26.7.11

Taikauskoa Saudi-Arabiassa, osa 5

Viime vuosituhannelle jumittautunut Saudi-Arabia ottaa taikauskoisen kansan taikauskot erittäin vakavasti. Televisiossa elämäntapaohjeita jakeleva meedio joutui pinteeseen tultuaan maahan pari vuotta sitten. Järki voitti ainakin tilapäisesti, sillä miehelle langetettu kuolemantuomio peruttiin. Viranomaiset ottavat taikauskon niin vakavasti, että noituutta vastaan taistellaan noituudenvastaisella yksiköllä.

Vuonna 2009 Saudi-Arabia perusti paikan nimeltään Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice (CPV), eli hyveiden edistämis- ja paheiden estämiskomitea. Sen alaisuudessa on noitiin keskittyvä erikoisyksikkö. Se on Saudi-Arabian uskonnollinen poliisi, joka juoksee velhojen, noitien ja yliluonnollisten ilmiöiden perässä. Ei mitenkään vahvan skeptisellä otteella, sillä maassa uskotaan muslimiperinteen mukaisesti magiaan. Toki pahimmat huijarit tuomitaan vain taikatempuista demonivoimien sijaan. Laitos valistaa kansaa polyteismin ja väärien jumalien vaaroista. Kansalaiset voivat myös soittaa ilmiantoja noitien toimista.

Noitien metkuihin lukeutuvat mm. kiroukset. Uutisessa mainitaan esimerkkinä suden pää, joka on kääritty naisen alushousuihin. Onneksi noita-poliisit osasivat kumota loitsun, joten kirottu perhe pystyi palaamaan tavalliseen arkeen. Pidätetyt velhot saavat yleensä raippaa ja häädön maasta. Konservatiiviset wahhabismiin taipuvaiset tuomarit uskovat vankasti noitiin ja noituuteen, joten pelkkä moderni opetus ei välttämättä auta edes viranomaisten valistamisessa.

2 comments:

Anonymous said...

Mainitsemasi noitia jahtaama CPVPV on perustettu jo ennen vuotta 2009 ja sen ainoa tehtävä on valvoa islamilaisen lain toteutumista.

Paholaisen Asianajaja said...

Kiitos huomautuksesta, anonyymi. Noitia jahtaakin CPVPV:n alaisuudessa oleva erikoisyksikkö.