14.10.11

Mormonismi VS Kristinusko VS Katolilaisuus

USA:n presidenttikisan enkeliäänistä vastaavien äänitorvet kuumenevat. Republikaanipuoleen ehdokkaiden uskonnolliset uskomukset ovat kriittisen tarkkailun kohteena, kun evankeliset osoittelevat sormillaan mormonismin suuntaan ja huutavat "Kultti!". Kun joku ehdokkaita tukeva pastori tuomitsee mormonismin epäkristilliseksi ovat konservatiivisemmat miehet nyökkäilemässä. Mutta auta armias, jos samainen pastori sanoo samanlaista paavin seuraamisesta.

Catholic Leaguen papparainen nimeltään Bill Donohue ei tykkää ollenkaan mormonismia kritisoineesta Robert Jeffressistä. Donohue on todennut, että mormonismi ei ole enää kultti. Se aivan liian vanha uskomusmuoto ollakseen kultti. Toteaisin myös päälle, että mormonismilla on liikaa seuraajia, jotta kultti-leima tepsisi. Tuoreissa haastatteluissa Donohue toteaa diplomaattisesti, ettei halua kommentoida mormonismin teologista pätevyyttä.

Now whether we agree with their views – I think that’s a debate we can have at another time, but I don’t believe we should call Mormons a cult.


Toiko enkeli Moroni tuoreimman ja tarkimman ilmoituksen Jumalalta vai ei? Eli onko paavilla perusteita puhua Jumalan puolesta? Sitä ei tarvitse miettiä näin vaalien alla. Tärkeintä on pitää yhteinen ryhdikäs suojalinja sekularismia ja homomafiaa vastaan. Taustalla on Jeffressin viime vuotiset puheet siitä, että katolinen kirkko on saatanasta.

“Much of what you see in the Catholic Church today doesn’t come from God’s word. It comes from that cult-like pagan religion. Isn’t that the genius of Satan?”


Kohun aiheuttanut pastori Robert Jeffress on ottanut hieman taka-askeleita. Hän sanoo, ettei tarkoittanut mormonismin olevan sosiologinen kultti vaan teologinen kultti. Varmasti kaikki ymmärtävät näiden eron. Hän ei suostunut määrittelemään mitä tarkoittaa kultilla tai kristinuskolla.

Yhden ainoan Totuuden torvissa on se epäkäytännöllinen puoli, etteivät ne pysty soittamaan bändeissä. Torvien sanoma on lopulta samanlainen: Jokainen on joko täysin oikeassa tai muut täysin väärässä, kun he siirtyvät teologiseen sointuihin.

Toisaalla toistuvat samanlaiset teemat. Yhdysvaltojen ilmavoimien kadettien joukossa on huomattu, että on helpompaa teeskennellä evankelisoivaa kristittyä kuin erottautua joukosta.

2 comments:

Tuomo "Squirrel" Hämäläinen said...

On ikävää, että joudun sanomaan tämän. Haluaisin olla väärässä, mutta en voi. (Tai "voin". Erehdyn usein. Mutta omatunto ei anna myöten.)

Eikö hän kuitenkin viitannut sanoihin ja niissä käytettyihin merkityksiin? Jos "kultti" -sanan sisältö jää auki, niin onko kysymys lukijan vai lausujan yleissivistymättömyydestä?

Suuri koko ja perinteet tekevät siitä tietyllä tavalla epäkulttimaisen. "Uusi, yleensä pienikokoinen, uskonnollinen lahko" ei selvästi toteudu.

Kritisoija muistutti että hänestä mormonit muodostaa hierarkisen, elitistisen totalitaarisen yhteisön, jossa on kova sisäinen valvonta ja osallistumispakko.

Paholaisen Asianajaja said...

http://www.thedailyshow.com/watch/mon-october-17-2011/indecision-2012--hardcore-sects-edition---mormonism