.