20.2.11

Ekstaasin ja aivovaurioiden yhteydestä

Huumevalistuksessa on varoitettu ekstaasin ja aivovaurioiden välisestä yhteydestä. Tutkimuksissa on havaittu, että ekstaasin käyttö jättää pysyviä vaurioita ihmisten keskushermostoon. Mutta noissa tutkimuksissa ei käytetty pätevää tutkimusmenetelmää. Uusin tutkimus kertoo, että ekstaasin käytöstä ei seuraakaan aivovaurioita. Harvardin lääketieteellisessä koulussa suoritettu tutkimus julkaistiin Addiction -lehdessä. Sen tarkoituksena oli välttää edellisten tutkimusten metodologiset ongelmat.

Niissä oli käytetty liian pieniä ryhmiä, joiden perusteella laadittiin laajempia johtopäätöksiä käytön seurauksista. Koeryhmien otanta ei ollut satunnaistettua. Ekstaasia käyttäneitä poimittiin klubielämää viettävien parista, joilla oli valmiina taustalla univajetta ja nestehukkaa. Pelkästään nämä tekijät aiheuttaisivat aivovaurioiksi tulkittuja oppimisvaikeuksia. Näitä ryhmiä verrattiin ekstaasia popsimattomiin, jotka poimittiin aivan muidenlaisten taustojen joukosta. Samoin edellisissä tutkimuksissa ei otettu huomioon sitä, että ekstaasipillereitä nielevät olivat valmiiksi kulauttaneet alas kurkuistaan alkoholia ja/tai muita huumeita.

Uusimmassa John Halpernin johtamassa tutkimuksessa vertailtiin vain sellaisia ihmisiä, joilla oli samanlaiset taustat. Huumeiden käytön todellisuus varmistettiin hengitys- virtsa- ja hiusnäytteiden perusteella. Vertailu ei paljastanut eroja kognitiivissa kyvyissä. Ekstaasia käyttävät ihmiset olivat samalla tasolla käyttämättömien kanssa.

Jos vertailun tulokset toistetaan, niin ekstaasin vaarallisuudesta saadaan varmempaa oikeaa tietoa. Kyseinen synteettinen amfetamiinijohdos on kuitenkin kaikkea muuta kuin haitaton aine. Epämääräisten pillerien popsiminen on äärettömän typerää.

Muistakaa lapset, World of Warcraft on parasta huumetta! Älkää kokeilko Minecraftia.

3 comments:

Tomi said...

PA olet väärässä, urheilu varsinkin penkki sellainen on parasta huumetta.

Sähis said...

Minä en ole koskaan uskaltanut koskea World of Warcraftiin. Muutamat kaverit suositteli aikoinaa, että kokeilisin, mutta olen päättänyt pysyä kokonaan irti. Moniin hyviin peleihin olen jäänyt koukkuun, joten en aio jatkossakaan koskea peliin, mikä on aiheuttanut lukemattomia No-Life-syndromia.

Anonymous said...

Minulle taas suositeltiin ennemmin heroiinia kuin World of Warcraftia.