19.6.09

Kaivatut kiropraktiikkatodisteet julkaistu

BCA:n kauan kaivatut todisteet on julkaistu. Britannian kiropraktiikkaliitto laati listan 29 tutkimuksesta, jotka tukevat heidän kantaansa. Kiropraktiikan toimimisesta lasten vaivoihin. Kokonaiset 29 kohtaa. Se on paljon. Mutta laatu voittaa määrän. Skeptikot ja tutkijat ovat käyneet läpi listaa. He ovat huomanneet pieniä puutteita. Jostain syystä listaa on pidennetty lisäämällä siihen mm. 1 General Chiropractic Councilin eettiset säännöt, 6 pohdintaa tieteellisen tutkimuksen toimimisesta, 7 kiropraktikon kirje erääseen julkaisuun, 8, 9, 10 ja 17 käsittelevät osteopatian toimimista, 12, 13 ja 14 liittyvät vain kiropraktiikan turvallisuuteen.

Sitten itse asiaan liittyvät kohdat.

24 on ehdotus siitä miten koliikkivauvaa voisi hoitaa kiropraktiilla, ei tutkimus sen tehosta.

25 on asiakkaille annetun kyselyn tulokset.

26 on pohdintaa siitä mitä näyttöön perustuva tiede on (siis kiropraktikoiden mielestä).

27, 28 ja 29 ovat tutkimuksia steroideihin kuulumattoman tulehduskipulääkkeen sivuoireista.

Kohta 16 on BCA:n kannalta erittäin huono. He ovat laittaneet listaansa seuraavanlaisen lainauksen tutkimuksesta:


There was weak evidence to support the use of [chiropractic]
Oho! Heikkoa näyttö on parempaa kuin ei näyttöä. Vai onko sittenkään? BCA on laatinut melko valikoidun lainauksen. Tässä alkuperäinen kokonaisuus Cochrane-arvostelusta:

"There was weak evidence to support the use of hypnosis, psychotherapy, acupuncture and chiropractic but it was provided in each case by single small trials, some of dubious methodological rigour."


Joten ehkä tuossa tutkimuksessa kiropraktiikalle löytyi heikkoa näyttöä, ehkä ei.

Professori David Colquhoun on selannut läpi kaikki yhdeksän koliikkiin liittyvää tutkimusta. Useissa tutkimuksissa ei käytetty kontrolliryhmää. Tutkimuksissa oli sattumaa, mutta ei sokeutta. Joissain otanta oli kaksi tapausta tai vain yksi. Jotkut paperit on julkaistu julkaisuissa jotka eivät ole PubMedissä.

Korvakipuihin liittyvät tutkimukset ovat myös heikolla pohjalla.

Näiden vastapainoksi löytyy tutkimuksia joissa ei ole havaittu kiropraktiikalla olevan mitään hyötyä.

Kolmannes BCA:n listasta ei liity Simon Singhin mainitsemiin oireisiin. Simon Singh kirjoitti ettei BCA:lla ole "yhtään todisteita" niiden toimimiselle. Nyt on nähty, että BCA:lla on todisteita, mutta ne ovat erittäin huonoja todisteita. Singhin olisi kannattanut kirjoittaa ettei BCA:lla ole "uskottavia todisteita."

No comments: