19.6.09

Vaihtoehtoterapeutti tappoi vauvan

Elvira Brunt antaa todella tehokasta hierontaa. Hieronnalla pystyisi hajottamaan syöpäsolukot. Hän on pyörittänyt Favira-klinikkaa Australiassa. Bruntin äidin huhutaan olleen jugoslavialaisen Titon parantaja. Menestystä on kertynyt, sillä hierojalla on kolme kiinteistöä Adeleinen parhaimmissa lähiöissä.

1) Brunt väitti parantavansa syöpää hieronnalla.

2) Brunt suositteli asiakkaitaan myös jättämään pois länsimaisen lääketieteen.

3) Hierontaterapiat piti maksaa käteisellä.

4) Brunt ei antanut kuitteja maksetuista terapiakäynneistä.

Vuosien aikana useat ihmiset ovat jättäneet viranomaisille kyselyitä Bruntin klinikasta. Lääkärit ovat tehneet valituksia siitä, että hieroja ohjeistaa mm. leukemiapotilaita vastoin lääkäreiden neuvoja. Vihdoinkin Bruntin Favira-klinikkaa tutkitaan kriittisellä ottella.

Mutta siihen tarvittiin vauvan kuolema.

Hieronnan päätteeksi Brunt laski sähköistettyä hierontapöytää alemmaksi. Kukaan ei huomannut, että hierottavana olleen naisen 18 kk ikäinen tyttö oli ryöminyt pöydän alle.

Poliisit takavarikoivat hierontapöydän ja Bruntin toiminta on tarkan tutkinnan alaisena. Todennäköisesti hän saa jatkaa hommiaan, sillä vauva kuoli onnettomuudessa eikä minkään vaihtoehtoterapian kohteena. Kuitenkin Australiassa ollaan vaatimassa tiukempaa puoskareiden valvontaa. On suuri harmi, että vaatimukset otetaan vakavasti vasta silloin kun itse vaihtoehtohoitojen kannalta epäolennainen onnettomuus nostaa asian tapetille. Mutta on se parempi näin kuin ei ollenkaan. Kunpa asia olisi ollut tapetilla ennen puoskareiden suosion nousua.

Syöpään liittyvät vaihtoehtohoidot ovat se asia joka saa verenpaineen nousemaan. Vaihtoehtopiireissä syöpälääkkeen etsiminen on vain Suuren Lääketehtaan juonittelua. Ihmelääkkeen etsinnällä saadaan rahoitusta, joten ei kannata löytää toimivaa lääkettä. Kun jokin tutkittavana ollut syöpälääke heitetään roskakoriin, niin se johtuukin siitä että se paransi syövän. Tätä kutsutaan Syöpäteollisuudeksi, jossa lääkeyhtiöt haluavat vain rahaa lääketieteen varjolla. Samat intressit pyrkivät kieltämään ja peittelemään vaihtoehtopiirien toimivia syöpähoitoja, kuten hainrustouutteet (siitä lisää myöhemmin), kofeiiniperäruiskeet, kristalliterapiat, miljoonat erilaiset dieetit, homeopatia, reiki, vitamiinit, valkosipuliuutteet, etc ad infinitum.

Lainaus tyypillisestä kommentista:

Viimeaikoina homma on mennyt niin älyttömäksi että perinteinen luonnonlääketiede on nostanut päätään ja ihmiset ovat kasvavassa määrin siirtyneet hoitamaan sairauksiaan vaihtoehtoisilla menetelmillä. Kun miljardien markkojen kampanja vaihtoehtoisen lääketieteen mustamaalaamiseksi ja normaalilääkkeiden mainostamiseksi ei enää auta, on mukaan otettu myös kovemmat otteet. Varsinkin USA:ssa mutta myös euroopassa kaikenlainen vaihtoehtoinen lääketiede pyritään ajamaan nurin lainsäädännön ja sekä uusien pienille toimijoille kalliiksi käyvien käytäntöjen lanseeraamisen avulla. USA:ssa FDA on lähinnä kovan lääketieteen iskujoukko joka pyrkii tuhoamaan kilpailun.

Syöpäteollisuus on yksi lääketeollisuuden massiivisimmista ja nopeimmin kasvavista haaroista ja mittaamattomat määrät rahaa uhrataan siihen ettei tämä rahasampo tuhoutuisi uuden oikeasti toimivan halvan hoidon tai syövän todellisten syiden ymmärtämisen myötä. Lääketehtaiden rahoittama syöpä"tutkimus" pyrkii löytämään menetelmiä joilla syövän hoidosta lääketeollisuuden kirstuun kilahtava rahamäärä maksimoituisi eikä keskity lainkaan etse taudin estämiseen tähtäävään tutkimukseen. Syöpä onkin yksi esimerkki ongelmasta jonka poistumisen estämiseksi on tarjolla suuret rahat. Tämä kaikki on aivan normaalia seurausta kapitalismin logiikasta ja on äärimmäisen naivia olettaa että lääkärisi käytössä on parhaat menetelmät tautien estämiseksi ja parantamiseksi samalla kun medical-rahastosi takoo ennätystuottoa sillä vain jompi kumpi näistä voi toteutua kerrallaan.Tuottavin asiakas on siis kuoleva asiakas. Syöpätutkimus on vaihtoehtopiireille samanlainen mörkö kuin rokoteteollisuus.

Suuri Lääketehdas oli varmasti yhtä innokas tuberkuloosilääkkeen salailija. Mutta sitten joku perhana meni paljastamaan rahasammon tavallisille ihmisille.

4 comments:

Anonymous said...

Vaihtoehtohoidot on hirmu laaja termi, jos se käsittää kaiken muun paitsi länsimaalaisen lääketieteen. Humpuukia ja poppamiehiä on kuin sieniä sateella, mutta täytyy muistaa että toimiviakin hoitoja on ollut ja tulee varmasti tulemaan. Luonnonkansat ovat käyttäneet parantavia yrttejä jo kauan ennen kuin länsimainen lääketiede sai alkunsa. Vaikeaa onkin löytää ne oikeasti toimivat jutut kaikkien uskomusten joukosta, saati sitten pystyä todistamaan se. Tiede ei ole erehtymätön, se korjaa koko ajan itseään.

Lääketeollisuus ei ole täysin syytön, siellä kuitenkin liikkuu isot rahat. Tieteessäkin tunnetaan huijauksia. En kuitenkaan usko että kukaan heittäisi toimivaa hoitoa roskiin vaan sen takia, että se pienentäisi tuloa. Suomessahan lääkärin määräämän lääkkeen saa vaihtaa halvempaan versioon apteekissa (tietyin varauksin), mistä amerikan lääketeollisuus ei pitänyt ja Suomen tarkasteluun tai jotain. En mä enää tarkasti sitä uutista muista.

Tärkeintä olisikin saada kaikki hoidot valvottavaksi ja rekisteriin, että niistä voi valittaa kuten normaalistakin lääkehoidosta. Vasta katsottuani yleltä silminnäkijän jakson, jossa käsiteltiin vaihtoehtohoitoja, niin tajusin että Suomessakin todellakin on näitä uskomushoitoja. Uutta mulle.

Selvennettäköön tässä että mä käyn akupunktiossa ja syön kiinalaisia yrttejä ja koen niiden auttavan. Kiinalaisella lääketieteellä on pitkät juuret ja olisi aika hullua olla uskomatta etteikö niissä jotain perää olisi. Se mikä on huolestuttavaa on se, että kuka tahansa voi väittää olevansa tällainen. Kontrolli puuttuu.

Nyt pitää mennä juhannussaunaan. Mun juhannus ei oikeasti ole näin kurja, että roikun netissä, kuhan vaan vilkaisin ja oli pakko avautua.

Hauskaa juhannusta kaikille.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

"Selvennettäköön tässä että mä käyn akupunktiossa ja syön kiinalaisia yrttejä ja koen niiden auttavan."

Anekdootti, jota ei voida tarkistaa. Ja vaikka pitäisi paikkaansa on yksilöstä yleistäminen jossa ei ole placeboa otettu huomioon.

"Kiinalaisella lääketieteellä on pitkät juuret ja olisi aika hullua olla uskomatta etteikö niissä jotain perää olisi."

Perinteisiin vetoaminen. Periaatteessa voi. Itse olen kuitenkin tässä varovainen, koska uskon että jotain löytyy. Itse asiassa ei saisi puhua mistään "Kiinalaisesta lääketieteestä" ja pistää se kokonaisuutena joko toimivaksi tai toimimattomaksi. Tässä minuun on vaikuttanut paljon Murray Gell - Mann. Hän korostaa että esimerkiksi viidakon "villeillä" on varmasti pirusti arvokasta tietoa lääkinnästä. Heidän lääkevarantojensa tutkiminen voi olla erittäin hedelmällistä. Kuitenkin tässä pitää pitää roti: Kaikki ei toimi : osa on taikauskoa ja shamanismia. Tätä kautta on kahdenlaisia "villien lääkkeitä": Niitä jotka on tehty kysymällä tieteenkaltaisia kysymyksiä: Ne kysyvät "kun laitan tämän kasvin haavalle, paraneeko haava vai ei." ja tätä testataan. Toinen sitten on taikauskoa, jossa on haettu kasvin ulkomuotoa, analogiaa taudin kanssa: Keltatautiin keltaisia kasveja. Tai sitten analogiaa tavoitetilan kanssa: Paiseisiin sileitä kasveja. Tässä on vinhaa perää, koska taikauskossa jos paranemista ei tapahdu käy helposti niin että "parantamista ei ole harjoitettu riittävästi". On hyvä katsoa että onko tuote parantamista vai uskontoa. Sillä sen mukaan sitä olisi myytävä.

"Se mikä on huolestuttavaa on se, että kuka tahansa voi väittää olevansa tällainen. Kontrolli puuttuu."

Tämä on totta siinä tapauksessa jos hoidossa on perää. Sen vuoksi siihen luulisi olevan intoa: Toimivaa hoitoa ei haluta haaskata epämääräisillä valvomattomilla aineksilla, jos tavoite on parantaminen.

PS: Olen sitä mieltä että suuri osa on harmittomia ja vaarattomia. Niistä voi tulla jopa hyvä mieli. Oikeastaan ainut ongelma on siinä, että laaduntarkistus puuttuu, eli toimimattomasta hoidosta ei saada samanlaisia hoitovirheitä rakennettua kuin lääketieteen kohdalla. Ei koska tuote toimii, vaan koska lupaukset ja vastuunkanto on epäselvää. Mutta tätä saadaan korjattua valvonnalla.

Usein tuleekin mieleen että vaihtoehtohoitajien peräänkuuluttamat "oikeudet" eivät ole asiakkaan oikeuksia vaan myyjän oikeuksia. Kyse on parannustoiminnasta, ennaltaehkäisytoiminnasta ja hyvinvoinnin tarjoamisesta, jossa esitetään lupauksia ja joista syntyy odotuksia. Valvonta tuo asiakkaalle oikeuden saada kompensaatiota jos homma menee ns. perseelleen eikä odotukset/lupaukset täyty. Ja jos vaihtoehtolääketiede todella toimii, se ei ole hoitajallekaan mikään ongelma.

Tässä kohden olen nimen omaan valvonnan puolella asenteita vastaan. Enkä itse vaihtoehtohoitoa vastaan, vaan niitä tuotteita vastaan joiden ehdotellaan toimivan mutta joiden ei ole osoitettu tekevän niin.

Mette said...

Vuosisatoja on syöty pajunkuorta särkyihin ja kuumeisiin. Toimii. Paljon yksinkertaisempaa on kuitenkin ottaa aspiriini; pajunkuoren vaikuttava aine kun on juuri aspiriinin salisyyli.

Euroopassa käytettiin vuosisatoja (ellei -tuhansia) reseptejä, jotka perustuivat antiikin määritelmiin; kuuma-kuiva-kylmä-kostea. Puhumme vieläkin melankolisesta tai koleerisesta temperamentista. Maustekauppa oli niin suosittua ja kallista, koska mausteilla saatiin kylmät ja kosteat ruoka-aineet, kuten hedelmät, kuumiksi ja kuiviksi, varsinkin talvella. Kuinkahan monta naista on tapettu näillä resepteillä. Naisten, varsinkin raskaana olevien, katsottiin olevan kylmiä ja kosteita, joten tuoreet vihannekset ja hedelmät oli tiukasti kielletty heiltä. Sitten he tietenkin kuolla kupsahtivat vitamiinien puutteeseen.

Unknown said...

Herää kysymys: Kuinka paljon mahaa syövyttävämpi (ja siis tappavampi) on luomuna pajunkuori itse raakana versus sen puskuroitu lääketeollinen versio, aspiriini (joka ei toki ole vaaratonta sekään), jos molempia syödään asetyylisesti yhtäläinen määrä ?