18.10.11

Mahdollisuus muuttumattomuuteen

Altistin itseni kohua aiheuttaneelle Mahdollisuus Muutokseen -kampanjan materiaalille. Tilasin ilmaisen näytekirjan ja dvd:n. Olisin voinut käyttää päiväni vaikkapa katsomalla laadukasta brittikomediaa The Thick of It tai K-ON animea, mutta rakastan teitä niin paljon. Laitoin dvd:n pyörimään. Kirjaa selaamalla selkisi miten avoimesti kampanja on markkinoimassa Jeesusta. Ensimmäisellä sivulla kerrotaan, että muutos onnistuu Jeesuksen avulla. Melkein viskasin kirjan samantien kohti paperinkeräyspinoani. Pakotin kuitenkin itseni jatkamaan lukemista. Olisiko kirjassa jotakin uutta sanomaa? Jotakin muuta kuin sitä tuttua kauraa: Jeesus sitä, rakkaus tätä. Ei ole tehnyt minuun mitään vaikutusta viimeisen 31 vuoden aikana, joten tuskin tekee tälläkään kertaa.

Eikä tehnyt.

Varmasti sanoma uppoaa niihin joilla menee huonosti elämässä. Työttömyys, päihteet, hyväksikäyttö ja muut elämän kurjuudet altistavat tällaisen sanoman vastaanottamiselle. Anna syntisi ilmi Jumalan edessä, saat syntisi anteeksi, elämälläsi on Tarkoitus. Ja muuta tuttua. Uutta taitaa olla Suomessa poikkeuksellisen näkyvä ja mediatietoinen kampanjointi. Netissä, televisiossa, radiossa ja jopa teiden varrella olevat banderollit pakottivat Mahdollisuuden Muutokseen otsikoihin. Ehkä jopa samanlaista närkästymistä aiheuttaen kuin ne vapaa-ajattelijoiden bussimainokset.

En jaksanut katsoa kaikkia todistustarinoita läpi. Tässä hieman niistä joihin keskityin hieman paremmin.

Evankelista Tuulikki Törmä kertoo kokemuksistaan teosofisen piirin parissa. Opetukset toivat hänelle lepoa ja rauhaa, mutta etsintä jatkui. Otsikkona raflaavasti "okkultismi ei täyttänyt tyhjyyttä." Sinällään tavallinen ei-kristillisten opetusten kauhistelu muuttuu jännäksi, kun Tuulikki toteaa esitelmänsä lopussa, että New Age-piirien kokema valon tunne ei tule Kristuksesta, joten valo tuleekin oikeasti pimeydestä. Suomeksi tuo tarkoittaa, että Tuulikki syyttää New Agea ja muita itämaisia ajatuksia fanittavien ihmisten seuraavan Saatanaa. Hän käyttää sanoja vankila, jne. Tuulikin ahdistus nousi kovaksi, sillä hän päätyi epäonnistuneeseen itsemurhaan. Onneksi hän tapasi sairaalavuoteella Jeesuksen, joka ilmoitti ettei ollut vielä aika kuolla. Tuulikilla olisi tehtävä: saarnata Sanaa.

Aijai, niin helppoa tuomita muiden kokema rauha ja onni itsepetokseksi, jos ei itse saanut samoista aiheista yhtä paljon irti. Tuulikki ei onnistunut siinä missä monet tapaamani vaihtoehtopiirien edustajat ovat onnistuneet. Itse koen myös elämäni ihan tyydyttävänä. Ei kaipuuta. Ei tyhjyyttä. Ei pelkoa välttämättömän kuoleman edessä. En koe olevani tuhon kierteessä, mutta toki rappeutan kehoani mässäämisellä ja epäergonomisella bloggausasennolla.

Useat Mahdollisuus Muutokseen -kampanjan äänistä ovat päihteisiin päätyneiden ihmisten tarinoita. Mukana myös rikollisten parissa kasvaneita ja muita laitapolkujen kulkijoita. Heillä meni huonosti, mutta sitten Jeesus pelasti umpikujasta.

Sitten on se tieteelliseltä kuulostava vaihtoehto. Lääkäri Pekka Reinikainen kertoo, ettei evoluutioteorian hyväksymiseen ole mitään muita syitä kuin Jumalan kieltäminen tieteestä. Tieteellinen aineisto puuttuu kokonaan. Ateistina kasvanut Pekka piti aivan varmana asiana, että asiat menevät kuten tiedemiehet sanovat. Kunnes hän kohtasi biokemian oppikirjoja. Siitä hän päätteli, ettei elämä synny itsestään. Tiede sai Pekan uskomaan järjellisten perustelujen kautta, että elämä luotu. Henk.kohtainen suhde Jumalaan kuitenkin puuttui. Nuorena lääkärinä oli paineita. Illat menivät baareissa (5 tuoppia illassa). Tupakkaa paloi. Seurasi kunnon rapistumista. Hengenahdistusta ja pumppuoireita. Pekka ahdistui. Mitä tämän elämän jälkeen on? Mitä mieltä lyhyessä elämässä on? Vaimo oli rovastin tytär, joten kutsu kuuntelemaan kirkkoon tepsi. Siellä hän kuuli kuinka saarnattiin miehestä jolla oli ongelmia alkoholin ja elämän kanssa. Miehen nimi oli Pekka. Se tepsi Pekkaan, joka käveli heti alttarille. Hän päivitti ajatusmaailmaansa kristityksi. Hän asensi Jeesuksen sydämeensä. Elämä muuttui. Ei enää alkoholia. Ei tupakkaa. Hän tiesi mihin oli menossa. Ei enää ahdistusta.

Rauhallinen Pekka oli uusi mies. Mikä onkin hieno juttu. Jos ihminen tarvitsee Jeesusta päästäkseen eroon alkoholista ja näin oppimaan tyydyttävän elämän, niin mikäs siinä. Go Pekka!

Sitten alkaa tieteellisen aineiston esittely. Evoluutiokeskeinen maailmankatsomus johtaa ongelmiin, sillä nuoret eivät enää usko Jumalaan, joten nuoret päätyvät ongelmiin. Laboratorioissa tutkimalla tiedetään, ettei elämä kehity. Elämä rappeutuu. Pekka mainitsee muinaisia tieteen suuria nimiä, jotka uskoivat Luojaan. Kaikista merkittävin todiste on dna-molekyyli. Se on Jumalan kieltä.

"Ainoa syy miksi [evoluutio] on kehitetty olemaan on jotta Jumala voitaisiin sulkea pois."
-Pekka Reinikainen

Kaikesta huolimatta toivotan onnea niille, jotka onnistuvat lopettamaan tämän kampanjan avulla huumeiden käytön ja lakkaavat ryöstämästä muita ihmisiä.

8 comments:

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Montako kertaa Pekka oikein on kääntynyt? Olen nimittäin kuullut hänen kääntymiskertomuksen jossa olennaista roolia näytteli järki. Jossa katujulistava kreationisti käännytti Pekan, joka oli ennen tätä tilannetta vihainen ateisti ja oli militantin aggressiivisesti mennyt mukaan debatoimaan. Kreationisti oli voittanut, ja aiheena oli ollut enempi evoluutiopohjainen argumentti kuin elämän synty.

Se evoluutio argumentti oli tosin eksaktimpi ja yksi niistä joita hänen alkupään kirjallisesta tuotannostaan löytyy. Tämä ei tietysti yllätä jos tarina on tosi. Se tosin tarkoittaisi myös sitä, että Reinikainen näyttäisi lähinnä olleensa tyhmä ateisti, koska kyseinen argumentti oli niitä "Unohdetun Genesiksen" "pahiten kuopattuja häpeätahroja". Minäkin muuttaisin tarinan.

Pekka Reinikainen kuitenkin näyttää että aina on mahdollisuus muutokseen. Oman kääntymiskertomuksen muutokseen.

Anonymous said...

Reinikainen todistaa siitä, että aina on mahdollisuus kusetukseen.

Anonymous said...

Tilatkaa kirja, ainakin yksi potentiaalinen hyönäytettävä jää silloin ilman. Päivän hyvä työ.

Sähis said...

...
Kunnes hän kohtasi biokemian oppikirjoja. Siitä hän päätteli, ettei elämä synny itsestään. Tiede sai Pekan uskomaan järjellisten perustelujen kautta, että elämä luotu....


Kaiken muun potaskan keskellä töksähti myös tuo kohta ihmeellisenä. Lueskelin juuri eilen Woottonin "Bad Medicine" -kirjaa, jossa käydään läpi lääketieteen synkkää historiaa. Ennen 1900-lukua biologiassa uskottiin laajalti Aristotelemaiseen teoriaan alkusynnystä, jossa oikeassa olosuhteessa elämää pysty tuosta vain syntymään (phuffff!)(http://en.wikipedia.org/wiki/Spontaneous_generation)

Tällä perusteltiin kristinuskon jumalan suunnitelmallisuutta luoda elämää ja kristinuskolla vastavuoroisesti vahvistettiin tätä teoriaa. Teoria alkoi kaatua vasta 1800-luvun lopulla bakteeriteoriaan, johon Pasteur ja kaltaiset kasasivat jatkuvasti todisteita. Bakteeriteoriassa elämää ei tuosta noin vain synnykään.

Reinikainen esittää siis taas reilun tavan kääntää todisteet kristinuskon jumalan puolelle. Kun elämää syntyy itsestään, on se todiste jumalasta ja hänen suunnittelusta kaikessa hienoudessaan. Kun elämää ei tuosta vaan synnykään, on se todiste jumalan suunnittelun välttämättömyydestä...

Ana said...

Itsesuggestion voima on ihmeellinen. Ehkä munkin elämä tästä paranee jos oikein kovasti uskon Harry Potteriin (tms. valitse mielikuvitusoento), jolta saan synnit anteeksi ja ryhtiä elämään. Jep jep.

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

Mulle soitteli tänään joku tuolta kampanjasta. Saan kirjan ja DVD:n kotiinkuljetettuna perjantaina. Aattelin tarjota hellareille kahvia.

Mahdollisesti tarjoan heille mahdollisuuden jakaa palasen elämääni ja arkeani. Näin koemme yhteisiä hetkiä esimerkiksi pallejeni vahauksella. (Enkä puhu tuoleista.)

Viimeisin kohta riippuu tietty ovatko asiallisia ja kohteliaita kuten toisen kotona kuuluu. Jos ovat, en tietysti minäkään ala röyhkeäksi. Olen vain vastavuoroinen.

Pimeä ateria said...

"Tilatkaa kirja, ainakin yksi potentiaalinen hyönäytettävä jää silloin ilman."

DONE!

Anonymous said...

Taidat todellakin rakastaa meitä - itse olisin valinnut The Thick of It'in katsomisen.:) Suosittelen muuten hankkimaan TTOI-kirjan, The Missing DoSAC Files. Monesti noi "TV tie-in" kirjat ovat rahastusta, mutta tuo on aidosti hauska kirja.

- Aino