30.6.09

Edzard Ernst haastaa kiropraktikot

New Scientist-lehden (27/June) mielipidepalstalla vaihtoehtohoitoja tutkiva professori Edzard Ernst heittää haasteen Britannian kiropraktikoille. Kiropraktikot ovat tuottaneet pientä sekaannusta astman ja muiden selkärankaan liittymättömien sairausten hoidoissa. General Chiropractic Councilin tekemä mielipidekysely kertoo, että 57 prosenttia kiropraktikoista uskoo kiropraktiikan tepsivät astman hoidossa. Muiden vastaavien tautien kohdalla luvut ovat samanlaisia. Ernst ei ole uransa aikana nähnyt yhtään vakuuttavia todisteita siitä, että selkärangan asettelu vaikuttaisi näihin vaivoihin. Astman kohdalla tulokset ovat olleet selvästi negatiivisia.

Toisaalta sama mielipidekysely paljasti, että 90 prosenttia kiropraktikoista tukee näyttöön perustuvaa lääketieteellistä hoitoa ja 99 prosenttia käyttää selkärangan niksauttelua. Siis hieman päällekkäin menevät näkökulmat.

Tämän takia Ernst kutsuu kiropraktikoiden yhdistykset tekemään selväksi mikä seuraavista vaihtoehdoista pitää paikkansa:

1) Kiropraktiikka ei enää ole tehokas hoito astman kaltaisille sairauksille.

2) Selkärankaan liittymättömien oireiden käsittely tekee kiropraktiikasta jotain muuta kuin näyttöön perustuvan hoitomuodon.

3) Kiropraktikot voivat esittää hyviä tutkimustuloksia näiden tautien hoivaamisesta.

Ernst ja varmasti moni muu jää odottamaan kiropraktikoiden vastausta.

No comments: