14.6.09

Villi perinteinen kiinalainen lääketiede

Pari vuotta sitten Daily Mailin toimittaja vieraili kiinalaisen lääketieteen vastaanotolla. Barney Calman kuvaili oireet: ei aikaisempaa päänsärkyä, mutta kolme viikkoa sitten alkoi paheneva pahoinvointi, huimaus ja päänsärky. Hän kuvaili migreenin oireet.

Calman poikkesi kymmenellä eri vastaanotolla.

Yksi perinteisen kiinalaisen lääketieteen edustaja ilmoitti, että Calmanilla on "tuulta avoissa." Tulkki ei selittänyt perinpohjaisesti miten tuuli oli jäänyt jumiin pään sisälle. Vaiva lähtisi kuitenkin pois akupunktiolla (150 £/viikko) tai kiinalaisilla yrteillä (20 £). Paras tulos tulisi tietenkin yhdistämällä nämä parannuskeinot.

Calman sai erilaiset diagnoosit ja tietenkin erilaiset yrtit eri vastaanotoilta.

Perinteinen kiinalainen lääketiede (PKL) on enimmäkseen rekisteröityä toimintaa Britanniassa. Se ei vielä itsessään takaa, että hoito toimii. Tuhannet vastaanotot toimivat ilman rekisteröintiä ja valvontaa. Arviolta Britanniassa toimii n. 3000 PKL:n harrastelijaa. Kuka tahansa voi alkaa mittaamaan pulssia, tutkimaan kieltä ja pohtimaan mitkä yrtit tepsivät mihinkin vaivaan. Käyntikortissa saa lukea "kiinalaisen lääketieteen tohtori" eikä siihen tarvita minkäänlaista koulutusta. Juuri tällaiset tyypit tuottavat suurimmat ongelmat. Valvomaton koulutus ja villit arvaukset sairauksista menevät ristiin. Tällaisilla parantajille ei ole velvollisuutta neuvoa asiakasta lääkäriin. Jos Calman olisi mennyt valittamaan oireistaan apteekkiin, niin hänet olisi ohjattu terveyskeskukseen. Tai ainakin olisi pitänyt ohjata.

Sen sijaan hän sai kuulla, että "päänsärky" johtui ylikuumenneesta ruuansulatusjärjestelmä, tukkeutuneesta maksasta tai ahtautuneista kaulahermoista.

Vain kaksi PKL-vastaanotoista neuvoi häntä menemään lääkäriin, jos oireet eivät helpotu. Vain yksi kieltäytyi neuvomasta Calmania ennen kuin hän olisi käynyt perinteisen lääketieteen puolella ottamassa aivokuvauksen. Juuri hän on rekisteröitynyt British Acupuncture Counciliin. Jotkut vastaanotot pitivät esillä esitteitä joissa heidän väitettiin olevan ATCM:ään rekisteröitynyt vastaanotto. Se oli väärää tietoa.

Ongelmia tulee myös myytyjen yrttien myrkyllisyydestä. Katukaupasta myydyissä yrteissä voi olla vaikka mitä. Pitoisuudet vaihtelevat satojen mukaan, sillä yrtteihin käytetään kokonaisia kasveja. Joskus yrtteihin on sekoitettu ihan oikeita lääkkeitä. Kun valvonta puuttuu, niin hiiret leikkivät pöydällä, vai miten se ny oli.

Perinteinen kiinalainen lääketiede pystyy tarjoamaan oikeaa apua, sillä yrtit sisältävät vaikuttavia aineita. Samalla tulee kuitenkin vääjäämättä myös ne sivuoireet. Tutkimus on jatkuvaa. Jyvät pyritään erottelemaan akanoista. PKL:teen täytyy jättää pulssien mittailu ja kielten tarkastelu taakseen.

Inside the chinese medicine, Daily Mail.

PKL:stä on tulossa lisää, kunhan saan luettua Suckers!-kirjan loppuun.

No comments: