23.10.11

Ulkolinja: Juutalaiset USA:n ruorissa?

Suosittelen katsomaan Ulkolinja: Juutalaiset USA:n ruorissa? ohjelman. Siinä tarkkaillaan miten salaliittoteorioista tutut väittämät juutalaisten ylivoimaisesta otteesta USA:n politiikasta toteutuvat oikeassa elämässä. Ääniin pääsevät pro-Israelin suurin äänitorvi AIPAC-lobbausfirma sekä vaihtoehtoista ääntä tarjoava J Street. Ohjelma on valaiseva näyte siitä miten mielipiteisiin pyritään vaikuttamaan käytännön tasolla. Kuka edustaa juutalaisia ja Israelin etuja onkin kaikkea muuta kuin yksinkertainen asia. Keskustelu ei ole helppoa, kun Israelin ulko- ja sisäpolitiikan kritisoiminen leimataan antisemitismiksi.

Ohjelmassa ei kerrota miksi USA:n evankelinen poliittinen lobbauskeskittymä tukee Israelia. Olisiko siitä olemassa hyvä dokumenttielokuva?

6 comments:

Rami said...

"miksi USA:n evankelinen poliittinen lobbauskeskittymä tukee Israelia."

Tätä olen itsekkin ihmetellyt. Vanhat kaunat on ilm. hegemonian hengessä pyyhitty pois.

Anonymous said...

"miksi USA:n evankelinen poliittinen lobbauskeskittymä tukee Israelia."

Koska heillä on yhteinen (sielun)vihollinen?

Anonymous said...

Miksi evankelinen tukee..?

Pekka Visuri sen kerran YLE:llä selitti lyhyesti mutta en paljon muista..

Näistä löytyisi selitys ?:

•Hannu Reime (2003): Israel/Palestiina - Kahden kansan luvattu maa, LIKE

•Pekka Visuri (2001): Maailmanpolitiikan muutos ja Suomi, EVA:n raportteja

•Markku Ruotsila: Yhdysvaltain kristillinen oikeisto (Helsinki: Gaudeamus - Helsinki University Press, 2008)

"Ruotsila erittelee tarkan analyyttisesti, miten ja millaisin perustein uskonnollisen oikeiston eri suunnat ovat vastustaneet abortteja, sukupuolivalistusta, tapainturmelusta ja kommunismia, puolustaneet koulurukouksia, uskonnollisten koulujen tukea ja Israelin valtiota sekä vaatineet älyllisen suunnittelun opetusta,.. "
- HS:n kirja-arvostelussa.

Macko57 said...

Minusta oli yllättävän hyvi dokumentti. Ennakkoluulona oli, että tämä olisi jokin Juutalaisten täydellinen-hallinta-skenaario dokumentti. Mutta oli kieltämättä erittäin puolueeton ja hyvin tehty.

Rami said...

Kuuntelin tänään sivukorvalla tv7 rukoiluohjelmaa, siinä juontaja siunasi Israelin juutalaiset ja Netanjahun Jeesuksen nimeen, hivenen kalskahti korvaa.
Voihan olla että tv7 saa rahoitusta ko. piireiltä, mutta onhan se tosiaan sielunvihollinen yhteinen.
Koitan katso mainitut kirja, kiitos vinkistä.

Matti said...

Taustalla lienee kristillinen sionismi kirjavine tulkintoineen. Suomessa Helluntailaiset tukevat Isreaelia ameriikan malliin.