18.1.12

Ikiliikkuja Ylen uutisissa?

Kerrassaan hämmästyttävää teknologiaa Suomesta. Vallankumouksellinen hakepoltin on päätyi Ylen uutisiin asti eilen. Timo Heimonen on suunnitellut häkäpöntön periaatteilla tehokkaimman mahdollisen tavan hyötykäyttää haketta. Salaisessa paikassa piileskelevä laite yhdistää vetytalouden puutalouteen.

Polttolaitoksen perusperiaatteena on saada vedestä energiaa, irrottamalla siitä vetyä. Polttoaineena käytetään haketta, jolla tuotettavalla energialla irrotetaan vedestä vetyatomeja, mikä lisää laitoksesta saatavaa tehoa. Vety saadaan irrotettua vedestä katalyytin avulla, jota Heimonen on kehittänyt.


Nimettömänä pysyvät yliopiston asiantuntijat ovat käyneet mittailemassa laitetta, jonka katalyytti on tuntematon, joten varmasti se toimii kuten keksijä väittää. Mittauksissa on havaittu jotakin, joka saa kulmakarvani kaareutumaan kuin sähkötainnutettu mato.

Ajatus vedyn irrottamisesta vedestä on jopa vallankumouksellinen, mutta tuloksetkin ovat olleet kovia. Polttoprosessia ovat mitanneet Tampereen teknillisen korkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston asiantuntijat. He ovat mitanneet polttoprosessin hyötysuhteeksi sata prosenttia. Periaatteessa ollaan siis liki ikiliikkujan äärellä.


Ikiliikkujia vainoavien skeptikoiden harmiksi Heimonen ilmoittaa, ettei laite toimi pelkällä hakkeella.

- Tähän asti on yleensä tarkasteltu näitä polttolaitoksia sillä tavalla, että se energia tulee vain puun poltosta. Tässä hakkeesta saadaan tietty energia, mutta tätä prosessia ei tehdä varsinaisesti hakkeella. Hakkeesta otetaan vain energia, jolla saadaan katalyyttien avulla madallettua kynnystä, jolla vesi saadaan hajotettua ja vetyä irti. Sitä kautta on päästy aivan uskomattomiin tuloksiin, toteaa Heimonen.


Mullistava laite on vasta tulossa markkinoille, joten vikkelimmät sijoittajat kerkiävät vielä laittamaan rahojansa hakepolttimen kehittelyyn. Jos laite ottaa muita hakelämmistysjärjestelmiä enemmän irti siihen syötettävästä puusta, niin sehän on vain kiva juttu. Jos valmistaja väittää, että veden hajottaminen vedyksi, ja vedyn käyttö polttoprosessi nostaa tehon nelinkertaiseksi, niin vain stratosfääri on rajana tuotteen tulevaisuudelle. Kunhan Heimonen uskaltaa joskus paljastaa edes alkeelliset kaavakuvat ja selitykset siitä miten hänen hakepolttimensa EI ole ikiliikkuja. Kriittinen vaihe on tuo vedyn saaminen vedestä.

Modernissa maailmassa keksijät ovat tietoisia ikiliikkujien huonosta maineesta. Siksi energiataloudellisesti mullistavia laitteita kuvaillaan vapaan energian markkinatermeillä. Laitteiden alkuenergia ja loppuenergia eivät enää ole puheissa 100 %sti identtiset, vaan hyvin hyvin hyvin lähellä sitä. Muutenhan aparaatti olisi ikiliikkuja, ja automaattisesti naurun kohde. Tietenkin Iso Öljy ja sen sisaryhtiöt haluavat pitää keksijöiden laitteet salassa tavalliselta kansalta.

Kiitos vinkistä herra Kuusistolle.

10 comments:

Pimea ateria said...

En olisi varma onko tuo "ikiliikkuja" kommentti muuta kuin savolaista huumoria. Itse laite toimii ihan termodynamiikan sääntöjen mukaan ja perustuu sekä häkäpönttöön, että vanhanajan kaupunki kaasun tuottamiseen hiilestä ja vedestä.

Salainen katalysaattori on varmaan tehty kuitenkin teräksestä kuvien perusteella. Ainoastaan sen piirrustukset ja dynamiikka ovat "salaisia". Muissa kuin YLE:n (laadukkaissa ja kansan sivistystä vaalivissa) uutisissa ei ole laitetta nimitetty ikiliikkujaksi vaan hyötykaasugeneraattoriksi. Siinä mielessä on kyseessä bio-energia innovaatio, eikä mikään vapaa-energia huijaus. Laite toimii rehellisesti hakkeella!

http://www.maaseutu.fi/fi/index/viestinta/uutiset/hyotykaasugeneraattori.html

http://www.suurkeuruu.fi/cs/Satellite/Uutiset/1194642291693/artikkeli/keuruulla+kehitetaan+tulevaisuuden+voimanlahdetta.html

http://i5.aijaa.com/b/00204/6179358.jpg

Paholaisen Asianajaja said...

Lehtileikkeessä on mainoslauseena:

"Siksi hyötysuhteemme on huonoimmillaankin yli 100 prosenttia."


Juuri nuo lausahdukset saavat bullshit-torvet kailottamaan, mutta tietenkin on mahdollista, että mies on puhunut toimittajalle pilke silmäkulmassa.

Sähis said...

a) Epäselvä toimintaperiaate,
b) tavallinen kaveri joka keksii "autotallissaan" energiateollisuuden mullistavan katalyytin,
c) nimettömiä asiantuntijoita käynyt tutkimassa ymmärtämättä toimintaperiaatetta,
d) valtavat kaupalliset markkinat ihan just avautumassa,
e) luvattu yli 100 % hyötysuhte, mutta laitetta ei silti esitetä itseään syöttävällä takaisinkytkennällä.
(täytyykin kerrata Parkin "voodoo Science"-kirjaa lähitulevaisuudessa)

Siinä nopeiten hälytyskelloja soittavat kohdat. Haisee mätä ikävästi. Toki on pieni mahdollisuus, että ylisuuret mainospuheet ja lyhyet uutiset ovat sekoittaneet viestiä oikeasti ihan hyvästä keksinnöstä.

Pistetään perään vielä toinen ehkä vielä vähän helpommin hömpäksi tunnistettava. Oheisessa linkissä löytyy lopussa ihmettelyä Anrea Rossin e-cat kylmäfuusiolaitteesta, jota esim. Ny Teknik lehden tekniset toimittajat kävivät tutkimassa saamatta selville mihin laitteen hyötysuhde perustuu. Tuolla pienellä Laitteella saatiin yhdessä lyhyessä demossa 500 kW tehoa. Demon aikana alueella oli "vain varalla" iso diesel varavoimakontti.

http://www.tekniikkatalous.fi/innovaatiot/vuoden+2011+tiedeloydot+kohua+neutriinoista+ja+kylmafuusiosta/a748190

Anonymous said...

Hmm, eikö tämä sitten ollutkaan kylmäfuusioboomia, ei kai. Kuvauksesta tuli mieleen amerikanmaalla autoihin myytävät laitteet, jotka tekevät sähköllä vedestä vetyä ja happea, joka sitten sekoitetaan polttoaineensyöttöön.

Kylmäfuusion (uusi nimi LENR, liekö tälle suomennosta) ympärillä näköjään kuhistaan. Kiinnostuneita ovat mm. NASA ja CERN ja joku E-Cat -toimija lupailee jo pian kaupallisia tuotteita:

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article3144827.ece

http://technologygateway.nasa.gov/media/CC/lenr/lenr.html

http://blog.newenergytimes.com/2012/01/16/high-energy-meets-low-energy-a-first-at-cern/

Ai jaa, joku jo tätä E-cattia kommentoikin. Skepsiksen Ruotsin sisarjärjestön entisen pj:n, nykyisen hallituksen jäsenen "stamp of approval" mediassa raportoidun mukaan uudelle kylmäfuusiolle jo onkin, mitäpä asiaan sanoo Paholaisen asianajaja? Joko tänä vuonna on aika irtosanoa energiasopimus Fortumin kanssa?

Pimea ateria said...

Sähis, toiminta periaate ei ole millään tavalla epäselvä vaan ollut käytössä liki sata vuotta. Wikin sivulta löytyy jopa kemiallinen reaktio kyseisen keksijän koneelle.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Generaattorikaasu

http://fi.wikipedia.org/wiki/Puukaasu

Muuten, katalysaattori ja katalyytti ovat kaksi eri asiaa. Kyseinen reaktio ei ole ikinä tarvinnut varsinaista katalyyttiä.

Muihin kohtiisi en ota kantaa, ainakaan vielä.

Pimea ateria said...

Niin tai wikin mukaan rautaa on käytetty katalyytitnä.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Vesikaasu

Englannissa sitä alettiin valmistamaan vuonna 1828.

http://en.wikipedia.org/wiki/Water_gas

Jos siellä on käynyt asiantuntijoita katsomassa ymmärtämättä häkäpöntön toiminta periaatteita, eivät nämä asiantuntijat ole ainakaan insinöörejä olleet.

Mystistä? Ei minusta!

Yli 100% hyötysuhde? Laskutaidottomuutta ja uutisankka!

Sähis said...

Pimea ateria:
Ok...Otetaan vähän ensi reaktiota takaisin. Olisi pitänyt käydä tutustumassa paremmin häkäpönttöjen toimintaperiaatteisiin.

Taidat olla oikeassa myös viimeisimmässä kommentissasi. Taitaa markkinointipuheet hieman omassa positiivisuudessaan laitteen uskottavuutta. Pidetään silmällä mitä tästä kehittyy.

Anonymous said...

Tuossa voipi olla kyse tosiaan häkäpöntöstä, joka on varustettu ns. "shift conversion"-laitteistolla. (en juuri nyt jaksa selvittää mitä tuo on suomeksi)

Eli esim. suoraketjuisen hiilivedyn tapauksessa homma saattaisi mennä näin:
CnH2n+2 + (n+1/2)O2 --> nCO(g) + (n+1)H2O(g)

Sitten hiilimonoksidin ja veden välinen katalysoitu (eksoterminen) reaktio:
CO(g) + H2O(g) <--> H2(g) + CO2(g)
http://www.linde-engineering.com/en/process_plants/hydrogen_and_synthesis_gas_plants/gas_generation/co_shift_conversion/index.html
http://www.kujang-sud-chemie.com/products/ammonia_methanol_hydrogen/ammonia_production/co_shift_conversion.html

Mitä tuossa nyt sitten tapahtuukaan niin ongelma syntyy jo siinä vaiheessa kun päästetään jonkun takahikiän sanomalehden toimittaja kynäilemään siitä tarina. Tuollaisissa jutuissa saatetaan sitten hajottaa vettä katalyyttisesti ja hyötysuhteet voivat olla vaikka 500 %. Jos homma menee edes jotakuinkin yllä esitettyjen reaktioiden kaltaisesti ei vettä "hajoteta katalyyttisesti" vaan vesi reagoi katalyyttisesti hiilimonoksidin kanssa.

Jossain noista artikkeleista puhuttiin myös lämpötehoista ja kuinka puolet voidaan käyttää lämpönä ja puolet sähkönä. Eiköhän se sähkön tuottaminen vaadi generaattorin ja sellaisenkaan hyötysuhde ei ole 100 %.

Oma veikkaukseni tämän jutun aineksista:
mahdollisesti ihan toimiva hakkeen tms. polttoon soveltuva kapistus + innokas "pelle-peloton" höpönlöpön markkinapuheineen + mistään mitään ymmärtämätön toimittajanplanttu = käytännössä ns. bullshit-tarina

Raimo said...

Suomi valtiona edustaa poliittista järjestelmää, jossa on selviä diktatuurijärjestelmän piirteitä. Näitä ovat esimerkiksi poliittiset virkanimitykset, salainen päätöksenteko, tiedotusvälineiden riippuvuus päättäjistä, tiedotusvälineiden propaganda eli vääristelty tieto, tiedotusvälineiden sensuuri ja tiedon järjestelmällinen pimitys (historian vaietut aiheet, virkamiesten puoluekanta, todellinen päättäjä pimitetään, asioista hyötyjä salataan jne).

Kunnan jokainen virkamies edustaa jotain puoluetta (sdp, kok, kesk jne), mutta paikallislehti tai muu tiedotusväline, kunta, ammattiliitto tai virkamies itse ei kerro sitä koskaan. Kansalaiset ovat täysin tietämättömiä virkamiesten puoluekannoista, mutta valtapuolueet tietävät asian tarkkaan. Tässä on selvästi kyse salaisesta päätöksenteosta.

Anonymous said...

Uskokoon ken mitä tahtoo. minä uskoin 9 vuotta sitten tähän yliviisaaseen karja-autonkuljettajaan. Menetin 160.000 euroa suoraan heidän tililleen. Minulla on kuitti siitä, että olen maksanut hänen nimissään hakemani patentin. Ompa minulla piirustuksetkin tallessa tästä systeemistä. Jos kiinnostaa hankkia heiltä jotain laitteita, älkää maksako etukäteen.