15.12.09

Joulupukki VS Kristusvauva


"Onkos täällä maukkai... kilttejä lapsia?"
Sota joulua vastaan kuumenee aaton lähestyessä. Laukauksia ammutaan enemmänkin tuolla Yhdysvalloissa, mutta myös Euroopassa on alkanut kajahtelemaan. Taisteluareenalla on astunut Christkind, eli Kristusvauva. Itävallassa protestoidaan Jenkkien maahantuomaa Joulupukkia vastaan. Kaupungista häädetään porot pois ja Coca-colan väriset joulumainokset. Vanhemmat haluavat opettaa lapsilleen, että joululahjat tuo Kristusvauva.

Tietenkään lapset eivät näe henkiolentomaista lahjantuojaa. Lahjat ovat ilmestyneet tyhjästä aamulla kotiin. Samalla on ilmestynyt koristeltu joulukuusi!

Lasten suusta kuuluu jälleen kerran totuus:


"Christkind is bringing my presents this year," says Emily Meixner, a four-year-old with an Austrian father and British mother, after a moment's pause for thought. "Father Christmas brings them to England."


Kristusvauvan ylistämisessä piilee kuitenkin vaara. Tämä voidaan todeta siitä miten Joulupukkiin uskomiselle käy iän kertyessä. Lapset menettävät uskon maagiseen pukkiin, kun hiljalleen huomaavat miten muut ihmiset ostavat lahjapaketteja kaupossa. Tai kun lapsi huomaa, että pukin ääni ja kasvot ovat kovin samanlaiset kuin enolla. Tai kun hän näkee, että naapuri taloihin menee pukkeja samaan aikaan. Ristiriitaiset selitykset ja Joulupukkiin uskomista pönkittävät tarut lopulta haihduttavat tuon uskon Santa Claussin ihmeellisyyteen. Joulupukki muuttuu taruolennoksi taruolentojen seassa.

Ehkä Kristusvauvaa on helpompi puolustaa, sillä häntä ei olekaan tarkoitus nähdä tai kuulla. Parhaillaan se on vain ikkunasta kajastava valo. Tässä mielessä ollaan turvallisemmalla jäällä kuin Joulupukkiin uskoessa. Lopulta lapselle selitetään, että se lahjoja tuova henkiolento voi olla tarua, mutta joulun merkitys ja sanoma on tärkeämpää.

Se ainoa oikea syy juhlia joulua.

2 comments:

ChamaeleoCalyptratus said...

Kyllä kristusvauva on vaarallinen myytti, sillä onhan uskonnonkin opetus todistetusti vaarallista. Lapsille valehtelemisen on havaittu aiheuttavan ongelmia naturalistisen ajattelun kehittymisessä.

Anonymous said...

>Tämä saitti näyttäisi tarjoavan lisää ammuksia aseisiisi, siellä kun puhutaan kristusvauvoista, vapaa-ajattelijoista ja muista myyteistä :-)

Hyvää joulua!