13.3.10

Rokotegate: Tutkija karkasi rahojen kanssa

Rokotteiden turvallisuudesta huolissaan olevan rokotepelottelijat ovat saaneet hyvän Gaten, jolla viedä huomio pois Wakefieldin katoamisesta rokotevastustajien keulakuvana. Kyseessä on autismin ja rokotteiden välisen yhteyden tutkimisesta uraa tehnyt Poul Thorsen. Tanskalainen Thorsen katosi ja vei mukanaan kaksi miljoonaa dollaria tutkimusrahoja. Age of Autism-blogissa on seurattu skandaalia usean päivän ajan, mutta vasta äskettäin NBC 11 Atlanta-kanavan uutisissa esiteltiin Thorsenin tekoja.

Miksi Thorsen on niin merkittävä henkilö?

Age of Autism ja muut rokotepelottelusivut ovat huolissaan mm. siksi, että hän johti kahta tärkeää, keskeistä, olenneista tutkimusta, joilla todettiin ettei rokotteissa oleva elohopea (tiomersaali) aiheuta autismia. Siksi lääkärit saivat jatkaa elohopean ruiskuttamista viattomiin lapsiin. Thorsen oli "merkittävä henkilö" näiden tutkimusten tekemisessä. Usan CDC:n julistanut tutkimusten voimalla, että rokotteet ovat turvallisia. Nyt tuo kaksi paperia pitää käydä läpi täikampojen kanssa.

Thorsen on väärentänyt papereita, jotta saisi tutkimusrahaa taskuunsa. Hän sai palkkaa kahdelta laitokselta, vastoin tanskalaisen Aarhus yliopiston sääntöjä. Jos hän väärensi dokumentteja saadakseen rahaa, niin ehkä hän väärensi rokotetutkimukset?

Robert F. Kennedy jr. muistuttaa Thorsenin "luoneen tutkimusimperiumin," jolla perusteltiin rokotteiden turvallisuutta. Tutkimuslaitos sai melkein 15 miljoonaa dollaria CDC:ltä.
Kuinka kukaan voi enää luottaa rokotteiden turvallisuuteen?

Onneksi tantereelle ratsastaa Orac.

Thorsen voi olla katala kavaltaja ja rahanahne huijari. Mutta hän ei ollut kyseisten tutkimusten johtohenkilö. Hänen nimi ei ole listalle ensimmäisenä tai viimeisenä. Lääketieteellisissä julkaisuissa nimien järjestyksellä on yleensä merkitystä. Ensimmäinen ja viimeinen paikka on varattu tutkimuksen johtohenkilöille. Thorsen on listan keskellä. Tutkimukset eivät olet Thorsenin tutkimuksia.

Vaikka hän olisikin ollut tutkimusten johtaja, niin vielä ei ole löytynyt perusteita sille, että tutkimusten tulokset eivät pidäkään paikkaansa. Nykyinen rahoitusten kanssa sekoilu ei vielä selitä mikä tehtyjen tanskalaisten tutkimusten menettelyssä on pielessä. Vaikka Thorsenin nimiä sisältävät tutkimukset paljastuisivat väärennöksiksi (ja poistettaisiin kirjallisuudesta kuten Wakefieldin tutkimukset), niin se ei haittaisi rokoteturvallisuutta. Samat havainnot tiomersaalin turvallisuudesta rokotteissa tulivat julki yhdysvaltalaisissa, kanadalaisissa, japanilaisissa ja brittiläisissä tutkimuksissa. Prosessi ei ole kovin monimutkainen. Jos tiomersaali aiheuttaisi autismia, niin aineosan poistaminen rokotteista aiheuttaisi autismitapausten vähentymistä. Näin ei ole tapahtunut.

Philly.comin uutisessa on haastateltu tutkimusten johtohenkilöitä.

In 2002, Thorsen was the sixth named author of a study published in the New England Journal of Medicine that analyzed whether where is a connection between the MMR vaccine and autism by examining 537,303 children born in Denmark from 1991 through 1998.

The researchers concluded that their data provided "strong evidence" that there is no link.

"Poul Thorsen had absolutely no influence on the conclusions regarding this paper," wrote Mads Melbye, head of the division of epidemiology at the Statens Serum Institut in Copenhagen and senior author of the study, in response to e-mailed questions.

"Thorsen was not actively involved in the analysis and interpretation of the results of this paper," Melbye said.

The second study, published in Pediatrics in 2003, examined 956 Danish children diagnosed with autism from 1971 to 2000. It concluded the incidence of autism increased in Denmark after thimerosal was removed from vaccines.

Kreesten Meldgaard Madsen, the lead author, said Thorsen played a minor role.

"Dr. Thorsen was not in a position to change or compromise the data," Madsen wrote. "Dr. Thorsen was part of the review cycle, but never very active in giving input. Dr. Thorsen never had access to the raw data nor the analysis of the data."


Mutta juuri noinhan he sanoisivat, jotta lasten myrkyttäminen voisi jatkua!

1 comment:

Anonymous said...

Rokotteisiin liitten on aloittanut uusi blogi kumoamaan huuhaakirjojen väitteitä:
http://rokotemyytteja.blogspot.com/