26.6.09

AIDS on huijausta?

Huom! Jos haluat viettää hauskan ja onnellisen viikonlopun, niin lopeta lukeminen tähän.

AIDS on maailmanlaajuinen tauti. Sen aiheuttaa retroviruksiin kuuluva HI-virus, jonka rakennetta ja toimintaa on tutkittu vuosikymmeniä. Mitään takuuvarmaa hoitoa ei ole vielä kehitetty. Yhdistelmälääkkeet (ART) voivat kuitenkin hidastaa taudin etenemistä. ART estää HI-viruksen kopioitumisen. HIV-positiivinen saa jopa vuosikymmeniä lisää elinaikaa.

Nämä faktat ovat joidenkin mielestä huijausta. Joidenkin mielestä vain jotkut niistä on humpuukia. Taustalla on kokoelma salaliittoteorioita.

Miksi?

New Scientist-lehdessä Jonny Steinberg kuvailee AIDS-kieltäjien ilmestymistä ja nykyisten HIV-skeptikoiden päätähtiä. Käännöskone käyntiin, pienellä lyhentelyllä.

AIDS:in kieltäminen: tappava harha

Kuusitoista vuotta sitten Christine Maggiore oli saanut verikokeen tulokseksi HIV-positiivinen. Hän ei kuitenkaan ottanut tulosta vakavasti. Christine pääätti ettei hänellä ole virustartuntaa. Vaikka olisi niin ei se ainakaan tarttuisi imetyksessä hänen lapsiinsa. Yhdistelmälääkkeet jäi ottamatta. Christine kuoli vuoden vaihteessa tulehdustauteihin, kuten on tyypillistä AIDS:in viimeisissä vaiheissa.

Viisi vuotta aikaisemmin perheen kolmevuotias tytär kuoli. Ruumiinavauksessa selvisi, että lapsi oli alipainoinen, alimittainen. Lisäksi tytöllä oli aivotulehdus ja keuhkokuume. Kaikki liittyvät AIDS:iin. Christine oli imettänyt tytärtään, vaikka se on tunnettu tapa levittää virusta eteenpäin.

Keskiluokkainen kouluja käynyt nainen jätti lääketieteellisen hoidon väliin. Miksi? Vastaus piilee oudoissa salaliittoteorioissa, joiden mukaan AIDS ei johdu mistään viruksesta.

Olisi houkuttelevaa ohittaa kokonaan ns. AIDS-kieltäjien liike, mutta sillä on vahva kannattajajoukko internetissä. Useat verkkosivut ja blogit johtavat varomattomia harhaan. Vaikka liike on saanut nokkaansa pari huomattavaa kolhua, on sillä kuitenkin vaikutusvaltaa eteläisessä Afrikassa, itse AIDS-epidemian keskuksessa.

"Kieltäminen on on keskittynyt internetin rajamaille, mutta sillä on kuitenkin seuraamuksia," sanoo John Moore, joka on immunologian tutkija ja eräs maailman tunnetuimmista AIDS-tutkijoista.

AIDS-kieltäjien liikkeen alkuperä voidaan jäljittää vuoteen 1987, neljä vuotta HI-viruksen löytämisen jälkeen. Peter Duesberg oli tunnettu syöpätutkija Kalifornian yliopistossa. Hän oli osoittanut, että retrovirukset laukaisevat joitakin syöpiä. Sinä vuonna Duesberg käänsi kantansa julkaisemalla artikkelin, jossa hän kyseenalaisti alkuperäiset löytönsä retrovirusten ja syövän yhteydestä. Samalla hän epäili voiko HI-virus (myös retrovirus, vaikka hän ei ollutkaan tutkinut sitä) aiheuttaa AIDS:ia.

Silloin HIV-tutkimus oli alkutekijöissä, eikä Duesberg ollut ainoa valvavirran tiedemies joka spekuloi AIDS:in johtuvat elämäntavoista (huumeet). New Scientist jopa julkaisi Duesbergin eriävän mielipiteen vuonna 1988.

"Duesberg sai tavallisten kansalaisten huomion, ja he vuorostaan toivat hänelle tieteellistä huomiota," sanoo sosiologi Steven Epstein, joka on kirjoittanut AIDS-tutkimukseen keskittyvän Impure Science kirjan. "Uskottavuutta kierrätettiin edestakaisin."

Tilanne muuttui, kun kliiniset- ja epidemiologiset todisteet kasaantuivat HIV:in ja AIDS:in äärelle. AIDS-epäilijät putosivat pois valtavirrasta. 90-luvun puolivälissä tapahtui ratkaiseva muutos. Yhdistelmälääkkeiden havaittiin estävän HI-viruksen kahdentumisen ja kääntävän sekä estävän AIDS:in kehittymisen. 1996 lääkärit todistivat "ihmeparantumisia": aikaisemmin sängyn pohjalla kuolemaa odottaneet AIDS-potilaat nousivat ylös, laittoivat kravatin kaulaan ja ilmoittautuivat töihin.AIDS-kieltäjien rintaman olisi pitänyt kuolla siihen paikkaan. Kuitenkin se sinnitteli. Yksikään kieltäjistä ei tutkinut AIDS:ia tai HIV:tä. He vain kritisoivat niiden työtä jotka tekivät niin. [IDeistit? PA] Liikkeen tuotanto keskittyy journalismiin eikä tieteeseen, tuottaen useita artikkeeleita, kirjoja, elokuvia (usein itsejulkaisujen kautta), ja viimeksi verkkosivuja. Useimmat heidän lainaamista tutkimuksista ovat vanhoja, osoittaen valvavirran tuen jääneen unholaan.

Jos kysyt kieltäjiltä mitä he uskovat, niin vastaukset voivat olla ristiriidassa. Joidenkin mielestä homojen AIDS johtuu huumeiden käytöstä. Toisten mielestä syy löytyy itse ART-lääkkeistä - tosin kukaan ei osaa selittää miksi AIDS ilmestyi ennen ART:n keksimistä.

Joidenkin mielestä HI-virus voi olla läsnä AIDS-potilaissa, mutta se on vain yksi ylimääräinen tulehdus, eikä mikään AIDS:in aiheuttaja. Jotkut sanovat, ettei HI-viruksen olemassaoloa ole edes todistettu.

Ehkä kaikkein oudoin heidän uskomuksistaan on se, että kaikki muut ovat ymmärtäneet asiat niin väärin. Kieltäjät väittävät, että tiedeyhteisö ei voi myöntää virhettää, sillä liian monen maine ja tutkimusrahat ovat uhattuna. Kun ART kehitettiin, niin rahasampona tunnettu lääketeollisuus oli tullut riippuvaiseksi HI-viruksesta.

On tietenkin totta, että uudet teoriat hyväksytään hitaasti tieteen vertaisarvioinnissa. Ja lääkefirmoilla on pusseissaan jotakin muuta kuin puhtaita jauhoja. Kuitenkin kliininen ja epidemiologinen näyttö AIDS:in virusperäiselle alkuperälle on enemmän kuin vakuuttava. Virustutkijat näkevät HIV:in mikroskoopeillaan, tohtorit näkevät ympäri maailmaa kuinka AIDS-potilaat alkavat toipumaan ART-lääkkeillä.

AIDS-kieltäjät jatkavat poukkuroivaa taivaltaan länsimaissa, vetäen puoleensa salaliittoteoreetikoita, pseudotieteilijöitä ja HIV-potilaita jotka eivät halua olla sairaita. Liikkeen johtajien ansiot vaihtelevat. Duesbergin äänekkäin kannattaja on David Rasnick, entinen biokemisti joka hehkuttaa kokemuksiaa. Kerran hän tutki proteaaseja. HI-viruksessa on proetaaseja, ja proteaasi-inhibiittori on olennainen ART-lääke. Rasnick työskenteli kuitenkin rottien proteaasien parissa, eikä kertaakaan HIV:n.

Sitten on Henry Bauer, eläkkeellä oleva kemian professori, joka toimittaa Journal of Scientific Exploration julkaisua. Siellä julkaistaan tutkimuksia, jotka liittyvät mm. avaruusolentojen tekemiin kaappauksiin, telepatiaan ja ESP:hen ihmisten ja mikrobien välillä [WTF? PA]. Ennen virusten parissa puuhailua Bauer oli johtava auktoriteetti Loch Ness hirviön saralla.Australiassa on "Perth Ryhmä", jota johtaa Eleni Papadopulos-Eleopulos. Hänen pätevyytensä tuli opiskelemalla ydinfysiikkaa, ilman valmistumista. Eleni oli asiantuntijatodistajana vuonna 2006, kun australialainen mies valitti tuomiostaan. Mies ei ollut kertonut partnereilleen, että hänellä on AIDS. Papadopulos-Eleopulos seisoi oikeussalissa, ja väitti ettei HI-virusta ole olemassa. Mies hävisi oikeudessa. Tuomari julisti, että asiantuntijalla ei ollut koulutusta lääketieteen, virusten, immunologian, tai minkään muun relevantin asian saralla.

Joillekin mikään määrä näyttöä ei riitä muuttamaan juurtuneita uskomuksia. Maggiore selitti tyttären kuolemaa antibioottien aihettamalla allergialla. Hän väitti pitkään, että oma hyvä terveys todisti ettei HIV aiheuta AIDS:sia. Nähtävästi nainen kieltäytyi auttavasta ART-lääkkestä loppuun asti. Ehkä se ei ole mikään yllätys. Ottaessaan halveksimiaan lääkkeitä Maggiore olisi käytännössä joutunut hyväksymään vastuun tyttärensä kuolemasta.

------------

Loppuun vielä linkki viiteen AIDS ja HIV myyttiin.

Nyt täytyy mennä lepäämään jonnekin kauniiseen paikkaan ja kuunnella rauhoittavaa musiikkia.

4 comments:

Unknown said...

Aidstruth.orgin mukaan Duesbergilla on myös jonkinlainen homofobia ja syytti AIDSia miesten käytöksestä jne..

Sama alkusyy ollee myös IDismin perustajan Phillip Johnsonin taustalla, joka kirjoitti homovastaisen kirjan, allekirjoitti nimensä Aidsmyth-listalle ja kehuskeli HIV-kieltäjä Thabo Mbekiä.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Suurin tieteellinen vakuutus on uskonnollinen vakaumus jonka mukaan "Homous On Syntiä". Kritisoiminen uskonnonvapauden häirintää kuten kreationismin kohdalla käy? (Sekin väittää että ei ole uskontoa. Vain sen kritisoiminen on uskonnonvastustamista. Strange.)

Unknown said...

Ihanne asenne (tieteessä) olisi väitteestä että ei katsota kuka (auktoriteetti) väittää vaan asiaa eli mitä hän väittää ja ruotia sen perusteluita.
Mutta kun ne falskaa, alkaa olla oikeutettu kysyä miksi ihmeessä hän väittää. Silloin on oikeutettua
ruotia taustoja, onko himoamassa mainetta, osakkeita tai peräti taivasosakkeita..

Anonymous said...

http://topinfopost.com/2013/12/27/the-man-who-created-aids-robert-gallo et sitten miettinyt että se olisi kehitetty?