4.1.12

Antti Heikkilä ja Ilmastonmuutos/lämpeneminen

Tohtori Antti Heikkilä on aina välillä kommentoinut blogissaan ilmastonmuutosta. Joulukuussa hän nosti katin jälleen pöydälle, sillä poliitikkojen neuvottelut päästösopimuksista herättivät Antin huomion. Ilmastonmuutos leimataan uskonnoksi, jolla viedään tyhmiltä rahat.

Ilmasto on asia, joka tulee upottamaan Euroopan, ellei löydy vastuuntuntoisia politiikkoja, mikä on ilmeisesti turha toive kun ovat ryssineet taloudenkin täysin kuralle. Kukaan ei ota vastuuta mistään, kuten Korkmankin osuvasti sanoi: paloauto on palopaikalla, mutta kukaan ei ole halukas vetämään letkuja. Eurooppa maksaa suunnattomia summia päästöistä, joiden kuvitellaan olevan haitallisia, eikä kukaan tiedä, mihin nuo rahat menevät.


Ortopedi ei ehkä ole aivan hakuteillä siinä, että päästösopimukset eivät ole paras ja tehokkain tapa reagoida ilmastonmuutokseen. Sitä enemmän minua jäi häiritsemään Antin tapa murentaa ilmastotiedettä.

Jokaisen pitäisi herätä jo siihen tosiasiaan, että ensin puhuttiin ilmaston lämpenemisestä ja nyt vain ilmaston muutoksesta, jonka nimikkeen alla voi kätevästi selittää mitä tahansa. Jos puhutaan tieteestä, pitäisi olla täsmällinen ilmaisu siitä, mistä puhutaan. Termin muokkaus todistaa vain, ettei ole kyetty faktisesti osoittamaan ilmaston lämpenemistä eikä etenkin ihmisen osuutta mahdollisiin muutoksiin. Mutta, kuten kunnon uskonnolle on tapana, syyllinen olet sinä.

Antin hämmennys on ymmärrettävä ilmiö. Kaksi eri sanaa samasta aihepiiristä saa helposti ihmismielen sekaisin. Asiaa ei yhtään auta se, että lehdistössä noita sanoja voidaan käyttää hämmentävällä tavalla, aivan kuin ne tarkoittaisivat samaa asiaa. Onneksi meillä on mahdollisuus tarkistaa miten niitä käytetään ilmastotieteen parissa.

Jos tuntuu siltä, että teksteissä tulee vastaan sekaannusta aiheuttavia sanoja, kannattaa tarkistaa miten niitä käytetään alan kirjallisuudessa. Niin L. Ron Hubbard tekisi! Vaikkapa NASA'n sivuilla on selkeä selitys näiden termien käytölle.

Ilmaston lämpeneminen: Maan lämpötilan kohoaminen kasvihuonekaasujen lisääntymisen seurauksena.

Ilmastonmuutos: Pitkäaikainen muutos Maan ilmastossa, tai jollakin Maan alueella.

Tarkempi selitys näiden erolle on se, että ilmaston lämpeneminen tarkoittaa ilman lämpenemistä maanpinnalla. Ilmastonmuutoksen sisälle mahtuu ilmaston lämpeneminen, sillä ilmastonmuutokseen kuuluu muutakin kuin pelkkä lämpötilan muutos. Merenpinnan nousu, sademäärän muutokset, ja muut tekijät muuttuvat saman monimutkaisen verkoston sisällä. Siksi näiden sanojen käyttä samassa kolumnissa, kirjassa, puheesa tai muussa höpinässä ei välttämättä tarkoita, että puhuja on muokannut termejä ilmastouskontonsa pönkittämiseksi.

3 comments:

Pauliina said...

Mitäh!!1!?! Eikö ilmasto olekaan pelkästään plus- tai miinusmerkkisiä numeroita lämpömittarissani. Sen pienen hassun nollan edessä?

*siis niiq läppärin ihq gadgetissä, eihän sitä ikkunan mittarille asti viitsi mennä.

Pimea ateria said...

Pauliina perkele!

Eihän säällä ja ilman lämpötilalla ole ennenkään ollut mitään tekemistään keskenään!

Se keksittiin vain selitäämään tätä ilmastonmuutosta. Jota ei ole. Se on lätkäjengin pelottelua ja tilastojen taivutus kampanja.

On Suomessa aina ennenkin satanut lunta juhannuksena, joten ota järki kauniiseen käteesi!

Sähis said...

Niin...
Nyt ne yrittää todellakin väkisin taivuttaa sitä lätkämailateoriaa ja sitten ne testaavat sillä ilmaveivisovelluksia.
Toistaiseksi kokeet osoittautuneet erittäin onnistuneiksi ja hienoiksi lopputuloksiksi venäläisiä puck-denialisteja vastaan.