27.10.08

Katsoin Piiriä

Subtv:n oma paranormaali ohjelma on huomattavasti tylsempi kuin brittien Most Haunted. Suomalaiset eivät heiluttele pöytiä tai kauhistele pimeässä yökameran avulla. Suomalaiset ottavat kaiken rauhallisemmin. Dokumenteista tuttu juontajaääni on asiallinen. Eri paikoissa käydään pienen kuvausryhmän, ja kahden vakiostaran voimin. Salkkareista tuttu näyttelijätär Saija-Reetta Kotirinta haastattelee aaveiden uhreiksi joutuneita. Hän saa kuulla paikan historiaa. Sitten kameran eteen ilmestyy aito meedio Marja Pennanen. Pennanen kertoo henkimaailmasta aistimia tietoja, ja kas, tiedot voidaan tulkita yks yhteen melko suoraan edellisessä kohtauksessa kerrottujen asioiden kanssa. Juontajaääni valistaa, ettei meedio ole ollut etukäteen tietoinen missä kuvausryhmä tulisi olemaan. Meedio kertoo oman näkökulman siitä minkälaisia henkiä paikalla lusmuilee. Sitten Kotirinta jää yöksi kuuntelemaan ääniä ja kokemaan tuntemuksia.

Siinä taitaa olla jokaisen jakson kohokohdat.

Näin satunnaisena skeptikkona huomaan aina pari asiaa. Tietenkin ohjelman tekijät sanovat, ettei meedio tiedä etukäteen kuvausryhmän kohdetta. Tämän takia hän ei siis voisi ottaa itse selvää paikan historiasta.

Meedio kiertelee asunnossa ja katselee ympärilleen. Esim. eilen hänellä oli mahdollisuus nähdä esillä olevasta kalenterista merkintä jonkun ystävän kuolemasta. Lempinimi viittasi mieheen. Sitten vain tietoa henkimaailmasta, että joku nuori mies liittyy asuntoon jollakin tapaa. Asunnossa asuva nuori nainen yhdistää tämän kuolleeseen ystäväänsä. Nainen itkee.

Tietenkin se mitä päästetään ilmoille ohjelmassa kootaan pitkistä pätkistä filmiä. Emme tiedä mitä kaikkea on sanottu, miten yhtenevät tarinat on rakennettu, ja mitä on jäänyt leikkaushuoneen lattialle.

5 comments:

Mette said...

Ja (olematta hirveän kyyninen) siitäkään, onko meedio todella niin tietämätön kuin väitetään...

Anonymous said...

Joo, on tullut muutaman kerran tätä piiriä katsottua ja täytyy sanoa, että ei oikein vakuuta. Edes viihteenä siis, niin vähän siinä mitään tapahtuu. Ensin kerrotaan ihmeellisistä ilmiöistä, joita on koettu, jonka jälkeen naurettava meedio päästetään "aistimaan" asioita ja ottamaan yhteys "henkimaailmaan". Lopulta juontaja jää kameramiehen kanssa viettämään yön paikassa ja taas aistitaan ja koetaan asioita, joista mitkään eivät tietenkään tallennu kuva- tai ääninauhalle. Juontajalla saattaa vähän kurkku tulla kipeäksi, jossain saattaa tuntua kylmä ilmavirtaus ja välillä ihan itkettääkin. En tiedä oliko kyseessä vain hauska yhteensattuma vai oliko ohjelman leikkaajalla ollut pilke silmäkulmassa, kun viime jaksossa juontaja kertoi, kuinka hänen kurkkuansa alkoi kivistää niin samaan aikaan näytettiin ruudulla talon pitkäkarvaista kissaa. Kummitus vaiko allergiaa kenties?

Yksi asia, mikä minua itseasiassa häiritsee oikeasti tässä ohjelmassa on meedio. Mielestäni on vähintäänkin arvelluttavaa noin eettiseltä kannalta, että tämä Marja Pennanen kertoo ihmisille mitä heidän kuolleet omaisensa tai ystävänsä hänen kauttaan "viestivät". Selvää on, ettei Pennanen pysty kommunikoimaan kuolleiden kanssa sen paremmin, kuin kukaan meistä, joten on melko moraalitonta antaa ihmisten uskoa, että heidän läheisensä ne siellä Pennasen kautta jutustelevat.

Anonymous said...

Itseä ärsyttää show:ssa eniten se, että aliarvioidaan katsojaa. Samalla kun Pennanen selittää (yleensä muuten lähes täsmälleen samoin sanoin kun haastatellut ihmiset, HMM, miksiköhän) näytetään niitä haastateltuja ja varmistetaan että katsoja ihan varmasti muistaa kuinka haastateltava kertoi siitä merikapteenista tai siitä miten siinä nurkassa mustan lipun edessä aistittiin "jotain".

En sitten tiedä onko siitä mitään haittaa että uskotellaan ihmisille että kuolleet yrittävät viestittää, jos ne ihmiset saavat siitä lohtua.

Anonymous said...

Lohtua tai ei, kyseessä on kuitenkin petos. Ainakin viime jakson äiti ja tytär tuntuivat olevan todella järkyttyneitä kokemistaan asioista, enkä epäile heidän rehellisyyttään. En myöskään halua kiistää heidän kokemuksiaan, mutta se, että paikalle saapuu Rva. Pennanen ja kertoo, kuinka tytön hiljattain kuollut ystävä se siellä moikkailee, pistää vihaksi.. Kyseessä oli selvästi raskas menetys tälle ihmiselle, eikä tuollaisilla asioilla pitäisi mielestäni pelleillä. Jos minulta kysytään, Pennanen on huijari, niin kuin 100% tämän planeetan "meedioista".

Ohjelmassa saisi kyllä olla myös mukana skeptinen ääni. Mielestäni olisi mielenkiintoista selvittää mistä näiden ihmisten kokemukset oikeasti kumpuavat, käydä kaikki yksinkertaisemmat ja luonnolliset selitykset läpi, ennen kuin antaudutaan "aistimaan ja kokemaan" yliluonnollista.. Vaikka kyse on viihdeohjelmasta, näen pikkaisen häiritsevänä sen, että tämmöistä meediohörhöilyä mainostetaan totena ilman kritiikin häivääkään.. Ehkä olen vain tylsä ilonpilaaja, mutta uskon, että tämmöisellä ohjelmalla voi olla vaikutusta ihmisten asenteisiin. En näe toivottavana sitä, että taikausko kansan parissa lisääntyy ja kriitiinen ajattelu hiipuu taka-alalle.

Anonymous said...

Miksi et näe toivottavana?