15.3.10

Jeremy Sherr ja eettisen tutkimuksen vaikeus

Aamulehden pieni homeopatiauutinen on saanut lisää kommentteja. Reeta Pohjonen, klassinen homeopaatti ja SHRY:n hallituksen jäsen ilmestyi valistamaan kansaa Sherrin tekemästä tutkimuksesta Tansaniassa. Hän muistuttaa, että homeopatia on virallinen hoitomuoto kyseisessä maassa. ARV-lääkityksestä noussut kohu olekaan niin paha kuin skeptikot antavat ymmärtää.

Ketään ihmistä ei oteta pois ARV-virus lääkinnästä. 20% projektin hoitamista ihmisistä ei saa ollenkaan lääkitystä, koska heidän CD4-arvonsa ei ole tarpeeksi alhainen. Joten he voivat vaan odottaa, että olisivat sairaampia, jotta saisivat lääkityksen. Lisäksi jotta pystyy hyötymään ARV-viruslääkinnästä pitäisi syödä 5 kertaa päivässä ja se on pelkkä utopia useamman köyhän tansanailaisen kohdalla. Tästä seuraa, että ARV-viruslääkitys aiheuttaa paljon sivuoireita.


Eli tutkimuksiin osallistuneet ihmiset, jotka eivät saaneet kyseistä lääkettä, eivät olisi muutenkaan saaneet niitä, joten Sherrin etiikka oli ihan kohdallaan. Siksi tutkimusta varten ei tarvitse rikkoa eettisiä sääntöjä. Tuo onkin ihan pätevä selitys. Mitä nyt potilaille sanotaan, että homeopatia parantaa ilman sivuoireita. Toisin kuin nuo isojen lääketehtaiden pillerit, jotka aiheuttavat pahoinvointia. Mutta potilas saa itse päättää hoidostaan.

Onneksi projekti on tuottanut tuloksia. Tosin toistaiseksi vain uusien anekdoottien muodossa.

Projekti siis hoitaa Aids:n oireita ja ARV-viruslääkinnän aiheuttamia sivuoireita. Tulokset ovat sydäntä lämmittäviä. Monen CD4 arvot ovat alentuneet, sivuoireet vähentyneet ja perheiden tilanne Aids:n kanssa parantunut. Moni aids-leski on päässyt takaisin töihin elättääkseen monilapsisen perheen. Ja lapset on saatu tarhaan ja he saavat siellä vielä päivittäisen ruoka-annoksen..


Awww. Hellyyttävää. Okei. Tietenkin joidenkin potilaiden CD4 arvot ovat laskeneet. Luonnollisesti tuota tapahtuu ryhmissä jotka saavat ARV:tä ja homeopatiaa. Kun lääke auttaa ja siinä sivussa annetaan homeopatiaa, niin homeopatia saa osan kunniasta. Ehkä saamme kuulla Sherrin luennolla miten erot tulevat esiin tuon ja pelkästään homeopatiaa saaneiden potilaiden välillä.

"Aids:n oireita"? Mitä nössöilyä tuo on? Sherrin blogissa on suoraan todettu, että potilaat voivat kokonaan parantua HIV-negatiivisiksi.

Encouragingly, one of Margot's old AIDS cases has become HIV negative and has remained so for 2 years now. There is no trace of antibodies in her blood, she is clean. AIDS can be cured, and it will.


Tietenkin parannusta tulee mm. homeopatian kautta.

I know, as all homeopaths do, that you can just about cure AIDS in many cases. But shhhh… I’m not allowed to say thast, so you didn’t hear it…
[...]
“…millions are dying of AIDS and malaria and TB, and the pharmaceutical companies are making fools of them with their expensive, non curing, mal inducing drugs. Homeopathy IS the solution for Africa- curative, gentle, natural, and affordable. No side effects- just effective!

Sherr on toisaalla todennut, ettei hän missään nimessä väitä homeopatian parantaan potilaiden CD4-lukuja, vaan yleisen ympäripyöreästi kohentaneen heidän oloa. Toivottavasti siinä tulevassa tieteellisessä julkaisussa on hieman varovaisempaa kieltä. Ja Sherr on vihdoinkin oppinut miksi tutkimuksissa pitää olla mukana kontrolliryhmä. Ensimmäisissä tutkimusluonnoksissaan hän ei ottanut mukaan kontrolliryhmää.

Pohjonen jatkaa.

Projektilla on lisäksi monia kestävänkehityksen sivuprojekteja mm. ruokaprojekteja, tukikeskus, jossa aids-lesket saavat opetusta ja muuta apua ja lastentarha. He tekevät yhteistyötä paikallisten kansallisjärjestöjen kanssa. Kuten Euroopassa Aidsiin liittyy yhteisöstä syrjäytymistä ja kyläkeskukset palauttavat positiivista yhteishenkeä.


Kaikki tuo on loistavaa toimintaa. Siitä Sherrin pariskunta ansaitsee suuret kiitokset. Varmasti he uskovat tekevänsä hyvää, ja selvästi tekevätkin auttaessaan suoraa kärsiviä aids-potilaita parempien elinolosuhteiden muodossa. He eivät tietoisesti ja tarkoituksella rahasta homeopatian varjolla. He uskovat sen uskomattomaan tehoon lukemattomien vaivojen lääkkeenä. Probleema onkin tuossa huuhaan levittämisessä. Säästän sen suurimman ongelman aivan tuonne loppuun.

Voimme myös toivoa, että Sherr on nykyään paremmin perillä siitä miten aids toimii ja miksi homeopatian ei kannata toimia Sherrin kuvailemalla tavalla aids:in hoidossa.

In many ways homoeopathy is the perfect medicine for persons suffering from AIDS, and particularly in Africa. AIDS means Acquired Immune Deficiency Syndrome. Homoeopathy works by stimulating and enhancing the immune system and therefore it is precisely in this disease that homoeopathy can be most effective.


- Jeremy Sherr

Sherrin mielestä tuo tarkoittaisi sitä, että homeopatia olisi parempi kuin lääketieteen tarjoamat pillerit. Homeopatia käy suoraan kiinni immuunijärjestelmän stimulointiin (mitä se sitten tarkoittaakaan). Siksi se on tehokkain aids:in hoitomuoto. Se on täydellinen lääke.

Paitsi että HIV-1 toimii juuri siten, että immuunijärjestelmä menee hyperaktiiviseen tilaan. Virus saa enemmän ruokaa, eikä järjestelmä toimi kuten pitäisi. Virus leviää elimistöön entistä nopeammin. Potilas kuolee entistä nopeammin.

Se suurin ongelma Sherrin tutkimusprojektissa?

Sherrin vankkumaton usko homeopatian ylivoimaisuuteen. Mikään ei voi nousta sitä tärkeämmäksi. Ei edes lääketieteellisten tutkimusten eettiset säännöt. Hän sanoi eräässä haastattelussa näin:

I personally am too impatient for academics, research and statistics but I feel that it has got to be done. Therefore I have been working to set up a proper research study of homoeopathy treating HIV and AIDS patients. And because I have contacts and a bit of a name, maybe I can get it off the ground, with a little luck and help from my friends. But it has been very frustrating, because the academic wheels grind far too slowly for me. You have to find willing partners and get a protocol through an ethics committee, and you need to talk their language. I hope it will work but if not, I will just go and do it on a small scale myself - I am determined to do that.

Suomeksi: Jos tutkimuksen eettisen tason tarkastava lautakunta päättää (Sherrin sitä varten fiilaamasta kielestä huolimatta), ettei projekti ole potilaan oikeuksien kannalta suotuisa, niin Sherr ei välittäisi päätöksestä. Hän suorittaisi tutkimuksen vastoin lautakunnan päätöstä. Hän tietää, että homeopatia toimii. Hitot seuraamuksista.

Nämä eettiset lautakunnat säätelevät tutkimuksia juuri siksi, etteivät länsimaalaiset Isot Lääkefirmat pääsisi niin helpolla riistämään kehitysmaiden ihmisiä lääketieteellisillä kokeillaan. Ei niitä eettisiä sääntöjä laadittu vain koristeeksi.

Tie helvettiin on päällystetty hyvillä aikomuksilla


Kaiken kaikkiaan on melko vaikeaa saada selvää siitä mitä Sherr tutkii, miten hän reagoi kritiikkiin, ja miten hyvin homeopatia on toiminut Tansaniassa. Enimmäkseen sen takia, että Sherr muokkaa ja deletoi bloginsa sivuja ahkeraan.

Lisää pohdittavaa löytyy Jack of Kentin erinomaisessa blogissa. Jack on lukenut Tansanian vaihtoehtohoitolakia. Tuosta saa inspiraatiota esittää tiettyjä kysymyksiä tulevassa homeopatialuennossa Helsingissä.

1 comment:

Sähis said...

Taitaa olla Sherr samanlainen jääräpää, kuin se tutkijakollega, josta Ernst kertoi "Trick or Treatment":ssä.

Samaan aikaan Ernst ryhmineen tutki homeopatian tehoa tyypillisessä kontrolloidussa kokeessa (tehoja ei löytynyt, tutkittavaa oiretta en muista). Yhdellä tutkijalla ilmestyi tumma läiskä käsivarteen. Tutkituttamisen sijaan tämä täti lääkitsi itseään homeopaattisesti parin kuukauden ajan. Noin neljän kuukauden jälkeen nainen tuupertui kesken työpäivän, toimitettiin tutkimuksiin ja sitten syöpähoitoon ihosyövästä. Oli kuitenkin myöhäistä. Jos syöpähoidot olisi aloitettu muutamaa kuukautta aikaisemmin, kun läiskät oli havaittavissa olisi ennuste ollut hyvä.

Se homeopaatti rankaisi toilailullaan vain itseään. Sherr saattaa olla kaikessa estottomuudessaan samankaltainen. Nyt tosin rankaistaan muita hänen toilailuillaan.