24.3.10

Misteliuutetta syöpälääkkeenä?

Liverpoolin sairaala on poistanut sivuiltaan viitteet puhtaan huuhaa-aineen vaikuttavista vaikutuksista. Paikallinen terveyskeskus tarjoaa potilaille ns. täydentäviä hoitomuotoja, joihin lukeutuu homeopatia. Laitos on harvoja viimeisiä homeopatian linnakkeita terveydenhuollon virallisissa brittiläisissä sairaaloissa. Siksi hieman erilaiset hoitomuodot ovat pysyneet suosiossa. Siellä annettiin syöpälääkkeenä Iscadoria, joka on mistelin aineosista kyhätty uute. Iscarodin etuina on ollut:

syöpäsolujen tuhoaminen, suojelee terveiden solujen dna:ta, kipu vähenee ja elämänlaatu paranee, jne.

Kerrassaan mainio lääke syöpäpotilaille. Harmi vain ettei Iscador toimi niin hienosti kuten luvataan. Iscador ei ole homeopaattinen valmiste, vaan Rudolf Steinerin keksimä parannuskeino. Steiner kehitteli antroposofisen lääketieteen, jossa mm. astrologia ohjaa sitä milloin aineosia käytetään maagisissa rituaaleissa. Steinerin halu käyttää misteliä syövän parantamiseen tuli siitä, että misteli kasvaa puissa kuin syöpä. Homeopaattien samankaltaisuuden periaate viimeisteli logiikan. Misteliuutteen valmistaminen vaatii kesällä ja talvella kerätyn mahlan yhdistämistä. Misteliuutetta on käytetty vuosikymmenet kasvainten hoidossa, mutta kertynyt tutkimus ei anna mairittelevaa kuvaa sen tehosta. Misteliuutteen aineosilla on havaittu syövän vastaisia ominaisuuksia. Kuten monilla muillakin kasveilla. Itse uutteen käyttö tuottaa parhaillaan ristiriitaisia tuloksia kokeissa. Mitä parempi taso tutkimuksissa, sitä heikommat tulokset. Antroposofisen lääketieteen harrastajat kirjaavat positiivisia tuloksia suuremmalla innolla kuin negatiivisia. Cochrane Reviews kävi läpi misteliuutteesta tehtyjä tutkimuksia.

The evidence from RCTs to support the view that the application of mistletoe extracts has impact on survival or leads to an improved ability to fight cancer or to withstand anticancer treatments is weak. Nevertheless, there is some evidence that mistletoe extracts may offer benefits on measures of QOL during chemotherapy for breast cancer, but these results need replication. Overall, more high quality, independent clinical research is needed to truly assess the safety and effectiveness of mistletoe extracts. Patients receiving mistletoe therapy should be encouraged to take part in future trails.

Vakuuttavimmat tulokset - jotka vaativat toistamista - on saatu rintasyöpäpotilaiden elämänlaadun parantamisessa kemoterapian aikana. Muuten hoitotulokset ovat heikot. Cochrane suosittelee uusien ja toteutukseltaan parempien tutkimusten suorittamista. Toistaiseksi julkaistujen tulosten perusteella näyttäisi siltä, että positiivisten tulosten julkaisua suositaan. Näin julkaisuharha antaa misteliuutteen vaikutuksista liian hyvän kuvan.

Quackometerin Andy Lewis lähetti Liverpoolin sairaalaan kyselyn Iscadorin mainostamisesta. Sairaala on poistanut Iscadorin kehumisen kotisivuiltaan.

Antroposofinen lääketiede tietää ettei evidence-based medicine ole kovin innoissaan heidän hoitomuodosta. Tulokset eivät ole vakuuttavia. Mutta sehän johtuukin siitä, että antroposofinen lääketiede on liian monimutkaista koululääketieteen tutkimusmenetelmiin:

Vaatimus tutkimuksista antroposofisen lääketieteen ja homeopatian alueilla tuli ajankohtaiseksi sen jälkeen, kun nämä hoitomuodot integroitiin EU-lainsäädäntöön (direktiivi 92/73/EWG). Ilmeni kuitenkin vaikeus, että koululääketieteessä käytössä olevat menetelmät selvittää lääketieteellisen menetelmän vaikuttavuus eivät olleetkaan ilman muuta käyttökelpoisia sellaisessa erittäin yksilöllisessä hoitomuodossa kuten antroposofisessa lääketieteessä. Tämän vuoksi antroposofisen lääketieteen alueella tähän mennessä tehty tutkimus rajoittuu pääasiassa tapausselostuksiin ja historiallisiin tutkimuksiin.

No comments: