7.6.09

Kiropraktiikan haitat

Kiropraktiikkaa mainostetaan luonnollisella terveydenhuollolla.


Tutkimukset ovat osoittaneet, että kiropraktiikka on tehokkaampaa ja turvallisempaa kuin kiropraktisen hoidon sijasta usein käytetyt tulehduskipulääkkeet. Kiropraktikot ovat toistuvasti menestyneet hyvin myös potilastyytyväisyystutkimuksissa.

Kiropraktikon suorittamana hoito on kivutonta ja sopii kaikenikäisille.

Nykyaikainen kiropraktiikka pohjautuu laajaan perustieteelliseen ja kliiniseen tutkimustyöhön. Sen harjoittajat ovat oman erikoisalansa huippuammattilaisia.


Kiropraktiikan myyntivalttina pidetään tietenkin myös turvallisuutta:

Onko kiropraktiikka turvallista?
Ehdottomasti. Kiropraktiikka on täysin turvallista. Tämä johtuu konservatiivisesta ja luonnollisesta lähestymistavasta, jossa vältetään lääkkeitä ja kirurgisia toimenpiteitä. Osoitus turvallisuudesta on kiropraktikoiden maksamat vakuutusmaksut. Ne ovat murto-osa esim. lääkäreiden vastaavista vakuutuksista.


Myös kiropraktiikka - kuten niin moni täydentävä hoitomuoto - perustuu kehon oman parannuskyvyn tehostamiseen:


Auttaako kiropraktiikka kaikkiin terveysongelmiin?
Ei. Totuus on, että kiropraktikko ei hoida itse oiretta, vaan poistaa hermostollisia häiriöitä, jotta keho voi parantaa itse itsensä. Tästä syystä on havaittu, että hermoston paremmasta toiminnasta on hyötyä monenlaisissa terveydellisissä ongelmissa. Kiropraktiikka ei siis rajoitu pelkästään selkäkivun lievittämiseen.


Keho saadaan kuntoon korjaamalla subluksaatiot, joiden lääketieteellinen havaitsemisen kanssa on vähän niin ja näin. Subluksaatio tarkoittaa nivelen muuttunutta rakennetta. Tämän takia hermoradassa on häiriöitä. Kiropraktiikan hoito on adjustaatiota, manipulaatiota. Kun nivelet poksahtavat paikallaan, palaa samalla hermojen toiminta. Ja sen myötä kokonaisuus alkaa taas toimimaan. Adjustoimalla nostetaan toimintakykyä ja hyvinvointia parhaalle mahdolliselle tasolle. Kiropraktiikkaa annetaan lapsille ja vanhuksille. Onhan se täysin turvallista.

Paitsi silloin kun sillä on haittavaikutuksia.

Enimmäkseen kiropraktikot rajoittavat hoitomahdolllisuudet vain selkäkivun poistamiseen tai helpottamiseen. Mutta vuonna 2004 brittiläinen tutkimus selvitti mitä kaikkea muuta löytyy listalta. Melkein puolet kiropraktikoista väitti, että astma, ruoansulatushäiriöt, koliikki, kuukautiskivut, urheiluvammat ja migreeni lähtevät niveliä manipuloimalla. Astman kohdalla on tehty vertailuja kiropraktiikan ja simuloidun kiropraktiikan välillä. Tulos: kiropraktiikasta ei ollut havaittavaa hyötyä.

Mitä tiukempi kontrolli sitä pienempi hyöty kiropraktiikasta on saatu. Kiropraktiikan tutkiminen on yllättävän vähäistä ottaen huomioon sen levinneisyyden. Tutkimuksia tehdään Yhdysvaltojen ulkopuolella, vaikka kiropraktiikka keksittiin yhdysvaltalaisen magneeteilla parantaneen miehen toimesta vuonna 1895.

Tunnetuimmat haittavaikukset sijoittuvat niskaan. Niskan vääntely voi aiheuttaa halvaantumista tai verisuonten repeämistä. Harvoin jopa mietoa kuolemista. Naiset ovat alttiimpia haittavaikutuksille.

Melko tuore analyysi erilaisista tutkimuksista on tuonut samanlaista tietoa kuin edelliset analyysit. Tällä kertaa laittettiin enemmän painoarvoa kiropraktiikan turvallisuudelle. Löydettiin vain yksi sokkokoe(random-controlled trial), jossa päädyttiin kiropraktiikan kannalta epäedulliseen johtopäätökseen:

Given the possible higher risk of adverse reactions and lack of demonstrated effectiveness of manipulation over mobilization, chiropractors should consider a conservative approach for applying manipulation to their patients, especially those with severe neck pain.


Kun kyselylomakkeet ovat kiropraktioiden täyttämiä, niin sivuoireita raportoidaan vähemmän. Kun potilaat täyttävät lomakkeet, niin sivuoireita raportoidaan enemmän.

Kun niskan vääntely on aiheuttanut pahoinvointia, niin sen voi selittää "myrkkyjen poistumiselle." Huom. vain huuhaa-maailmaan uppoutuneet kiropraktikot käyttävät tuota selitystä. Kun vääntelyn jälkeen kokee vielä kipua, niin se on paranemisprosessin alkua. Kiropraktiikassa ilmiöstä käytetään termiä "retracing." Paras puolustus on se ettei anna kiropraktikon koskea potilasta hartioita korkeammalta. Kiropraktiikan haittavaikutusten laajuus ei ole tarkassa tiedossa, sillä manipulaatioiden seuraamuksia ei ole seurattu. Seuraamuksille ei ole omaa seurantajärjestelmää, eli komplikaatioista ei raportoida.

Tietenkin voidaan vertailla tulehduskipulääkkeitä kiropraktiikkaan. Tulehduskipulääkkeet aiheuttavat vuosittain paljon enemmän haittavaikutuksia. Mutta ratkaiseva ero on siinä, että tulehduskipulääkkeiden toimimiselle on vahvaa tieteellistä näyttöä.

Mutta kaiken kaikkiaan kiropraktiikka on turvallista. Kunhan muistetaan pysyä erossa niskasta. Ja liikuntaa pidetään tärkeämpänä kuin manipulaatiota.

4 comments:

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Olisikohan tässä "tulehduskipulääke" -vertailussa vielä seuraavia vaikuttavia elementtejä:
1: Tulehduskipulääkkeitä käytetään enemmän, eli useampi käyttää. Jos ryhmässä A on 10 000 ja B:ssä 1000 käyttäjää, B saa 100 ongelmaraporttia ja B vain 20, tulisiko vaihtaa? Ei. A:n riski on 1%, kun se taas B:n kohdalla on 2%, eli riski on kaksinkertainen. Jos 10 000 käyttäisi B:tä, saataisiin siis 200 ongelmaraporttia. Että sellainen "ratkaisu".
2: Tlehduskipulääkkeitä käyttää niihin neutraalisti suhtautuvat ja ne jotka pitää. Sen sijaan kiropraktiikka ja muut vaihtoehtohoidot on korostetusti niille myötämielisten suosiossa. Ja takana on ideologiaakin. Kun pitäisi tunnustaa että oma maailmankatsomus on väärässä, jää raportti helposti kirjaamatta, ja ongelmat tulkitaan "osaksi prosessia". Se, mikä tässä oli esimerkissä "paranemisen alkamista", olisi särkylääkkeeltä "oire, merkki pahasta". Eikä "tekosyille" annettaisi tilaa.

Paholaisen Asianajaja said...

Homeopatiassa on sama ilmiö kun taudin oireet eivät heti lopu.

Kun oireet pahenevat, niin keho on alkanut reagoimaan homeopaattiseen lääkeeseen. Se merkitsee paranemista.

Kun oireet häipyvät, niin keho on alkanut reagoimaan homeopaattiseen lääkkeeseen. Se merkitsee paranemista.

Mette said...

Omituista kyllä, minut on kerran parantanut naprapath ja kerralla. Ja niskasta.

Olin jotenkin niksauttanut niskani (fysioterapeutti huomauttelee, että nimulla on "liskon nivelet" eli löysät ja herkästi liikkuvat). Päänsärky oli uskomaton ja sitä kesti. Ja kesti. Työpaikkalääkäri käski syödä aspiriinia. Fysioterapeutti ehdotti, että kokeilisin naprapathia ja suostuin. Naprapath tutki tilanteen, sanoi "Hmmm", otti kunnon otteen päästä ja ylävartalosta ja sitten kuului äänekäs naks. Kysyin, mitä hlevettiä hän teki. Hän kysyi: "Miltä tuntuu?" Särky oli lähtenyt. Hetkessä. Lopullisesti. Uskomatonta.

Naprapath sanoi, että välilevy oli luiskahtanut ja painoi hermoa. Käski liikkua hyvin varovaisesti lähiajat ettei taas tule vahinkoa.

Tästä huolimatta uskon kyllä, että niska on arka asia - fysioterapeutti teki sittemmin paljon töitä niskani kanssa ja kiukutteli - "Sinä käännät päätäsi 180 astetta kuin pöllö" ja "Ei siellä selän takana tapahdu mitään niin tärkeää, että pitäisi noin nopeasti päätä kääntää" ja "Opettele kääntämään jaloista asti tai ainakin koko ylävartaloa." Opettelin, ja ongelmat loppuivat.

Huom. Työpaikkalääkäriä (silloista) eivät naisten vaivat kiinnostaneet. Jos ne eivät parantuneet särkylääkkeellä, ne johtuivat hsyteriasta.

Sähis said...

Hyvä kun otit tämänkin puheeksi.

Joskus yön pimeinä tunteina ihmettelinkin, että millä perusteella kiropraktiikka vaikuttaa kuulostaa puhekielessä ikään kuin hyväksytyltä hoitomuodolta. Saattaa tuoda jonkinlaisen auktoriteetin tuo heidän oma "virallinen valvontajärjestelmänsä".

Henkilökohtaisesti olen pitänyt vaarallisena niskojen vääntelyä migreenin parantamisen toivossa. Ja helvetin vihaiseksi tekee ajatus, että pienten lapsien vaivoja kuten esim. koliikkia yritetään parantaa vääntelemällä niitä. Tähän ainakin wikipedian teksti viittaa.