5.2.11

Paha lääketeollisuus, osa 5

Kun lääkefirma ensin luo pillerin ja keinottelee sen tehon tutkimisessa, niin seuraavaksi piilotellaan havaittuja haittavaikuksia, jonka jälkeen tehtaillaan suotuisia papereita. Sitten yritetään saada lääkärit suosimaan firman tuotteita. Lopulta varmistetaan, että lääkkeiden käyttöä valvovat viranomaiset ovat lääketehtaan palkkalistoilla.

Näin pääsi käymään Ranskassa. Siellä paisuu maan suurin lääkekontrolliskandaali, kun yhden ranskalaisen lääkefirman vaikutusvalta ja bon frère verkosto joutui päivänvaloon. Servier kehitti ja myi Mediator-lääkettä 70-luvulla. Ensin sitä käytettiin verensokerin laskemiseen. Lääkkeessä oleva benfluorex-molekyyli aiheutti ongelmia. Potilailla ilmeni tavallista enemmän sydänläppien vajaatoimintaa. Ongelmista ilmoitettiin firmalle ja viranomaisille vuonna 1997. Espanja, Sveitsi, Italia ja Yhdysvallat kielsivät kyseisen aineen käytön. Mediator poistui markkinoilta kaikkialla muualla kuin Ranskassa. Ranskassa reagoitiin hitaammin. Mediator poistettiin lääkelistalta vasta vuonna 2009. Sitä markkinoitiin kymmenen vuotta diabeteslääkkeenä, vaikka lääkeviranomaiset peruivat sen statuksen diabeteslääkkeenä. Servier yritti myös vaihtaa benflourexin nimeä lääkeselosteessa, jotta kieltoja pääsisi kiertämään. Kieroa peliä.

Servier tahkoi lisää rahaa pillerillä, sillä sitä alettiin markkinoimaan myös painonhallintalääkkeenä diabeetikoille. Miksi rajata maksavia asiakkaita vain diabeetikoihin? Pian suositukset muutettiin laajemmalle yleisölle. Sivuvaikutuksista vakavimpana oli sydänläppien vajaatoiminta. N. 500 - 2000 ranskalaista on kuollut Mediatorin käytön seurauksena. Käyttäjiä on ollut n. viisi miljoonaa 30 vuoden aikana.

Servierin yhteydet Ranskan lääkelaitokseen tulivat monelta suunnalta. Lääkelaitos on 80 % lääketeollisuuden rahoittama. Servierin tiedeosaston johtaja istuu myös farmakologia- ja hoitoyhdistyksen penkeillä. Pelkän rahoituksen lisäksi firman pomolla oli läheiset suhteet Ranskan presidentti Nicolas Sarkozyyn (nuorena firman lakimies) sekä joihinkin ministereihin. Myös edeltävät presidentit olivat hyvää Servierin johtajan, Jacques Servierin, kanssa. Lääkefirman edustajia on päätynyt politiikkaan ja terveydenhuoltoon. Lakia ei välttämättä aina noudateta. Terveysministeri Xavier Bertrand ilmoitti, että lääkelaitoksen rahoitus muutetaan valtion alaiseksi ja lääkekontrollilakia kiristetään.

Onneksi mitään Servierin kaltaisia metkuja ei koskaan pääse tapahtumaan Suomessa.

Eihän?

9 comments:

Anki said...

"Potilailla ilmeni tavallista enemmän ."
Tavallista enemmän mitä?
Hyvä postaus kyllä muuten. Eiköhän tällaista pääse tapahtumaan Suomessakin, valitettavasti.

Paholaisen Asianajaja said...

Tavallista enemmän mitä?

Oho, sammuin varmaan kesken kirjoittamisen. Lisäsin siihen "sydänläppien vajaatoimintaa."

Tomi said...

Lääketeollisuus on näemmä unohtanut maksaa joka kuukautiset voitelurahat?

Markus.O said...

Tälläiset puheenvuorot ovat pahinta myrkkyä homeopaateille, PA ei olekaan lääkeyritysten palkkalistoilla!

Paholaisen Asianajaja said...

Tomi tietää miksi kirjoitin taas tästä aiheesta. Rahat äkkiä tililleni IsoPharma, tai muuten...

Sähis said...

Kyllä Markus homeopaateille myrkytkin kelpaa. Niitä pitää vain laimentaa ja ravistaa riittävästi.

Joskus PAn jutut on myrkkyä myös kielioppinatseille :)

Paholaisen Asianajaja said...

oskus PAn jutut on myrkkyä myös kielioppinatseille

Kärsikää!

Tomi said...

On hävytöntä, kun blogaaja kirjoittaa huonoa suomea. Me kommentoijat (varsinkin minä) kirjoitamme aina täydellistä ja virheetöntä suomea.

Sähis said...

Jep Tomi. Mietin siltä hieman, että kehtaanko edes vitsailla kieli oppivirheistä kun oma kirjoitusjälki on mitä on.

http://failbook.failblog.org/2011/01/30/funny-facebook-fails-frustration/