2.10.08

Autismin väärät profeetat

Salon.comissa arvioidaan uutta Autism's False Prophets-kirjaa. Se on tohtori Paul Offitin kirjoittama selonteko rokotepelottelun, rokotteiden ja autismin välisistä suhteista. Offit on saanut kuulla anti-rokotepuolen suusta useasti, että häneen ei voi luottaa. Syynä tietenkin se, että Offit on ollut mukana lääkefirmojen toiminnassa ja kehittänyt rokotteita. Intressit menevät siis ristiin.

Kirja kuitenkin alkaa anti-rokoteliikkeen alkutekijöistä, eli brittiläisestä tutkijasta nimeltään Andrew Wakefield:

Offit begins by tracing the history of the anti-vaccine movement to its roots in England in 1998: That's where a young, charismatic and ambitious researcher named Andrew Wakefield held a news conference to reveal he had discovered that the measles-mumps-rubella (MMR) vaccine causes autism. The prestigious medical journal Lancet subsequently published his paper. Soon, headlines warning parents about "child jabs" appeared on the front page of newspapers all over the U.K., and droves of parents began refusing the MMR vaccine. Despite the resurgence of measles in the U.K. as a result, Wakefield was hailed as a muckraker. The BBC even made a biopic about his fight against the establishment.


Sama huoli rokotteiden vaarasta levisi tietenkin Yhdysvaltoihin. Liike kasvoi. Aiheesta julkaistiin kirjoja. Toimittaja David Kirby ryntäsi rokotepelottelun kärkikastiin.

Sitten koitti vuosi 2000, ja Wakefieldin käyttämät tutkimusmetodit alkoivat paljastua vajavaisiksi. Vasta vuonna 2004 saatiin lopullinen selvyys siitä mikä oli mennyt pieleen.

Wakefieldilla oli taustoissa pieniä intressien ristiriitoja. Lisäksi hän oli valehdellut sairaalan eettisen komitean päätöksistä. Hänet oli palkattu osoittamaan, että MMR-rokotteet aiheuttavat autismia (muistakaa kuinka paljon anti-rokotekampanja saarnaa Offitin lääkefirmataustoista). Palkan antoi lakimies, joka keskittyi vahingonkorvaussyytteisiin MMR-rokottevalmistajia vastaan. Lääketieteellinen julkaisu Lancet veti Wakefieldin paperin takaisin.

Vuonna 2007 Wakefieldin entinen avustaja todisti, että tutkimuksessa selvinnyt linkki autismiin johtuikin saastuneesta laboratoriovälineestä. Wakefield tiesi asiasta, mutta ei välittänyt siitä.

Tutkimus toisensa jälkeen osoittaa, ettei rokotteella ja autismilla ole yhteyttä. Useat tutkimukset ovat suorassa ristiriidassa Wakefieldin vajaan tutkimuksen kanssa.

Kirjassa Offit käsittelee myös anti-rokotekampanjasta hyötyviä huijareita. Mark ja David Geier ovat perheyritys. Isä on tohtori, poika college-tason biologi. Heidän kellariin on rakennettu labra. Rahoitus saadaan anti-rokote advokaateilta. Kokeissa lapsille annetaan Lupron-lääkettä. Samaa ainetta käytetään joissain osavaltioissa miesten kemialliseen kastraatioon. Tästä saisi saman lausahduksen kuin Jenny McCarthyn "rokotteissa on pakkasnestettä." Paitsi että se olisi totta.
Parivaljakon nuorin taas pyörittää lääketieteellistä konsultaatiofirmaa, ja ilmestyy rokoteoikeudenkäynteihin asiantuntijatodistajaksi. Toinen tienaa rokotteita korvaavilla hoidoilla, toinen todistaa rokotteita vastaan.

Laitan kirjan tilaukseen ja toivottavasti saan sen luettua vielä tänä vuonna. Sitten tulee tarkempaa arviota Offitin teksteistä.

No comments: