11.2.11

Timo Soini ei välitä aborteista

Jonkin aikaa jotkut ihmiset ovat arvuutelleet mikä mahtaisi olla Timo Soinin kanta aborttikeskusteluissa. Kokoomuksen Juha Hakola on haastamassa Soinia paljastamaan mitä mieltä perussuoamlaisten puheenjohtaja on aborttioikeuksista.

–Raiskatulla on ja tuleekin olla oikeus aborttiin. Olisi käsittämätöntä, että uhria rangaistaisiin kahdesti: raiskauksella ja pakottamalla tätä kantamaan raiskaajan lasta. Miksi Soini ei suostu puolustamaan tällaisen törkeän rikoksen uhrin oikeuksia, ihmettelee Hakola medialle lähettämässään tiedotteessa.


Iltalehden haastattelussa Soini vastasi näin:

”En lähde yksityiskohtiin. Olen aina elämän puolesta ja tässä ollaan samanlaisia kanssasi, että on syytä olla syvästi kiitollisia, että meidän molempien äiti valitsi elämän”


Soini on elämän puolella, mutta vastauksesta ei selviä vastustaako hän abortteja kaikissa tilanteissa. Tänään Iltasanoman sivuilla Soinilta kysyttiin uudelleen aborttiasioista.

Mikä on kantanne aborttiin?

Ihmiselämä on minulle pyhä.


Hyvä vastaus. Kovin harva poliitikko uskaltaisi sanoa halveksivansa ihmiselämää. Soinin vastaus ei kuitenkaan vastaa esitettyyn kysymykseen. Siksi toimittaja tivaa hieman tarkemmin.


Sallisitteko abortin raiskauksesta raskaaksi tulleelle naiselle?

En vastaa tuollaisiin asioihin.


Loput kysymyksistä liittyvät jalkapalloon. Aborttiasiaa ennen häneltä kysellään puolueen politiikasta. Niihin Soini antaa selkeitä vastauksia. Abortin kohdalla ilmenevä nikottelu on aivan ymmärrettävää. Aivan selvästi Soinilla ei ole vahvaa tai sitoutunutta mielipidettä raiskatun naisen aborttioikeuksista. Muuten hän olisi ilmoittanut vastustavansa tai puoltavansa sitä. Vaihtoehto vastaushaluttomuudelle olisi se, että Soini olisi muka kaksinaamainen peluri.

Tämän takia Soinilta ei kannata kysyä missä olosuhteissa abortti on kielletty toimenpide. Tai minkälaisia rangaistuksia abortteja tehneille naisille annettaisiin, jos annettaisiin.

Soinia ei kiinnosta.

23 comments:

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Minusta näyttää enemmänkin siltä että Soini käyttää ns. "pro-life -terminologiaa". Minä tulkitsen että hän on ehdottomasti aborttia vastaan. Luultavasti jopa raiskauksen tapauksessa ; Yksityiskohtiin ei tartuta kun on PR:än kannalta heikko veto.

Näin entisenä uskisten kuvioissa pyörineenä sanoma näyttää ilmiselvältä. Jos se muille näyttää epävarmalta, niin sen parempi. Äänet niiltä joiden kansa on samaa mieltä, mutta ei ääniä pois niiltä joiden kanssa ollaan erimielisiä..

Anonymous said...

Minä ainakaan en ole onnellinen, että Soinin äiti ei tehnyt aborttia.

Soini rivien välistä. Miksi Soini ei puolusta rikoksen (raiskauksen) uhrin oikeuksia:

"Olen aina elämän puolesta ja tässä ollaan samanlaisia kanssasi, että on syytä olla syvästi kiitollisia, että meidän molempien äiti valitsi elämän”.


Onko Soini raiskauksen tuotos? Se kertoisi aika paljon, äpärät on aina vähän omituisia.

Sakarias said...

Tuo kysymyshän on yhteiskunnalliselta merkitykseltään täysin nappikauppaa. Aiheen käsittely muutenkin vaaliteemana vaikuttaa sellaiselta "populismilta", mihin olettaisi törmäävänsä rapakon takaisessa "onnelassa".

Sakarias said...

Lisätäkseni vielä, että loanheittona varsin epätoivoinen yritys avautua Soinin vastaamattomuudesta medialle - kertoo enemmänkin loanheittäjätahon epätoivosta. Minkäs teet, koska populismi.

Anonymous said...

Sakarias, Miksi Soini ei vastannut kysymykseen?

Anonymous said...

Ei ole loogista sallia abortti raiskatulle, jos sitä ei salli muille. Jos argumenttisi on, että abortti on murha ja sikiö=ihminen, niin silloin se on aina murha, eikä raiskatun abortti ole yhtään sen hyväksyttävämpää kuin raiskauksesta alkunsa saaneen vastasyntyneen tappaminen.

Mikäli anti-choice-ihminen sallii abortin raiskatulle, se osoittaa, että hänen mielestään abortti ei oikeasti ole murha, ja koko logiikka kaatuu.

Ninny said...

Sakarias: "Tuo kysymyshän on yhteiskunnalliselta merkitykseltään täysin nappikauppaa."

Sitä se ei ole. Näitä "elämänpuolustaja"hihhuleita on koko ajan enenevässä määrin julkisuudessa, mikä muistuttaa siitä, että naisilla ei edelleenkään ole oletusarvoisesti oikeutta omaan ruumiiseensa, vaan tästä perusoikeudesta pitää jatkuvasti tapella. Vaikea pitää mitään omaa koskemattomuuttaan tärkeämpänä perusihmisoikeutena, eihän ketään voi vankilaankaan heittää täysin mielivaltaisesti. Harva asia pilaa ihmisen koko elämän tehokkaammin kuin pakottamalla synnytetty lapsi, mutta senhän nämä puolustelijat kyllä tietävätkin: ajatushan on rangaista naisia joko seksuaalisesta aktiivisuudesta tai siitä että menivät tulemaan raiskatuiksi (oma vika of course). Eihän naisista muuhun ole muutenkaan kuin synnyttämään lisää soineja...

Tomi said...

Soini on tosiaakin aborttia vastaan kuten kunnon katolisen pitäisi.

Helpommin Soinilta saa vastauksen aborttitiedusteluihin kuin esim. talouspoliittisiin kysymyksiin.

Persut eivät halua sanoa mitään, sillä he odottavat, että kolmen suuren puheet toisivat ääniä heidän laariinsa.


Näille prostetoiville suomalaisille ei tunnu olevan mitään merkitystä sille, että persuilla ei ole minkäänlaista ratkaisua mihinkään ongelmaan.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

"on syytä olla syvästi kiitollisia, että meidän molempien äiti valitsi elämän"

Minä en. Ajatus olemattomuudesta, jonka voisi saavuttaa ilman itsemurhaa ja sen ikäviä seurauksia saavat kiroamaan tälläisiä pro-life -valintoja.

Soini, kuten muutkin vastaavat, olettavat päättävänsä elämänhalut toisten puolesta. Suomi on itsemurhieb näärän suhteen niin iso maa, että tätä kriittistä näkemystä ei saisi unohtaa.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Mikään ei ole inhottavampaa, kuin olla vahinkolapsi, inhottu lapsi. Äidinrakkauden olettaminen on aika voimakas, mutta ei niin ilmiselvä kuin voisi luulla.

Kysymys ei ole edes äidin oikeudesta, vaan lapsen oikeudesta. Tai sitten pitää saada itsemurhakioskeja.

Tomi said...

Tuomo itsemurhasata puhuttaessa, muistui mieleen, että tulen Suomeen pääsiäisen tienoilla.

Sakarias said...

Miksi soini ei vastaa? Kysymys on irrelevantti vaaliteemojen kannalta, vastaamalla voi vain hävitä. Uskoisin Soinin kuitenkin olevan kielteisellä kannalla, mitä abortteihin noinikään tulee. Vastaamisestaan voidaan median välityksellä tehdä mainiota, junttiväkeen uppoavaa loanheittoa ("Kohupaljastus: Soini ei puolusta raiskattuja naisia"). Alhaista sanon minä, mutta tällaisten keinojen jälkeen populismista syyttely on enää osoitus kaksinaismoralismista.

Nappikauppaa koko kysymys silti on vaalien kannalta ja vetoaa toki pöljemmän väen tunteisiin, kun puhutaan raiskauksista, mutta niin monesti on asian merkitys yhteiskunnalliselta kannalta kääntäen verrannollinen siihen liittyviin tunnereaktioihin.

Puusilmäinen populismin uhri menee äänestysluukulle "raiskaus ja abortti mielessään" sen sijaan, että taustalla olisi vaikkapa ratkaisunhakua nuorisotyöttömyyteen, syrjäytymiseen, vanhustenhoitoon ja niin edelleen. Oikeasti, kuinka moni kamppailee kyseisten ongelmien kanssa ja moniko miettii, josko tekisi raiskauksenjälkeisen abortin? Edelliset ovat siis yhteiskunnallisesti merkittävämpiä kysymyksiä jo senkin puolesta, kuinka montaa ihmistä ne sattuvat koskettamaan - seurannaisvaikutuksista puhumattakaan.

Tomi said...

Sakarias, mutta kun persuilla ei ole mitään ratkaisua noihin mainitsemiisi ongelmiin.
Soinia ei ole myöskään pantu ahtaalle persujen talouspoliittisista kannanotoista, nyt ne ovat jääneet yksittäisten heittojen tasolle.

Sakarias said...

Se onkin taasen sitten eriasia, että onko ratkaisua tai muita linjauksia kyseisiin ongelmiin ja sehän näkynee parhaiten puolueohjelmasta - ei tuon aborttikysymyksen merkitys kuitenkaan siitä kasva. Merkitystä sillä on lähinnä tuossa jo mainitsemassani loanheiton kontekstissa. Käsittääkseni abortin voi Suomen lain mukaan tehdä, joten todellakin tämä kysymys on yhteiskunnallisena avauksena nimenomaan sitä nappikauppaa.

Onhan Persuilla ratkaisu moneen ongelmaan: työtä työpaikoille, palkkaa työstä, maassa maan tavalla ja maasta pois. Monia muitakin tarttuvia hokemia varmasti löytynee kotoisiin tarpeisiin.

MrrKAT said...

Jos tavis etuilee jonossa, hän ei ole uutinen mutta voi olla paikallisille jopa luikurisankari.

Jos poliitikko etuilee jonossa, hän on mediauutinen ja putoaa helposti eduskunnasta. (sanoi Kemppinen)

Siksi koska moraali on niin tärkeä ja mittausmenetelmät muutenkin jo hyvin hyvin vähissä vaalien alla.

"Nappikauppa" tai aborttikysely on yksi menetelmä. Malcolm Cladwellin mukaan myös asuinhuoneisto (jos sekava, niin älä palkkaa).

Sakarias said...

Timo soini ei välitä aborteista. Hänellä todennäköisesti löytyy näkemys aiheen tiimoilta, muttei katso tarpeelliseksi sen valottamiseen.

Vastaamalla voi hävitä enemmän tässä tapauksessa kuin vastaamatta jättämisellä - Soini puolueineenhan ei ole muutenkaan "median suosikkipoju", jotenka raflaavaa törkyotsikointia lienee luvassa. Nappikauppa ei myöskään kannusta ottamaan riskejä.

Sen sijaan muissa, keskeisimmissä kysymyksissä vaikenemisen näkisin jossakin määrin jopa "paheksuttavana" tekona.

Anonymous said...

"on syytä olla syvästi kiitollisia, että meidän molempien äiti valitsi elämän"

Missä olomuodossa abortoitu Timo Soini pystyisi tuntemaan epäkiitollisuutta? Leijailisiko hänen sielunsa kenties eetterissä odottamassa toista mahdollisuutta syntyä ihmisenä, vai pääsevätkö abortoidut sikiöt suoraan taivaaseen? Jos jälkimmäinen on totta, eikö se ole elämää parempi vaihtoehto?

Anonymous said...

"naisilla ei edelleenkään ole oletusarvoisesti oikeutta omaan ruumiiseensa, vaan tästä perusoikeudesta pitää jatkuvasti tapella. Vaikea pitää mitään omaa koskemattomuuttaan tärkeämpänä perusihmisoikeutena, eihän ketään voi vankilaankaan heittää täysin mielivaltaisesti."

Eipä ole miehilläkään. Vartijan tehtävissäkin oikeutta omaan ruumiiseen on rajoitettu valtavasti kun juuri mitään ei saa sillä tehdä. Ei saa kuristaa, ei saa pamputtaa päähän, eikä saa ampua mielivaltaisesti. Heti on poliisisedät viemässä vankilaan jos yrittää käyttää oikeuttaan omaan ruumiiseensa.

"Harva asia pilaa ihmisen koko elämän tehokkaammin kuin pakottamalla synnytetty lapsi,"

Ratkaisu: tapa lapsi. Adoptoitavaksi luovuttaminen menee nimittäin helposti aika byrokraattiseksi.

"mutta senhän nämä puolustelijat kyllä tietävätkin: ajatushan on rangaista naisia joko seksuaalisesta aktiivisuudesta tai siitä että menivät tulemaan raiskatuiksi (oma vika of course)."

Siis kuka rankaisee ketä ja mitä?! Miksi lasta pitää rangaista kuolemantuomiolla siitä, että isä on raiskannut äidin? Mitä se lapselle kostaminen tässä sitten ratkaisee? Vai tarkoitatko tässä rankaisemisella sitä, että miestä rangaistaan siitä jos laittaa käden kuumalle hellalle, tai jos käyttää puukkoa taitamattomasti. Sellainen rangaistus on toki vastustettavaa ja hallituksen pitäisi tehdä asialle jotakin. Jonkun pitää erota!

Anonymous said...

Rangaistaano äitiä murhasta, jos kesken meno tulee ratsastaessa, juostessa,holtittomasti kävelystä?

Pidämmekö hautajaiset ovulaation aikana, onko masturbointi murha?

Otto said...

"Rangaistaano äitiä murhasta, jos kesken meno tulee ratsastaessa, juostessa,holtittomasti kävelystä?"

Tappo on murha jos se tehdään esimerkiksi (1) vakaasti harkiten, (2) erityisen raa'alla tai julmalla tavalla, (3) vakavaa yleistä vaaraa aiheuttaen tai (4) tappamalla virkamies hänen ollessaan virkansa puolesta ylläpitämässä järjestystä tai turvallisuutta taikka virkatoimen vuoksi.

Ehkä kolmoskohta voisi jonkun tulkinnan mukaan täyttyä, jos siis liikkumisellaan aiheuttaa vakavaa yleistä vaaraa, ja tämän seurauksena lapsi sitten kuolee. Ykköskohta voisi ehkä täyttyä jos on osoitettavissa että liikkuminen on tapahtunut vakaasti harkiten tarkoituksena tappaa lapsi. :P

"Pidämmekö hautajaiset ovulaation aikana, onko masturbointi murha?"

En ole kuullut että kukaan pitäisi hautajaisia silloin, pitäisikö mielestäsi pitää? Pidätkö siis hedelmöittymätöntä sukusolua ihmisyksilönä? Vai pitääkö joku muu? Joidenkin näkemysten mukaan yksilöllinen ihmiselämä alkaa jo hedelmöitymisestä, mutta en kuitenkaan tiedä että kenenkään mukaan ennen sitä.

Anonymous said...

En. Mutta sitä pitäisi pitää. Kummallista laiskuutta poliiseilta, ettei noita keskenmenoja tutkita. Vähintään Kuolemantuottamuksen merkit täyttyisivät melko varmasti monessa tapauksessa.
Siittiöitä ja munasoluja pidän elävinä orgaaneina.
Jos näitä ja alkiota ei pidetä ihmisenä, niin ihin raja sitten vedetään?;)

Otto said...

Anonyymi kirjoitti: "En. Mutta sitä pitäisi pitää. Kummallista laiskuutta poliiseilta, ettei noita keskenmenoja tutkita. Vähintään Kuolemantuottamuksen merkit täyttyisivät melko varmasti monessa tapauksessa."

Eihän poliisi voi asialle mitään jos lainsäädäntöä ei muuteta. Eduskunnan pitäisi säätää asiasta laki. Pari tuhatta vuotta sitten Aleksandrian juutalaisilla oli peräti laki, jonka mukaan "jopa tuottamuksellisesta keskenmenosta (syynä väkivallanteko äitiä kohtaan) tuli rangaista kuolemalla."1

Anonyymi: "Siittiöitä ja munasoluja pidän elävinä orgaaneina."

Joo, ja pidän samoin bakteereita ja ihosoluja elävinä orgaaneina. En kuitenkaan ihmisyksilöinä.

Anonyymi: "Jos näitä ja alkiota ei pidetä ihmisenä, niin mihin raja sitten vedetään?;)"

Alkiorakkulahan voi ennen kohtuun kiinnittymistään pilkkoutua kahteen tai useampaan osaan, joista kaikista kasvaa sitten geneettisesti identtisiä ihmisyksilöitä. Mikäli tätä pidetään ongelmana alkiorakkulan pitämiselle ihmisyksilönä (itse pidän), rajaa voidaan vetää esimerkiksi johonkin kohtuun kiinnittymisen (n. 5-10 päivää hedelmöitymisestä) ja sydämen toiminnan alkamisen (n. 20 päivää hedelmöittymisestä) väliin (raskausviikot 3-5).2 Korkeimpana älyllisesti perusteltavissa olevana takarajana pitäisi kahdeksatta viikkoa hedelmöityksestä (=10 raskausviikko), kun käytännössä kaikki elimet ovat jo täysin muodostuneita.2 Aivothan jatkavat sitten kehitystään vielä n. 25-vuotiaaksi asti.3

Vaikka nykyään melkein kaikki abortin vastustajat tuntuvatkin olevan sitä mieltä, että ihmisyys alkaa hedelmöityksestä, näin ei ole aina ollut. Esimerkiksi Tertullianus uskoi sielun tulevan ihmiseen jo hedelmöityksessä, mutta piti "perusteena sikiön ihmisyydelle myös sitä, onko se saavuttanut ihmisen muodon."1 Augustinuksenkaan mukaan pienen alkion tappaminen ei välttämättä ole murha, mutta hän kuitenkin korosti tiedon epävarmuutta.1

-----
1. Cross Section 2010: Aborttikeskustelua 2000 vuoden takaa
2. The Merck Manuals, Online Medical Library: Stages of Development
3. Maailman Kuvalehti: Aivot aikuistuvat vaiheittain

Anonymous said...

Ihminen ei ole sen parempi, tärkeämpi tai pyhempi kuin vaikkapa rotta tai kookaburra. Vaikkakin taikauskossamme ja suuruudenhulluudessamme koitammekin muuta sitkeästi väittää.

Sikiöiden palvonta on jotenkin absurdia.

Kun ex-sikiö makaa vanhainkodissa vaipoissa, emme pidä häntä mitenkään pyhänä tai sympaattisena pallerona - hoitajatkin pörräävät hänen ympärillään vain saadakseen elantoa.

Kun huomaat rapajuopon, möllöttävän kaduntallaajan tai pizzakuskin, kumarrutko hauraan kunnioittavasti heidän edessänsä?

Ovathan he ex-sikiöitä.Lissu