14.1.12

Hei me raiskataan lapsia, osa 5

Joudun surullisena jatkamaan sarjaa.

Puola on läpeensä katolinen maa. Paavi Johannes Paavali toisen jälkeen kansa on ollut erittäin nyrpeä kirkon kritisoimista kohtaan. Pappeja kunnioitetaan ja kirkon maine on erittäin tärkeää. Juuri noilla asenteilla katolinen kirkko on pitänyt lasten raiskauksia salassa ja suojellut pedofiilipappejaan, kuten on viime vuosina on selvinnyt. Puola ei ole vielä kokenut samanlaista menneisyyden penkomista kuin Saksa, Yhdysvallat, Irlanti, Hollanti, Belgia, jne. Tilinteon hetki on kuitenkin lähestymässä.

Lapsia hyväksikäyttäneitä pappeja on ilmiannettu poliisille. Epäilyttävästi lasten seurassa käyttäytyneistä papeista on lähetetty huolestunutta postia kirkon johdon suuntaan, mutta ne eivät ole tuottaneet toimia. Ilmiantajat ovat joutuneet painostamisen kohteeksi. Heitä on potkittu pihalle kirkon viroista. Toki pahimpia tapauksia tuomitaan maallisissa oikeussaleissa. Piispat pitävät ne tapaukset parhaansa mukaan piilossa. Eivätkä kaikki toimittajat halua luoda turhia jännitteitä tai loata kirkon mainetta.

Sen sijaan katolinen kirkko on ilmoituksissaan ollut abortti sitä ja perusarvot tätä. Pedofiliaskandaalin on jäänyt taustalle. Julkisuuteen tulleita uhreja ei auteta kirkon suunnalta. Auttamisella tiedostettaisiin hyväksikäyttö kirkon ongelmaksi.

Vuonna 2008 veli Krzysztof Poplawski moitti julkisesti arkkipiispa Zygmunt Kaminskia. Syynä oli Kaminskin paimenkirje, jossa hän ruoski paikallisen katolisen koulun hyväksikäyttöskandaalin paljastaneita liperikauloja. Syyttäjille tietoja antanut veli potkittiin pihalle luostaristaan kirkon arvovallan heikentämisestä.

Kuukautta myöhemmin piispa Piotr Libera ilmoitti lähettäneensä useamman papin nimet Vatikaaniin. Heitä oli syytetty sopimattomasta käytöksestä lapsia kohtaan. Samaisessa skandaalissa paljastui muita pappeja, mutta se ei ole johtanut toimiin Puolassa.

Yksittäisten tapausten tutkinta jätetään Puolassa piispojen harkinnanvaraan. Sen takia kirkon johdon on helppo tehdä päätös: Kirkon edun takia tästä aiheesta on vaiettava. Aivan kuten on tehty monessa muussakin maassa. Ehkä tänä vuonna tarpeeksi moni puolalainen tajuaa prioriteettien tärkeysjärjestyksen olevan väärä, jos kirkon maine menee pedofiilien paljastamisen edelle.

No comments: