20.5.08

Kultti-sanasta ongelmia

Anonyymi on joutunut pulaan Lontoossa. 15-vuotias mielenosoittaja keräsi poliisien huomion kesken rauhallisen mielenosoituksen 10. toukokuuta. Kiinnostuksen kohteena toimi anonyymin kyltti, jossa käytettiin sanaa "kultti". Poliisi takavarikoi vihaa huokuvan aseen ja teini sai syytteen. Hänen on määrä olla oikeudessa vielä toistaiseksi määräämättömänä päivänä.

Ihmisoikeusjärjestöt ja -tukiryhmät ovat ilmaisseet protestinsa poliisin teolle. Poliisin teko pilkkaa Britannian sananvapausperinteitä, sanoo Liberty-järjestön johtaja Shami Chakrabarti. Kultti-sanaa käyttänyt teini huomautti poliiseille, että englantilainen tuomari Latey oli vuonna 1984 kuvaillut skientologiaa "kultiksi" joka on "korruptoitunut, paha ja vaarallinen." Anonyymin kyltissä luki: 'Scientology is not a religion, it is a dangerous cult.'

Poliisien mielestä järjestyssäännöt kieltävät kyltit jotka ovat uhkaavia tai loukkaavia. Lisäksi poliisien edustaja kertoi, että he ovat saaneet valituksia mielenosoittajista, jotka käyttävät kultti-sanaa ja "Skientologia tappaa!"-kylttejä.

Guardian-lehti mainitsee, että Lontoon poliisilla on ollut yhteyksia skientologeihin, jotka ovat antaneet tuhansien puntien edestä lahjoja parille kymmenelle poliisille. Metropolitan Police valvoo eri alueita kuin Lontoon polisii, eikä ole koskaan tehnyt numeroa kultti-sanan käytöstä valvoessaan anonyymien mielenosoituksia. Mutta tästä ei tietenkää voi päätellä mitään poliisien innosta puuttua anonyymien mielenosoitukseen eri tavalla eri alueilla.

No comments: