27.12.09

Betlehemin tähti ja GPS

Televisiosta on tullut ohjelmia Betlehemin tähdestä ja kolmesta itämaan tietäjästä (joita oli kolmesta kahteentoista, tarinasta riippuen). Tähtitaivaalta on etsitty n. 2000 vuotta sitten (syntymävuosi on hieman hakusessa) taivaalla ollutta merkittävää valoilmiötä. Ehdokkaina on komeetta, pamahtanut nova ja planeettojen konjunktiot. Kuitenkin ilmiötä joutuu selittämään jollain yliluonnollisella, sillä minkälainen tähtitaivaan ilmiö voisi paikallistaa yhden rakennuksen Betlehemin kaltaisesta kaupungista. Jos tähdillä voidaan tehdä tarkkaa paikannusta, niin minkälaisilla instrumenteilla asia hoidettiin kaksi tuhatta vuotta sitten?

6 comments:

MrrKAT said...

Näitä mahiksia ei ehkä tajuttu käsitellä:

1.Nopea komeetta kiertoaika 3-100'000 v menee just niiden läheltä alas taivaanrantaan (suihku ylöspäin), johdattaa tietäjät kohti Israelia ja Beetlehemiä. Tota komeettaa EMME näe NYT, joten ei voi nykyvehkein falsifioida tai verifioida.

2. Yöllä kaupunkiin saapuessa tähdenlento (eli meteori) näytti tippuvan "tuota taloa kohti, jossa loistaa valo (siellä valvotaan)" - joo siinä se on.
(Ihminen luulee semmoisen olleen suht. lähellä vaikka olisi 50 km päässä tai avaruudessa).

Jussi M. said...

Tai sitten tähti on vain lisätty myyttiin ilman mitään todellisuuspohjaa... Mitä pidän todennäköisimpänä vaihtoehtona.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Itte olen ajatellut että on ihan hyvin voinut olla "sadun ja toden kombo". Eli taivaalla tapahtunut niihin aikoihin jotain. (VRT: Esim Hale-Bopp ei varmaan monelta jäänyt näkemättä, oli vaikuttava.)

Ihmiset muistaa tämän tapahtuman, ja tähän liitetään ennusmerkit jne.

Historiatieteen kannalta tietäjien käynti on siitä erikoinen, että siitä luulisi jääneen "eikristillisiä merkintöjä". Ketkä käyneet missä ja milloinkin. Kun vaikutus on niin suuri että jotkut viisaat lähtevät katsomaan, ja osoittamaan kunnioitusta, niin luulisi että joku on nähnyt jotain jossain ja jossain on vielä joukko muitakin ihmisiä jotka tietävät että "täältä lähti meidän rikkaat-geek-munapää-taivaantuijottelijat"...

Voi siis olla että kunnioituskäynti on tarina, joka on vain liitetty johonkin merkittävän tuntuiseen. Samalla syntyy selitys "Miksi Hale Boppiin verrattava oli olemassa ja sattui juuri silloin sattui lentämään.." (Toki teleologinen selitys taivaanmekaniikassa on suunnilleen yhtä fiksua kuin selitys että puut tiputtava oksia jotta ihmiset voivat tehdä niistä asioita..)

Mette said...

Katselin sen TV-ohjelman minäkin ja pohdin, että planeettakonstellaatio (vai oliko se konjunktio) on varmasti ajan tieteilijöille peruskauraa. Hallitsijaidea myös kuulosti astrologialta. Sen sijaan en osta Israelin olevan Kalojen tähtikuvio. Juudea saattoi olla, Herodes kuoli 4 eaa ja saattoi olla vähässä hapessa jo sitä ennen - jos niihin aikoihin povattiin hallitsijanvaihdosta, hän voisi olla se epäilty.

Joka tapauksessa mahdolliset hallitsijanvaihdosta povaavat astrologit (olikohan heillä poliittisia vaikutteita - Juudeaa kärkkyivät varmasti roomalaisten lisäksi parthialaiset ja syyrialaisetkin, ja Herodeksen maohdollisilla seuraajilla olivat varmasti kultarahat herkässä hyvästä ennustuksesta) todennäköisesti jäivät pyörimään hallitsijahuoneiden ympärille, kunnes saapastelivat kotiin. Sitten joskus myöhemmin kun kristinuskosta oli tullut jonkinlainen voima, joku kaivoi esiin vanhan tarinan vierailevista astrologeista ja yhdisti sen tähän uuteen uskontoon.

Tähtiennustukset olivat tuttua kamaa Lähi-Idän (laajasti käsitettynä)alueella; eräiden Persian kuninkaiden syntymää ennusti tähti, samoin Intiassa.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Meteltä tuli taas hyvää stuffia, kuten aina.

Anonymous said...

http://koti.phnet.fi/petripaavola/betlehemintahti.html

Mielenkiintoinen artikkeli Betlehemin tähdestä.