26.10.11

Profetoinnin problematiikka

Raamattuun perustuvat ennustukset ovat aina muotia, kunhan liikkuu oikeissa piireissä. Eli oikea oppisissa piireissä. Jos käy aivan käsittämättömästä syystä niin, ettei profeetan ilmoittama tapahtuma tapahdukkaan (esim. Jouko Pihon moka). Miten pieleen mennyt profetia sovitetaan Jumalan ilmoittamaan sanaan?

Nimimerkki Jochanan selittää tempun selkeä sanaisesti Radikaali.netin foorumilla:

Lisäksi profetioista ja profetoinnista olisi syytä muistaa, että tulevaisuuden profetiat eli ennustukset ovat vain pieni osa profetoimista. Suurin osa profetoimista käsittää kyvyn ja taidon avata Jumalan kirjoitettua sanaa uudella ja tuoreella ja käytännönläheisellä tavalla sekä selittää vaikeita kohtia, joita muut eivät ymmärrä.

Raamatullahan on loppupeleissä vain yksi ainoa ja oikea tulkinta ja se on Jumalan tulkinta, jonka Hän avaa palvelijoilleen profeetoille, jotka sen sitten välittävät seurakunnalle. Tämä yksi ainoa ja oikea tulkinta voi toki olla moniulotteinen - kuten Jumalan totuudet yleensäkin - mutta tämä ei tarkoita sitä, että tulkintoja voisi olla monia. Se on fraasi, jolla liberaaliteologit ratsastavat.


Pieleen menneen ennustuksen taustalla on suurempi totuus, joka oli kyllä ihan oikeassa ennen ennustamista. Tulkinta vain sattui menemään pieleen profeetan päässä. Näin saadaan säilytettyä ennustusten jumalallinen pätevyys ja auktoriteetti, menköön ennustukset vaikka kuinka monta kertaa pieleen.

Periaate on hyvää pitää mielessä, kun tarkkailemme miten esim. Harold "Upsista" Campingin porukat yrittävät siivota toteutumatta jääneen maailmanlopun jälkiä järjestönsä sivuilta. Jäljelle jääneet seuraajat ovat sanomassa, että vaikka Jeesus ei tällä kertaa saapunutkaan comeback-kiertuulle, niin rukoileminen voisi nopeuttaa paluuta. Nyt seuraajien pitää elää aktiivisesti ja odottaa Loppua kuin se olisi ihan nurkan takana, mutta ilman tarkkaa päivämäärää. Eli tavallinen evankelisen puolen näkökulma maailmanloppuun. Ja pliis lähettäkää rahaa Campingille, jne. Onneksi Harold tajusi jäädä eläkkeelle profetoinnista. Family Radion radioasemat jatkavat toimintaansa kaikesta huolimatta.

2 comments:

Ez said...

Family Radio pitäisi saada vastuuseen tekemistään vahingoista. Ne monet jotka olivat myyneet omaisuutensa tai lahjoittaneet ne radioasemalle... FR:lla on tällä hetkellä reippaasti rahaa, joka pitäisi ehkä ottaa jonain sakkoina pois.

Anonymous said...

Profetointi ei tarkoita ennustamista, se voi olla sitäkin, mutta ensisijaisesti profetia rakentaa, kehottaa ja lohduttaa. Raamatun mukaan profetointi on aina vajavaista, siksi profetiat tulee altistaa muiden arvioitavaksi.