12.12.09

Ray Comfortin plagioitu Lajien synty

Jokin aika sitten kreationisti Ray "Banaani" Comfort julkaisi oman version Charles Darwinin Lajien synty kirjasta. Sen alkuun liitettiin Comfrotin kirjoittama 50 sivuinen alkupuhe, jossa esiteltiin kehitysopin karmaisevat ongelmat. Kirjaa jaettiin ilmaiseksi miljoona kappaletta Yhdysvaltalaisissa yliopistoissa. Tennesseen yliopistossa oli ainakin yksi mies, joka ei ilahtunut tempusta. Professori Stan Guffey luki alkupuheen. Hän ei tykännyt siitä ollenkaan. Comfort on lainaillut Guffeyn kirjoittamaa tekstiä kovin liberaalilla tavalla. Kertoessaan kolmen sivun verran Charles Darwinin elämästä Comfort on muistellut Guffeyn 12 vuotta sitten kirjoittamaa vastavaa luentotekstiä.

Comfortin teksti oli luettavissa netissä kuukausia ennen tuotoksen julkaisua. Ihmiset huomasivat yhtäläisyyksiä Guffeyn tekstiin. Answers in Genesis Busted-blogissa on vertailtu tekstejä tarkemmin. RationalWikissä selkeä vertailu.

4 comments:

Anonymous said...

Kirjojen lukumäärä taisi kylläkin olla alle parisataa tuhatta.

MrrKAT said...

Suomalaisen kreationistin Pekka Reinikaisen plagiointia:

http://www.student.oulu.fi/~ktikkane/alkulah.html

Tässä tapauksessa saman puolen jenkkikollegalta mutta suomalaiselle lukijalle ei siitä pahemmin kerrota ..

henwli said...

Comfort sai hiljattain lahjoituksen ja todellakin mainitsi blogillaan että määrä tullaan nostamaan miljoonaan, alkuperäisten parinsadan kilon lisäksi. Luku on kasvanut kuukausien vieriessä pariin otteeseen. Toisaalta Comfortin puheilla on joskus hiukan eteerinen luonne ja niiden olemassaolo on kiinni siitä onnistuuko joku copypastettamaan hänen materiaalinsa ennen kuin se katoaa kartalta.

Oma kirjani on postissa matkalla hyllyyni, jipii!

Plagiointi ei ole Comfortille ongelma eikä mikään, itse sain hänet aikanaan kiinni siitä että hän oli kopioinut pikkujuttuja hassuihin "101 things" kirjoihinsa muiden samankaltaisista kokoelmista.

Comfortin blogilla pelaan silloin tällöin hullunhupaisaa peliä jossa etsin tekstinpätkiä jotka vaikuttavat epäilyttävän osuvilta tai totuudenmukaisilta. Yllättäin, nämä ovat aina suoria lainauksia wikipediasta tai dictionary.com:lta, ilman viittauksia lähteeseen, tietenkään.

Anonymous said...

Hyvä, jatka samaan malliin. Mukava käydä lukemassa satiirisia ja ironisia tekstejäsi tyhmistä ihmisistä. Keep on the good work.