22.10.11

Hei me raiskataan lapsia, osa 4

Edellisissä osissa käytiin läpi pikaisesti sitä miten katolisen kirkon suuri pedofiliaskandaali on edennyt maailmalla. Osa 1. Osa 2. Osa 3. Ostin tänään Rolling Stone -lehden. Siinä on loistava artikkeli katolisen kirkon salailusta.

Sabrina Rubin Erdely on kirjoittanut monsignor William Lynnin edesottamuksista katolisessa kirkossa. Hieman yllättäen hän on ensimmäinen ja ainoa mies jota syytetään pedofiliaskandaaliin liittyvästä salailusta. Edellisinä vuosikymmeninä syytettyjen penkeillä on ollut yhä uudelleen niitä pappeja jotka ovat tunkeneet sukupuolielimiään lasten sisälle, mutta Lynn on ensimmäinen joka on melkein joutumassa vastuuseen lapsia ahdistelleiden pappien suojelemisesta.

Lynnin oikeuskäsittelyssä on kaivettu esiin Philadelphian hiippakunnan salaisia papereita. Nimittäin, tämä herrasmies oli vastuussa salaisten arkistojen ylläpidosta. Lynn keräsi ja välitti tietoja pahoihin tekoihin syyllistyneistä seurakunnan työntekijöistä. Kuten katolinen kirkkolaki määrää. Tärkeintä miehen työssä oli - kuten useat esimerkit ovat osoittaneet - suojalla kirkon mainetta. Siksi lapsia hiplailleita pappeja siirreltiin seurakunnasta toiseen. Lynnin saamien ohjeiden saattelemana. Vastuu päätöksistä on kardinaalien harteilla, mutta heitä ei saada syytettyjen penkille. Siksi Lynn on syyttäjän tähtäimessä Philadelphiassa.

Jokaisella katolisella hiippakunnalla on omat salaiset arkistot. Sinne arkistoidaan ne tiedot, jotka olisivat liian skandaalimaisia tavallisiin henkilötietoihin taltioitavaksi. Tuhmia tekoja kuvaillaan ns. luonnottomiksi sekaantumiksi tai kiltisti sanottuna epätavallisiksi tavoiksi. Lynniin liittyvissä arkistoissa on merkintöjä, joissa pappeja kuvaillaan suorin termein. Pahimpien tapausten kerrotaan suoraan olevan vaarallisia kirkon maineelle. He "istuvat ruutitynnyrin päällä". Lynn välitti tietoja ylöspäin kirkon hierarkiassa. Kardinaalit päättivät määrätä pojista kiinnostuneet papit salaiseen terapiaan. Plus tutut muutot eri paikkakunnille. Kirjoittamaton sääntö oli ettei poliisille soiteta ilmi tulleiden hyväksikäyttöjän takia.

William Lynn oli myös hellyyttävän ystävällinen puhuessaan hyväksikäytetyille. Hän sai uhrit vakuuttuneeksi siitä, etteivät papit enää työskentelisi pastoreina. Lynn valehteli. Eikä se ole ainoa epärehellinen purkaus miehen suusta. Kun eräs uhri tuli julkisuuteen ilmoitti Lynn, että syytetty pappi Stanley Gana oli kieltänyt syyllisyytensä. Vaikka Gana oli aikaisemmin tunnustanut hyväksykäytön, kuten Lynn oli tiennyt hiippakuntansa valitusten valvojana. Puolustuksekseen Lynn sanoi, että hän luuli tunnustuksen olevan papin ja tunnustajan välinen luottamuksellinen asia.

Rolling Stonesin artikkelissa on lisää herkullisia yksityiskohtia siitä mitä tuhmat papit ovat tehneet lasten kanssa. Niistä riittää kuiskittavaa kirkon käytävillä, sillä syyttäjän toimisto sai määräyksen voimalla salaiset arkistot selattavakseen. Silloinen syyttäjä Lynne Abraham oli aivan ihmeissään perehtyessään laajaan materiaaliin. Kirkon edustajat olivat puhuneet 35 pappiin kohdistuneesta syytöksestä ja epäilystä. Niitä ei oltu edes ilmoitettu poliisille. Mutta arkistoja selaamalla paljastui satoja uhreja joita 169 pappia oli ahdistellut. Ehkä papeille ei opetettu matematiikkaa.

Lynnin oikeudenkäynti alkaa talvella. Sen lopputulos on ratkaiseva katolisen kirkon tulevaisuudelle Yhdysvalloissa. Mikä tahansa on tuomarin päätös Lynnin syyllisyydestä päätyvät salaisten arkistojen dokumentit osaksi julkaistuja todisteita. Eli luvassa on lisää paljastuksia siitä mitä on puuhailtu kirkon seinien sisällä. Parhaimmassa tapauksessa se valaisee kunnolla katolisen kirkon käyttämiä salailumenetelmiä.

No comments: