5.10.11

Korruptoitunut tiede ja Maailmanhistorian suurimmat huijaukset

Corrupted Science - Fraud, ideology and politics in science, John Grant

Tällä tekeleellä voit läpsäistä kaikki tiedeuskovaiset maanrakoon. John Grant on koonnut kansien väliin uskomattoman monta esimerkkiä siitä miten tieteen tekeminen on joskus kaikkea muuta kuin avointa, rehellistä, edistyksellistä ja toisia kunnioittavaa. Aiheina on myös lääketieteen terapioiden kriittistä tarkastelua, kun syöpää on yritetty parantaa mitä kyseenalaisempien keinojen kautta. Kosmologiassa murskataan uusia teorioita niitä esittävien tutkijoiden henkilökohtaisten kemioiden takia. Intialainen matemaatikko, fyysikko ja tähtitieteilijä Subrahmanyan Chandrasekhar laski Chandrasekharin rajan, mutta laskelmat saivat aggressiivista vastustusta brittiläiseltä Arthur Eddingtonilta. Eddingtonin kehittelemä Grand Universal Theory romahtaisi (tähdistä singulariteetteja? BAH!), jos laskelmat pitäisivät paikkansa. Seurasi ankaraa naureskelua vielä opiskelijana olevan Chandrasekharin suuntaan. Eddington viilaili oman teoriansa laskelmia ns. vapaalla kädellä. Yhdysvalloissa heittiin verorahoja outojen pelkojen hillitsemiseen, kun Hafnium-pommi oli otsikoissa, ja siitä hyötyvät tutkijat ja avaruusaseprojektin vetäjät (tutkimusrahaa!) eivät kertoneet kuinka olemattomasta ilmiöstä aseteknologian kannalta oli kyse. Fossiiliväärennöksiä vuodesta toiseen. Mukana myös kreationistien tieteen vastainen kampanjointi. Sekä siitä miten perinnöllisyystiede heitettiin roskakoriin Neuvostoliitossa. Niin monta aihetta, että päätä pyörryttää.

Yhä masentavimpien tapausten jälkeen Grant onnistuu kasaamaan kuvan tieteestä, jossa ideologia jyrää avoimen tutkimuksen. Siksi onkin ihanaa ymmärtää, miten paljon tieteellä on onnistuttu kaikesta huolimatta avamaan luonnon arvoituksia. Corrupted Science on käytännössä tietosanakirja, jossa on tarpeellista kevennystä oikeissa kohdisssa. Suosittelen lisäämään teoksen kirjahyllyysi.

Maailmanhistorian suurimmat huijaukset - ja ihmiset niiden takana, Eric Chaline

256 sivua siitä miten ihmiset lankeavat yhä uudelleen mitä röyhkeimpiin petkutuksiin. Petokset on jaettu seitsemään kategoriaan:

Uskonnollinen huijaus (But now I'm repeating myself, PA)

Sotajuoni

Talouspetos

Väärennös

Valehenkilöllisyys

Luottamuksen väärinkäyttö

Tieteellinen vilppi


Ihmiskunnan historiasta löytyy aina tapauksia, joissa valtaa, rahaa ja kunniaa himonneita vedetään mukaan vedätyksiin. Sijoittajien syöksy ojan pohjalle toistuu loppumattomalla kierteellä, sillä Bernard Madoff ei ole ponzi-huijauksineen mitenkään erikoinen tapaus. Ainoastaan hänen keräämänsä summat tekevät miehestä ennätystason tapauksen. Kazutsugi Namin kehittämä keinotekoinen valuutta on jo asteen verran hienompi huijaus. Myös eri aikakausien ennakkoluuloilla pääse helposti huijaamaan. 50-luvulla povipanssariprikaatin suorittama rahamassojen varastaminen on hyvä esimerkki siitä, ettei kannata lumoutua liikaa naisten rinnoista. Tuohon aikaan ei ajateltu, että naiset edes osaisivat varastaa. Olivathan he viattomia ja suloisia olentoja, joita miesten täytyy suojella. Siksi rintaliiveihin livahti jotakin ylimääräistä, kun miehet eivät olleet valvomassa menoa rahojen laskentahuoneessa.

Eric Chale on kiteyttänyt monipuoliset aiheet helposti ymmärrettävään muotoon, mutta ainakin tälle lukijalle jäi halu tietää jokaisesta tapauksesta lisää. Sitä varten on google. Teos on kuitenkin hyvä muistutus siitä, ettei koskaan kannata hypätä heti kelkkaan, jos sinulle luvataan kaikkea sitä mitä olet aina halunnut, kunhan sijoitat hieman. On helppoa nauraa toisille, kunnes itse lankeaa WinCapitaan, tjsp.

8 comments:

Tomi said...
This comment has been removed by the author.
Tomi said...

P*rkele PA, nämä asiat pitäisi pitää salassa, eikä levitellä kaikkien huuhaamaakareiden nähtäväksi. Tiede on skeptikoille pyhä, sitä ei mollata.
Illuminati tulee vielä vaientamaan sinut, jos et lopeta.

Sähis said...

Oletko sinä Tomi saanut "liiton" tuet...Mitä vit^*. Mulle ei ole tullut kesän jälkeen mitään "muka kiireitä pankkisektorilla"? Potaskaa koko tiede...

Anonymous said...

Tiede toimii, koska huijaukset yms. ovat paljastuneet. Hälytyskellojen pitäisi soida lujaa, jos "tiede" ei olisi ikinä väärässä.

Tämä erottaakin pseudotieteen, kuten homeopatia, tieteestä.

Anonymous said...

Edelliselle:

Seuraava kysymys onkin, mikä nykyisestä tieteellisestä tiedosta on tutkijoiden oman agendan värittämää "tietoa? Ja milloin tämä virhetieto paljastuu?

MrrKAT said...

Ano: "Seuraava kysymys onkin, mikä nykyisestä tieteellisestä tiedosta on tutkijoiden oman agendan värittämää "tietoa?"

Mikä on "tutkijoiden oma agenda" ?

Mikä on minun "oma agenda" ? (Mitä tarkoittaa "agenda"?)

Kertokkaa tyhymälleki.

Anonymous said...

John Grant on myös kirjoittanut Discarded Science ja Bogus Science, myös ihan hyviä lukukokemuksia.

Jordania said...

Yksi suurista vahvuuksista tieteen on, että se voi korjata omia virheitä
sen todellinen