28.6.09

Vähemmän noitia Afrikassa

BBC uutisoi kuinka kenialainen Joseph Ondieki menetti äitinsä. Toimittaja Odhiambo Joseph joutui todistamaan kuinka kyläläiset suhtautuvat noitiin. Taikausko on vahvasti osa yhteisöä, eikä kriittinen analyysi ole tuttu asia.

Odhiambo kirjoittaa:

Kyläläiset kokoontuivat Kisiin maaseudulla. He olivat aseistautuneet viidakkoveitsin, kepein ja kirvein. He huusivat. Toimittaja ei nähnyt mitä oli tekeillä, mutta hän erotta maasta nousevan sankan savun. Karmea haju täytty ilman.

Lisää ihmisiä liittyi joukkoon. Jotkut kantoivat polttopuuta.

Yhtäkkiä vanha nainen erkaantuu väkijoukosta, huutaen armoa. Kolme tai neljä ihmistä lähtevän hänen perään, hakkaavat ja vetävät takaisin. He heittävät naisen tuleen.

Nainen poltettiin elävältä.


Noitien lynkkaamiset ovat yleistymässä Keniassa. Toimittaja on itse todistanut kuinka viisi vanhusta on tapettu, noituudesta epäiltynä. Nuoret ottavat noituuden vakavasti: Tietenkin noituus on totta. Tietenkin noitia on olemassa. Tietenkin noidat täytyy tappaa. Todisteet noituudelle ovat meidän silmissä karmaisevia. Kun nuorella pojalla on epilepsia, niin se selitetään noituudella. Ratkaisu on siis tappaa epäilyttävät vanhukset. Kun vanhus on tapettu, niin hänen lapsiin suhtaudutaan epäillen. Onhan heissä noidan verta. Kierre on alkanut.

Poliisi tai muutkaan viranomaiset eivät suostu puhumaan asiasta toimittajan kanssa.

Ehkä Afrikka pääsee joskus yli samasta vaiheesta, jota Eurooppa koki 1600-luvulla.

No comments: