12.10.08

Religulous vs Expelled!

Bill Maher (näyte Real Time-ohjelmasta) on kierrellyt latenight-ohjelmissa. Hän on mainostanut uutta huumoridokkariaan Religulous. Kyseisessä teoksessa Maher on kuskattu haastattelemaan melkein kaikkien uskontojen äärilaitoja. Kristilliset tulkinnat, juutalaisten uskonto, islamia, mormoneja, skientologiaa, kaikkea tuodaan ruutuun.

Sekä tietenkin kreationismia. Kameraryhmä soluttautui AiG-järjestön kreationisminäyttelyyn. Maherin mukaan samanlaista soluttautumista täytyi suorittaa melkein kaikissa haastatteluissa. He tekivät sellaisen katalan tempun, että valehtelivat kuvaamansa elokuvan nimen, harhauttaakseen kohteitaan. Harva haluaa tietoisesti joutua öykkäröivän koomiikon ikeen alle. Anyways, he rikkoivat laitoksen turvajärjestelyjä saadakseen Maherin istumaan samaan huoneeseen Ken Hamin kanssa. Sitten tapahtui haastaattelu. AiG:n mukaan Ken piti loistavasti pintansa.

In the clip from the Creation Museum, Ken shows the photographers some of the exhibits and speaks of the ministry’s openness about its basis on the Word of God. This is presented straightforwardly, as Maher assumes he needs no help in portraying creationists as irrational. A clip from actor Kirk Cameron is taken out of context and inserted here, however, to infer Christians don’t use their intellect.

As Maher interviews Ken in his office later, Ken is able to answer Maher’s questions well and rationally—even on the nature of God. Ken turns the tables on Maher by asking him a question he can’t answer: “Bill, are you God?” Maher is left with no answer other than “no” and then silence. It is telling that he interviewed no one else with the theological grounding to defend the Christian faith.


Kylläpäs Ham pisti pahan kysymyksen Maherille. Oikea vastaushan olisi ollut "kyllä, minä olen Jumala." Jos tuo oli näyte Ken Hamin nokkeluudesta, niin loput haastattelusta on varmasti hauskaa katseltavaa.

Elokuvamaailmassa menestys mitataan vain yhdellä tavalla: raha. Ensimmäinen viikonloppu määrittelee onko elokuva hyvä vai huono.

Expelled! keräsi 2,97 miljoonaa dollaria, suurella määrällä valkokankaita (1052).

Religulous
keräsi 3,4 miljoonaa dollaria, vain 502 valkokankaan avulla.

Eli Religulous on tuplasti parempi leffa. Jos ID-väki mainostaa Expelled!-elokuvaa vuoden 2008 ykkös-dokkarina, ja sen näki yli miljoona ihmistä, varmasti Religulous yltää vielä vaikuttavimpiin lukuihin tulevina viikkoina.

6 comments:

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Voi jumalauta. Expelledin tekijätkin kusetti haastattelijoita väärällä livahtamisella ja nyt taas. Suoraan sanoen en tykkää tämän tyyppisestä ratkaisusta dokkareissa. Okei, tempaukset on eri asia. Ne onkin otettava vitseinä.

Tosin mieleeni tulee silti yksi nimeltä mainitsematon PJOjala, joka kierteli internetissä jakelemassa lausuntoja "hämäläisestä luonteenlaadustaan" joka ei innostunut Expelledistä ja sitten toisaalta mainosti myös sen suosiosta... Täytyy nyt vain varoa että ei itsestä tule samanlainen :)

Etsijä said...

Onhan hra Asianajaja muuten tietoinen siitä, ettei blogisi RSS-syöte näytä toimivan ainakaan Firefoxin Live Bookmarksin kanssa? En siis pysty tilaamaan blogistasi RSS-syötettä, tulee joku "invalid URL" errori.

Paholaisen Asianajaja said...

En ollut tietoinen. Kokeilen säätää sitä, mutta olemattomat kyvyt tällä saralla voivat hankaloittaa projektia.

Anonymous said...

"Expelled! keräsi 2,97 miljoonaa dollaria, suurella määrällä valkokankaita (1052).

Religulous keräsi 3,4 miljoonaa dollaria, vain 502 valkokankaan avulla.

Eli Religulous on tuplasti parempi leffa."

Väärin. Johtopäätöksiä ei voi tehdä noin. Teatterit eivät ole vertailukelpoisia. Expellediä näytettiin ympäri maata maaseutua myöten. Maaseudun teattereiden väkimäärät eivät ole vertailukelpoisia esimerkiksi jonkin suuren kaupungin suureen teatteriin verrattuna, jos mitataan vain teatterikohtaisia väkimääriä. Yhdysvalloissa kaikkea mitataan rahalla. Niin kuin esim. juuri dollareissa ensi viikonlopun tulosta. Joulua ennen saa yleensä parhaat viikonloppusaldot. Mutta jos haluaa elokuvalleen näkyvyyttä medioissa, kannattaa se kantaesittää joskus muulloin. Silloin kun on vähemmän muita elokuvia tunkemassa markkinoille (joulua ennen tunkevat todella monet, koska silloin ihmiset käyvät eniten elokuvissa. Silloin taas ei saa elokuvalleen helposti mediajulkisuutta, ainakaan pitkäksi aikaa). Yksi mahdollisuus verrata elokuvien menestystä onkin lipputulot.

Expelledin lipputulot kuihtuivat kun he eivät saaneet näyttää elokuvaansa siellä, missä olisivat halunneet. Tuli muutama oikeusjuttu, jonka johdosta näytösten levittäminen muihin teattereihin ei onnistunutkaan. Expelledin tekijät voittivat sittemmin kaikki nämä oikeusjutut - ja elokuva uudelleenlanseerattiin viime kesänä:
http://www.foxnews.com/story/0,2933,385344,00.html

On vaikea tietää, kumpaa elokuvaa katsottiin ensimmäisenä viikonloppuna enemmän. Voi olla, että Expelled voitti kokonaiskatsojamäärissä. Expelledin ensinäytöksessä oli paljon vapaalippulaisia. Samoin myös lippujen hinnat taisivat olla alemmat, kuin tämän uutuuden... Religiouksen (ennakoitu, ei vielä varmennettu) ensiviikonlopun lippusaldo oli hyvä. Siitä huolimatta Expelledin ensi viikonlopun katsojamäärä saattoi nousta tätä suuremmaksi.

Paholaisen Asianajaja said...

Kannattaa seurata miten numerot muuttuvat The Numbers-sivulla.

Expelled!-tiedot:

http://www.the-numbers.com/movies/2008/EXPEL.php

Religulous-tiedot:

http://www.the-numbers.com/movies/2008/RELIG.php

Nyt jo Religulous on vetänyt kasaan 6,7 miljoonaa. Expelled! on vetämään ennen kesää alkaneella kiertueellaan yht. 7,5 miljoonaa.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Väärin. Elokuvat eivät ole vertailukelpoisia. Toinen on huumori mielessä tehty ja tulos on vakavoittava, toinen taas on vakavamielinen yritys tuottaa laatudokumentti ja tuloksena on tuotettu vitsi.

Genrejä on arvioitava sen sisällä. Eihän me voida ranskalaisia taide -elokuvia laittaa Hollywood -kassamagneettien rinnalle ja myyntiluvuilla katsoa kumpi on parempi.