13.10.11

Taikauskoa Afrikassa

Ugandan raju taikausko on taas lööpeissä. Henkien palvominen menee fysikaaliselle tasolle, kun poppamiehet keräilevät raaka-aineita rituaaleihinsa. Rituaaleilla itselleen menestystä ja terveyttä kerjäävät henkilöt uskovat saavansa nämä hyödyt, kunhan ensin on viety ne pois taikauskon uhreilta. Ugandassa tapetaan lapsia raaka-aineiden tähden. Tappavaksi meno yltyi parisen vuotta sitten, kun maan taloudellinen tilanne parani. Ihmisiä tappavat rituaalit eivät kuulu maan kulttuuriperintöön. Nykyiset poppamiehet käyttävät perinteisiin vetoamista tekosyynä rituaalien suorittamiselle. Hyvin harva uskaltaa avoimesti epäillä heitä.

Toisilla näkyvät rikkaudet halutaan itselle tai omia rikkauksia halutaan enemmän, joten loogisesti apuun pyydetään henkiä. Ja siksi lapsilta kerätään verta, sisäelimiä tai raajoja. Ennen rituaaleissa käytettiin vuohien tai muiden vastaavien eläinten osia. Parhaat taikauskobonukset saadaan tietenkin tekemällä suurin kauheus, eli lapsi uhrataan kokonaisena rituaalissa. Poliisi on joutunut luomaan erityisen iskuryhmän lapsiuhrien tutkimista varten.

Uhrauksia vastaan taistelevat järjestöt julkaisivat Child Sacrifice in Uganda -raportin (pdf), joka on lohdutonta luettavaa. Siinä esiteltävät tapaukset vetävät karskin miehen kalpeaksi ja hiljaiseksi. Ugandan poliisi tutkii rikoksia, mutta liian monella poppamiehellä, tai rituaalin tilanneella bisnesmiehellä, on varaa lahjoa tutkijat. Näin ollen viralliset tutkinnat ovat kesken vielä vuosia siitä kun lapsen pää on leikattu irti ja veri valutettu talteen. Poliisin iskuryhmällä ei ole runsaasti resursseja, joten heidän työalueensa keskittyvät vain Kampalan rikoksiin.

Kiitos vinkistä Ironmistressille.

Zimbabwessa taikauskoiset menot eivät sentään ole yltyneet yhtä pahoiksi kuin Ugandassa. Maan poliisi pidätti joukon naisia, jotka olivat keränneet raaka-aineita miehiltä.

Poliisin tiedossa on yli kymmenen hyökkäystä, jotka ovat noudattaneet suunnilleen samaa kaavaa. Naiset ovat ottaneet kyytiin miespuolisen liftarin ja huumanneet tämän joko pistämällä injektioneulalla tai painamalla kasvoille huumaavaan aineeseen kastetun liinan.

Sieppaajat ovat ajaneet uhrinsa suojaisaan paikkaan, missä heidät on pakotettu seksiin, joskus kondomin kanssa, joskus ilman. Joissakin tapauksissa sieppaajat ovat myös uhanneet uhria aseella. Uhreilta on yleensä myös viety kaikki arvokas omaisuus, ennen kuin heidät on hylätty tienvarteen.

No comments: